Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
saenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

2. Практичний розділ. Виховний захід для учнів птнз за темою «Наркоманія»

Тема : «Наркоманія»

Мета:

Виховати антинаркотичне ставлення серед учнів ПТНЗ, сприяти антинаркотичній пропаганді серед учнів.

Сформувати комунікативні навички та вміння;

Форма: групова

Метод: формування свідомості

Засоби: комп'ютер, мультимедійна презентація, зразки творів, аудіозапис - уривок з оповідання М. Булгакова «Морфій», відео фрагменти.

Хід засобу

І Підготовча частина

План

1.Робот а з підготовки приміщення до заходу.

-знайти необхідне приміщення;

-прибрати приміщення, позтавити стільці, парти;

-зясувати чи вільне приміщення в назначений час;

2.Підготовка необхідного обладнання

-підготовка мікрофону

- перевірка справності освітлювальних пристроїв.

ІІ Основна частина

1.План проведення заходу

1.1 Вступне слово вчителя

1.2 Основна частина

1.3 Заключна частина

Сценарій виховного заходу

1. Вступне слово вчителя (воно має бути дуже яскравим і емоційним, щоб загострити увагу на проблемі наркоманії):

1.2 Основна частина

- Хочу прочитати вам невеликий уривок з одного щоденника:

«18 травня

Задушлива ніч. Буде гроза. Чорне черево далеко за лісом росте і пучітся. Он і блиснуло блідо і тривожно. Йде гроза.

Книга у мене перед очима, і в ній написано з приводу утримання від морфію:

«... Велике занепокоєння, тривожне тужливий стан, дратівливість, ослаблення пам'яті, іноді галюцинація і невелика ступінь затемнення свідомості ...»

Галюцинацій я не відчував, але з приводу решти я можу сказати: - о, які тьмяні, казенні, нічого не говорять слова!

«Тужливе стан»! ..

Ні, я, хворий цією жахливою хворобою, попереджаю лікарів, щоб вони були жалісливі до своїх пацієнтів. Не «тужливий стан», а смерть повільна опановує морфіністом, лише тільки ви на годину-дві позбавите його морфію. Повітря не ситний, його ковтати не можна ... в тілі немає клітинки, яка б не прагнула ... Чого? Цього не можна не визначити, не пояснити. Словом, людини немає. Він вимкнений. Рухається, тужить, страждає труп. Він нічого не хоче, ні про що не мислить, крім морфію. Морфію!

Смерть від спраги - райська, блаженна смерть в порівнянні з жагою морфію. Так живцем похований, мабуть, ловить останні нікчемні бульбашки повітря в труні і роздирає шкіру на грудях нігтями. Так єретик на багатті стогне і ворушиться, коли перші язики полум'я лижуть його ноги ...

Смерть - суха, повільна смерть ...

Ось що криється під цими професорськими словами «тужливий стан».

- Це уривок з щоденника доктора Полякова, героя оповідання М. Булгакова «Морфій». Доктор Поляков - наркоман. Наркоман ... обивательські асоціації на цей рахунок особливою різноманітністю не відрізняються: темні кола під очима, запалі щоки, неохайний вигляд, - опустився НЕ - людина. Але ... Не суди - да не судимий будеш ... Едгар По, Мерилін Монро, Елвіс Преслі, Володимир Висоцький ... Список імен тривала і, на жаль, не закритий ...

У цьому сумному ряду - ім'я найвідомішого російського письменника, автора безсмертних, вічних книг, Михайла Опанасовича Булгакова. У його творчому доробку є оповідання під назвою "Морфій". Розповідь, що друкуються рідко з цілком зрозумілих причин: як же це - великий письменник і пише про наркомана?! Сьогодні на уроці ми не будемо знайомитися зі змістом оповідання (це відбудеться трохи пізніше). Наше завдання - спробувати зрозуміти, що штовхає розумних, інтелігентних людей, (сьогодні мало хто не знає всі страшні наслідки вживання наркотиків?!) У цю страшну безодню і чи порятунок?

До речі, вперше розповідь був надрукований в грудні 1927 року в журналі "Медичний вісник". Як ви думаєте, чому солідний медичний журнал вирішив надрукувати на своїх сторінках твір художньої літератури?

(Відповіді дітей)

- Я пропоную подивитися і прокоментувати невелику презентацію, підготовлену до уроку.

