Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право Ч.1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Методичні вказівки до вивчення питань теми

Опрацьовуючи матеріал необхідно звернути увагу на те, що цивільне право як галузь права це сукупність цивільно-правових норм, закріплених у Цивільному кодексі України, інших законодавчих та нормативно-правових актах. які регулюють на засадах юридичної рівності, диспозитивності майнові відносини товарно-грошового характеру, а також особисті немайнові відносини за участю суб’єктів, які мають самостійний організаційно-майновий статус, діють вільно і на власний розсуд здійснюють свої права, вступають у правовідносини, а також несуть цивільно-правову відповідальність за винну протиправну поведінку перед потерпілим (боржником) за допущене порушення.

Необхідно мати на увазі що існують такі ознаки цивільно-правового регулювання: юридична рівність учасників цивільних правовідносин, незалежний організаційно-майновий статус учасників цивільних правовідносин, ініціативно-диспозитивний характер цивільно-правових норм, відновлювально-компенсаційний характер захисних засобів порушеного права, спрямованих на майнову сферу порушника, а не на особу.

Метод правового регулювання розкривається у чотирьох напрямах: а) характер правового становища учасників регульованих відносин, б) особливості виникнення правових зв’язків між ними, в) специфіку вирішення конфліктів, що виникають, г) особливості засобів примусового впливу на правопорушників.

Опрацьовуючи матеріал, виходити з того, що цивільне законодавство це система нормативних актів, які мають цивільно-правові норми. Структура цивільного законодавства є будовою і внутрішньою формою організації системи цивільних нормативних актів. Система цивільних правових актів у цілому є поліструктурною, бо цивільно-правові акти залежно від їх юридичної сили і престижу перебувають на різних структурних рівнях. Після Конституції України вищу юридичну силу мають закони. Розділи з яких складається Цивільний кодекс України це розділи про основні положення, особи, об’єкти цивільних прав, правочини, представництво, строки та терміни, позовна давність.

Звернути увагу на те, що аналогія права це такий спосіб заповнення прогалин закону при якому керуються не конкретною нормою цивільного законодавства, а лише загальними засадами цивільного законодавства. Аналогія закону поширюється на відносини, які безпосередньо не врегульовані в законі, а використовуються правові норми, що регламентують подібні відносини.

Джерела, рекомендовані до заняття:

1. Конституція України. Прийнята Верховною Радою України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1996. - № 30. - Ст. 141.

2. Цивільний кодекс України. Закон України від 16.01.2003// Голос України, №45, від 01.01.2004.

3. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. – Офіційний Вісник України. – 2003. - №11. – Ст.462

4. Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів

законодавства Союзу РСР: Постанова Верховної Ради України від 12 вересня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1991. - № 46. - Ст. 621.

5. Про міжнародні договори України: Закон України від 29.06.2004 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2004. - № 50. - Ст. 540.

6. Про правонаступництво України: Закон України від 12 вересня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - № 46. - Ст. 617.

7. Про економічну самостійність Української РСР: Закон Української РСР від 3 серпня 1990 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1990. - № 34. - Ст. 499.

8. Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності: Указ Президента України від 10 червня 1997 р. // Урядовий кур'єр від 14 червня 1997 р. № 107-108.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]