Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Sukhorukov_Svitova_ekonomika_1601.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
649.47 Кб
Скачать

Міністерство культури і туризму україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

СВІТОВА ЕКОНОМІКА

Робоча навчальна програма

для студентів напряму підготовки

6.030201 «Міжнародні відносини»

КИЇВ – 2010

Укладач:

Сухоруков А. І., доктор економічних наук, професор

Затверджено на засіданні кафедри міжнародних відносин

Протокол № 10 від 12 травня 2010 р.

Рекомендовано до видання Головною вченою радою університету

Протокол № 14 від 24 червня 2010 р.

ВСТУП

Опис дисципліни та її предмета. «Світова економіка» належить до циклу професійно орієнтованих дисциплін напряму підготовки «Міжнародні відносини» освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр». Викладається на другому курсі в обсязі 54 год. (1,5 кредити), завершується іспитом.

Програму вивчення дисципліни «Світова економіка» складено за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньою програмою. Навчальна дисципліна «Світова економіка» є нормативною навчальною дисципліною, що передбачена навчальним планом підготовки рівня «бакалавр» за спеціальністю 6.030.201 «Міжнародні відносини» i входить до циклу дисциплін фахового спрямування. Дана робоча програма розроблена на основі аналогічних робочих програм, що використовуються в навчальних процесах вищих учбових закладів при підготовці фахівців за економічними спеціальностями. Вона розрахована для використання на денному та заочному відділеннях.

Дана дисципліна є необхідною для студентів спеціальності «Міжнародні відносини», у курсі лекцій з дисципліни характеризуються потенціал і особливості національних економік, моделі їх розвитку, без знання яких не можна адаптувати економіку України до умов глобалізації економічного простору.

Предметом дисципліни «Світова економіка» є складна система національних господарств, яка розвивається циклічно за законами ринку на основі міжнародного розподілу праці і відповідних міжнародних угод. Міждисциплінарні зв’язки має з дисциплінами «Міжнародні економічні відносини», «Економічна теорія», «Економічна географія», «Мікроекономіка», «Регіональна економіка», «Макроекономіка».

Основною метою викладання дисципліни є формування у студентів системи спеціальних знань з проблем стану і розвитку світової економіки (СЕ) для фундаментальної й спеціальної освіти та практичної діяльності за фахом.

Головні вимоги до знань і умінь:

Знати:

  1. предмет теорії світової економіки і відповідний понятійний апарат;

  1. історію формування світової економіки, чинники і закономірності розвитку національних економік та взаємодії їх між собою на різних рівнях управління;

  1. основні методи дослідження світової економіки, як цілісної системи;

  1. принципи розподілу країн на групи згідно ступеня їх розвитку і географічної диференціації, особливості інтеграційних процесів у різних регіонах світу;

  1. особливості розвитку процесів глобалізації і регіональної інтеграції в рамках світової економіки, форми і зміст діяльності міжнародних економічних організацій;

  1. законодавство, що регулює зовнішньоекономічну діяльність країни і суміжні законодавчі акти.

Вміти:

  1. володіти теоретичними поняттями і категоріями;

  1. знаходити необхідну літературу для поповнення знань;

  1. творчо аналізувати стан світової економіки та місце України у міжнародних коопераційних зв’язках та на світових ринках товарів і послуг;

  1. уміти використовувати одержані знання, виходячи з цілей інтеграції України до сучасної системи світових господарських зв’язків;

  1. обґрунтовувати рішення у сфері зовнішньоекономічної діяльності України.

Програма навчального курсу «Світова економіка» складається із 12 тем. Згідно плану на вивчення курсу визначено 72 навчальних годин (2 модулі). З них: на лекції 24 години, семінарські заняття - 8 годин, на самостійну підготовку відведено 38 годин, на модульний контроль 2 години.

Під час вивчення навчальної дисципліни передбачено, що студенти виконують самостійні завдання (в рамках 1 модуля – контрольну роботу і реферат, в рамках 2 модуля - контрольну роботу і реферат).

По результатах кожного модуля студенти виконують модульну контрольну в аудиторному режимі. Вивчення навчальної дисципліни завершується іспитом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]