(Перегляд м / м презентації, відеофрагментів, коментар учня)

- Страшна хвороба - наркоманія! А вам доводилося бачити людей, наболілих наркоманією? Чи є серед ваших друзів хлопці, які вживають наркотики? Я не хочу, щоб ви називали імена, прізвища. Мені хочеться з вами обговорити багато питань, бо мені, як дорослій людині, обтяженому певним досвідом, багато чого незрозуміло: я не можу зрозуміти, чому діти, знаючи про страшні наслідки вживання наркотиків, все ж роблять першу спробу, яка згодом приводить їх до кінця ?

- Який вплив, на ваш погляд, надає вживання наркотиків на життя людини?

- Як ви думаєте, що потрібно робити або що можна зробити, щоб викорінити вживання наркотиків молодими людьми? І чи потрібно це робити?

- Погляди Ваші тут часом розходяться, але в одному згодні всі: профілактика наркоманії необхідна хоча б для тих молодих людей, які не стали жертвами цієї згубної звички. Наркоманія, на жаль, сьогодні становить реальну загрозу існування людства на нашій планеті. Я пропоную сьогодні на уроці прочитати і обговорити текст відомого публіциста, соціолога С. Авдєєва.

2. Читання тексту вголос

(1) В останні час все частіше піднімаються питання про необхідність профілактики споживання наркотиків, особливо серед молоді. (2) Давно стало ясно, що, крім традиційних каналів надходження інформації, здійснення профілактичного впливу новими й популярними «інформаційними шляхами» видається і важливим і, ймовірно, значно ефективнішим. (4) Але альтернативна антинаркотична діяльність практично не здійснюється і носить несистематичний і часто ненауковий характер. (5) У засобах масової інформації практично не представлений навіть примітивний і найпростіший спосіб профілактики наркологічних захворювань - інформаційний. (6) Все це робить ситуацію загрозливою і важко передбачуваною.

(7) Реклама ж наркотичного способу життя отримала особливого поширення в мережі глобальної комунікації Інтернет.

(8) Існують сервери, які містять цілі «томи» текстів, які закликають до вживання наркотиків, що описують захоплюючі і тому привабливі для молоді психоделічні переживання. (9) ЛСД, гашиш, кетамін, екстазі представлені в них як необразливі речовини, які допомагають краще пізнати себе і навколишній світ. (Ю) Висувається теза про опозиційність по відношенню до решти суспільства, негативно налаштованому до вживання наркотиків.

(П) Детально вказані способи приготування, шляху введення, «дозування», можливість поєднаного прийому різних психоактивних речовин. (12) Даються поради, як поводитися при затриманні органами правопорядку за зберігання наркотиків, як ухилитися або «обдурити» тест-контроль. (13) Враховуючи, що в останні роки багато разів збільшилося число російських користувачів Мережі, дві третини яких - це підлітки та особи молодого віку, то ситуація стає майже критичною.

(14) На пошукових серверах ведеться статистика найбільш відвідуваних сайтів з різної тематики. (15) І практично скрізь у першій десятці - один-два пронаркотіческіх сервера.

(16) Наприклад, сервер з коротким, але претензійною назвою декларує: «(17) Цілі та завдання: цей сайт був створений з метою зібрати в одному місці всю доступну інформацію про змінені стани свідомості. (18) 3десь можна знайти, зокрема, досить багато інформації про психоактивні речовини і їх вплив на людину.

(19) Ми жодним чином не пропагуємо і не популяризуємо використання наркотиків або їх легалізацію, так само як і не ратуємо за їх заборону.

(20) На нашу думку, у вільній демократичній країні кожен дорослий розсудлива людина має право самостійно для себе визначити, що таке добре і що таке погано ».

(21) На іншому сайті представлена ​​таблиця: у ній, зокрема, марихуана практично за всіма показниками представлена ​​як найшкідливіше психоактивну речовину в порівнянні навіть з алкоголем і нікотином. (22) Цілком зрозуміло, як такі дані сприймаються підлітками.

(23) А ось приклад, явно розрахований на дітей і підлітків (цитата): «(24) ... кажуть, що вони (маються на увазі галюциногенні гриби) концентрують час. ... (25) У Тверській області їх іменують чомусь веселки, в Європі liberty caps. (26) Вчені називають їх Psilocybe Semilanceata через що міститься в них псилоцибіна, рідного брата мескаліну і

двоюрідного LSD, стимулятора зовнішньої і внутрішньої розкритості (доступно читання думок, переживань, намірів як оточуючих, так і навпаки) і галлюциногена з характерними істинними галюцинаціями ...». (27) Також без зусиль можна знайти конкретні поради щодо збирання, заготівлі та споживання галюциногенних грибів.

