Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив. право Ч.1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
786.43 Кб
Скачать

Тема 3. Цивільні правовідносини

Лекція (2 години)

Поняття та особливості цивільних правовідносин. Елементи цивільних правовідносин. Класифікація цивільних правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин. Поняття та види юридичних фактів.

Семінар (2 години)

І. Завдання для самостійної роботи:

1. Поняття та особливості цивільних правовідносин.

2. Елементи цивільних правовідносин.

3. Класифікація цивільних правовідносин.

4. Підстави виникнення, зміни та припинення цивільних правовідносин.

5. Види юридичних фактів.

6. Здійснення цивільних прав та виконання цивільних обов’язків.

7. Порядок та засоби захисту цивільних прав.

ІІ. Перевірка знань студентів у формі тестування.

ІІІ. Вирішить задачі:

Завдання 1

Громадянин Пухов уклав договір купівлі-продажу від імені свого 3-х літнього сина. Згідно із змістом договору його син придбав на праві приватної власності 1/2 частини будинку.

Які правовідносини виникли? Визначте суб’єктів, об’єкт, зміст та підставу виникнення правовідносин.

Завдання 2

За договором Волков та Радіонов під час відпустки виконували роботи з капітальному ремонту будівель піонерського табору виробничого об'єднання «Промінь». З вини адміністрації табору Радіонов під час ремонту одержав травму, внаслідок чого втратив працездатність. Він вимагав від адміністрації табори відшкодування заподіяної йому шкоди.

Визначте суб'єктів, об'єкт, зміст і підставу виникнення правовідносин.

Завдання 3

Громадянин Стеблов в будинку, що належить йому на праві приватної власності, систематично передавав у найом велику кімнату за плату, для проведення урочистих вечорів. Прокурор пред'явив позов про вилучення частини будинку.

Чи підлягає позов задоволенню?

Завдання 4

Батигин, власник домоволодіння з садом, розташованого в дачній місцевості, з метою охорони рідкісних квітів і плодоносних дерев, що знаходяться в його саду, встановив по верху захищаючої сад огорожі два ряди колючого дроту і дріт, по якому пропустив електрострум. Дільничний інспектор звернув увагу Батигина на створену його діями небезпеку для здоров'я і життя можливих порушників, і попросив прибрати електропровід. Батигин відповів відмовою, посилаючись на те, що як власник він має право вжити будь-які заходи щодо захисту свого майна.

За наданням дільничного інспектора виконком сільради, на території якого розташовується домоволодіння Батигина, ухвалив рішення, яким зобов'язав Батигина зняти електродріт з огорожі. Батигин звернувся в юридичну консультацію з проханням роз'яснити, чи законно це рішення сільради.

Чи правомірні дії Батигина?

Завдання 5

Після смерті батька, громадянка Мироненко, дізналась, що видавництво перевидало двічі його книгу, яка десять років тому була видана на підставі договору, укладеного видавництвом і батьком громадянки Мироненко. Остання звернулась до видавництва з вимогою про сплату гонорару. Видавництво відмовило у зв'язку з тим, що договором було передбачено право на перевидання книги.

Про який об'єкт цивільних прав іде мова в задачі? Чи входить авторське право в склад спадкового майна? Чи є у громадянки Мироненко підстави вимагати виплату гонорару?

Завдання 6

Композитор разом з поетом створили декілька весільних пісень, які були виконані в концертному залі. Видавництво звернулось до авторів з пропозицією про видання цих пісень.

Що є об'єктом правовідносин у даному випадку?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]