Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_Sukhorukov_Svitova_ekonomika_1601.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
649.47 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до написання рефератів і виконання контрольних робіт

Реферат (лат. referre - доповідати, повідомляти) підводить підсумок вивчення студентами окремої теми і дисципліни в цілому. Реферат носить характер критичного огляду наукових публікацій в рамках заданої викладачем або обраної студентом за погодженням з викладачем проблематики.

Обсяг реферату визначається специфікою теми, її науковим і практичним значенням. Обсяг реферату складає 10-15 сторінок. Реферат має відповідати вимогам до оформлення рукопису кваліфікаційної роботи: вступ і висновки в сумі не повинні перевищувати 20% загального обсягу; текст друкується через 1,5 інтервали на одній сторінці стандартного аркуша з такими полями: ліве - 30 мм, інші - 20 мм; нумерація починається з титульного листа, проте номер на ньому не ставиться.

На титульному листі реферату вказуються: офіційна назва навчального закладу, факультету і кафедри; прізвище та ініціали автора реферату (абревіатура навчальної групи); повна назва теми; прізвище та ініціали наукового керівника, його науковий ступінь і вчене звання; місто, де знаходиться навчальний заклад та рік написання реферату. Після титульного листа подається зміст реферату з точною назвою кожного розділу (параграфу) і вказуванням сторінок.

Список використаних джерел складається з дотриманням вимог до робіт, що готуються до друку. До списку джерел мають бути включені лише безпосередньо використані в рефераті праці.

Тема реферату - це не просто повторення засвоєного матеріалу лекції або семінарського заняття. Вона має бути спрямована на самостійне розроблення проблеми.

Важливими критеріями, якими необхідно керуватись при доборі теми реферату, є її актуальність, новизна підходів і практичних рекомендацій, що базуються на ретельному ознайомленні із концепцією і публікаціями попередніх дослідників.

Реферат доповідається у аудиторії.

У контрольній роботі має бути вирішено конкретне, задане викладачем, статистичне, аналітичне або розрахункове завдання, що має практичний характер.

Структура реферату (контрольної роботи): титульний аркуш; зміст (план); вступ; розділи (можуть ділитися на параграфи); висновки; список використаних джерел; додатки (у яких наводяться таблиці, схеми, діаграми); перелік умовних позначень.

У вступі обґрунтовується актуальність теми, її значущість з огляду на розвиток науки та практики. У вступі необхідно подати аналіз використаних джерел, вказавши при цьому авторів, які вивчали дану тематику, визначити сутність чинників, що вплинули та розвиток явища або процесу, що досліджується, та недостатньо досліджені питання, з’ясувавши причини їх слабкої аргументації.

Основну частину роботи складають декілька розділів, логічно поєднані між собою. Виклад матеріалу має бути логічним, послідовним, без повторів. Необхідно пояснювати скорочені терміни і символи при першому їх згадуванні в тексті реферату.

Недопустимим є використання цитат без посилання на автора. При цитуванні будь-якого фрагменту джерела не слід допускати неточності. Взагалі, цитатами не слід зловживати, особливо громіздкими. Якщо якийсь важливий документ потребує наведення його в тексті реферату в повному обсязі, то краще винести його в додатки.

У роботі необхідно визначити і викласти основні тенденції дослідження, підкріпити їх найтиповішими прикладами. Також мають бути відображені сучасні ідеї та гіпотези, методики та методичні підходи до вивчення проблеми. Доцільно зупинитися на якомусь дискусійному моменті і спробувати проаналізувати позиції сторін, спробувати, приєднавшись до однієї з них, або висловити власну думку на певну проблему та визначити перспективи її вирішення.

Кожен розділ роботи повинен завершуватись короткими висновками, чіткими і лаконічними, де узагальнено оцінки та практичні рекомендації. Можна стисло вказати на перспективи подальшого дослідження даної проблеми.

Робота оцінюється за такими критеріями: актуальність; наукова та практична цінність; глибина розкриття теми, залучення актуальних на час проведення дослідження статистичних джерел, вирішення поставлених завдань; повнота використання рекомендованої літератури; обґрунтованість висновків; грамотність; стиль викладу; оформлення; обсяг виконаної роботи; завершеність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]