(28) На іншому сайті (під девізом «Курити скрізь! Курити завжди!") Гашиш «розписаний» як корисне і необхідне для всіх речовина. (29) Представлено різні методи, схеми та малюнки апаратів для споживання гашишу з описом плюсів і мінусів кожного з них, дані поради для початківців.

(30) Альтернативна антинаркотична пропагандистська діяльність представлена ​​одиничними і не завжди достатніми за обсягом російськомовними серверами.

(31) Захоплення інформаційними комп'ютерними технологіями більшою мірою властиво молоді, отже, пропаганда наркотиків з комп'ютерних мереж спрямована насамперед на неї, а враховуючи те, що, в свою чергу, захоплення комп'ютерними технологіями можна розглядати як альтернативу наркотизму, то агітація «за наркотики »в інформаційному просторі мережі Інтернет спрямована на найбільш інтелектуально обдаровану частину нашої молоді і тому представляє найбільшу небезпеку.

(32) Ця проблема не може бути вирішена за допомогою заборон на увазі того, що принципи функціонування та архітектура Мережі допускають створення необмеженого числа підпільно функціонуючих джерел незаконної інформації. (33) Отже, єдиним шляхом протидії є проведення альтернативної антинаркотичної пропагандистської діяльності. (34) У зв'язку з цим видається необхідним створення різноманітних спеціальних серверів, на яких була б розміщена антинаркотична інформація.

3. Обговорення тексту:

- Наше завдання - правильно зрозуміти текст. Спробуємо відповісти на запитання. Свої відповіді я прошу вас фіксувати в чернетках. Про що вас змусив задуматися цей уривок? Про що розповідається тут?

- Так, профілактика наркоманії - це тема даного тексту. Які питання розглядає автор? Визначте коло проблем через ланцюжок питань.

- Чому профілактика споживання наркотиків необхідна особливо серед молоді? Чим небезпечне реклама наркотичного способу життя, що отримала особливого поширення в мережі Інтернет? Чи можна вирішити проблему за допомогою заборон? Що може стати альтернативою такій рекламі?

- Щоб визначити основну проблему тексту, ми повинні вирішити, над яким питанням автор розмірковує найбільше?

- Навіщо, з якою метою автор написав текст? В якій частині тексту представлена ​​основна думка? - Які доводи допомагають автору розкрити основну думку. Обгрунтуйте свої висновки.

- Як сам автор відповідає на поставлені запитання? (Це допоможе зрозуміти авторську позицію) А ваша позиція збігається з авторською або суперечить їй? Сформулюйте свою думку.

- Якими аргументами можна підкріпити свою думку. Постарайтеся спиратися не тільки на життєвий, а й на читацький досвід.

- До якого стилю ми віднесемо цей уривок. Доведіть.

- А до якого типу мовлення віднесемо текст?

- Які зображально-виражальні засоби мови роблять цей текст емоційним, надають сильний вплив на читача?

- У результаті обговорення в чернетках учнів виходить запис - опорна схема для твору. Орієнтовна запис:

Вступ: Чому профілактика споживання наркотиків необхідна особливо серед молоді? Чим небезпечне реклама наркотичного способу життя, що отримала особливого поширення в мережі Інтернет? Чи можна вирішити проблему за допомогою заборон? Що може стати альтернативою такій рекламі?

Проблема: профілактики наркоманії у віртуальному просторі

Коментар: це соціальна проблема глобального масштабу. В силу швидкого розповсюдження наркотиків серед молоді проблема стає особливо актуальною в наш час

Позиція автора: єдиним шляхом протидії підпільним джерел незаконної інформації, на думку автора, є альтернативна антинаркотична пропагандистська діяльність

Моя думка: згоден з думкою автора чи ні

Мої аргументи: спираючись на фактичний і наочний матеріал, даний в презентації на початку уроку, кожен учень знаходить свої аргументи на доказ своєї точки зору

Висновок: доречний висновок-прогноз

ІІІ Заключна частина

4. Домашнє завдання: написати твір-роздум з прочитаного тексту.

- Сьогодні, коли вдома ви приступите до домашнього завдання, не поспішайте, згадайте слова доктора Полякова, спотворені виразками обличчя та руки наркоманів, прислухайтеся до думки авторитетних людей, постарайтеся відчути, як прекрасне і безцінна людське життя, зберегти яку тільки у ваших силах. Свої думки висловіть у творі.

Висновки

Профілактика зловживання наркотичними речовинами є дуже актуальною проблемою сьогоднішньої України, адже наркотики калічать молодих людей за якими майбутнє нашої нації, сприяють деградації населення держави, зростанню корупції й організованої злочинності. Методи недопущення ввезення наркотиків на територію України, перекривання шляхів надходження наркотичних речовин на чорний ринок, відслідковування і нейтралізації організованих злочинних груп, що займаються торгівлею наркотичними речовинами знаходяться в компетенції правоохоронних органів. Це окремий і дуже важливий аспект боротьби з наркоманією. Однак, найголовнішими все ж таки залишаються питання просвітницької, пропагандистської і психокорекційної роботи серед підлітків і молоді з метою формування усвідомленого негативного ставлення до наркотиків, соціально-психологічна профілактика дезадаптації і дезорієнтації молодої людини, що вводить її до групи ризику з захворювання на наркоманію, призводить до моральної деградації а врешті решт і до фізичної загибелі внаслідок призвичаєння до наркотичної отрути. Такими є загальні міркування щодо профілактики зловживання наркотичними речовинами, з них можна зробити наступні конкретні висновки:

1. Профілактика зловживання наркотичними речовинами значною мірою зводиться до формування негативного ставлення до наркотиків серед молоді. Ця робота повинна починатися в молодшій школі і продовжуватися (зі зміною форм і методів подачі матеріалу та методичних засад проведення тематичних уроків з огляду на вік дітей й учнівської молоді) в середній та старшій школі а також у вищих навчальних закладах. При веденні агітаційної і пропагандистської роботи не слід "згущати фарби”, потрібно утримуватися від погроз і афористичних сентенцій типу "одна крапля нікотину вбиває коня”. Треба акцентувати увагу на тому, що хоча період звикання до наркотичних речовин неоднаковий для різних людей і різних наркотиків (для маріхуани, наприклад, він може тривати до двох років, для алкогольних напоїв – п'ять, вісім і навіть більше років, в той же час для наркотиків опійної групи – від тижня до двох місяців), результат завжди один – фізичне і моральне руйнування особистості.

2. Чільне місце в профілактиці зловживання наркотичними речовинами має відводитися психологічній допомозі підліткам і молоді. Ця допомога може реалізовуватися у двох аспектах:

По-перше, задачею практичного психолога є допомога у соціальній адаптації молодої людини. Адже, не таємниця, що саме психологічні проблеми особистісного характеру штовхають багатьох молодих людей до знайомства з наркотичним зіллям. Психолог повинен допомагати дітям і підліткам, що мають проблеми у спілкуванні з батьками й однолітками, різноманітні комплекси, фобії і т. ін. позбутися їх без того щоб удаватися до уявного раю, який несуть наркотики.

По-друге, слід звернути особливу увагу на психокорекційну роботу з особами так званої групи ризику. В загальному розумінні до неї належать усі особи, референтна група яких поблажливо (а часом навіть схвально) ставиться до вживання наркотичних речовин. Слід вжити зусиль для того, щоб молода людина могла подолати несприятливий вплив середовища, позбутися небезпечної комфортності, чітко сказати "ні” наркотикам. Тільки в цьому випадку вона має майбутнє, а отже, буде мати майбутнє і вся українська нація.

Список використаної література

1. Збірник матеріалів п'ятої та шостої сесій Національного комітету з профілактики наркоманії та захворювання на СНІД. – К., 1997.

2. Максимова Н. Ю. Психологический аспект профилактики алкоголизма и наркомании подростков. – К., 1995.

3. Максимова Н. Ю. Психологічна профілактика вживання підлітками алкоголю та наркотиків. – К., 1997.

4. Малюченко Г. Н. Профилактика наркомании в образовательной среде: проблемно-ориентированный подход. – Саратов, 2001.

5. Межрегиональная научно-практическая конференция «Профилактика наркомании в подростковой и молодёжной среде» / под ред. Е. А. Алёшина. – Казань, 2000.

6. Модель подготовки специалиста по профилактике наркоманий в системе высшего профессионального образования / под ред. Л. М. Шипицына. – СПб., 2001.

7. Нагорна А. М., Беспалько В. В. Профілактика наркоманії серед підлітків. – Кам'янець-Подільський, 2001.

8. Профилактика алкоголизма и наркомании среди учащихся профтехучилищ / под ред. Е. А. Удаловой. – К., 1997.

9. Самыкина Н. Ю., Макаров А. В., Коронцевич О. А. Памятка по профилактике наркомании. – Самара, 2001.

10. Школа та її роль у профілактиці алкоголізму та наркоманії серед дітей і підлітків / під ред. С. Говоруна. – К., 1998.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]