Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
romanyuk.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

36

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Використання методів самовиховання під час формування здорового способу життя»

Виконав студент гр.

Науковий керівник .

Харків, 2012

ЗМІСТ

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України 1

ВСТУП 3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Педагогічні основи формування здорового способу життя за допомогою методів самовиховання 5

1.1. Особливості формування здорового способу життя учнів ПТНЗ 5

1.2. Метод самовиховання як ефективний метод у процесі формування здорового способу життя учнів ПТНЗ 17

Висновки до теоретичного розділу 23

2. ПРАКТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Виховний захід для учнів ПТНЗ на тему: «ФОРМУВАННЯ ЗВИЧОК ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ» 25

ВИСНОВКИ 34

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 35

ВСТУП

В останні роки активізувалося увагу до здорового способу життя студентів, це пов'язано зі стурбованістю суспільства з приводу здоров'я фахівців, що випускаються вищою школою, зростання захворюваності в процесі професійної підготовки, наступним зниженням працездатності. Необхідно чітко уявляти, що не існує здорового способу життя як певної особливої ​​форми життєдіяльності поза способу життя в цілому.

Здоровий спосіб життя відображає узагальнену типову структуру форм життєдіяльності студентів. В умовах здорового способу життя відповідальність за здоров'я формується у студента як частина загальнокультурного розвитку, що виявляється в єдності стильових особливостей поведінки, здатності побудувати себе як особистість відповідно до власних уявлень про повноцінну в духовному, моральному і фізичному відношенні життя.

Здоровий спосіб життя багато в чому залежить від ціннісних орієнтації студентами як особистісно значущі, але не завжди збігаються з цінностями, виробленими суспільною свідомістю. Так, в процесі накопичення особистістю соціального досвіду можлива дисгармонія пізнавальних (наукові та життєві знання), психологічних (формування інтелектуальних, емоційних, вольових структур), соціально-психологічних (соціальні орієнтації, система цінностей), функціональних (навички, вміння, звички, норми поведінки , діяльність, відносини) процесів. Подібна дисгармонія може стати причиною формування асоціальних якостей особистості. Тому у вузі необхідно забезпечити свідомий вибір особистістю суспільних цінностей здорового способу життя і формувати на їх основі стійку, індивідуальну систему ціннісних орієнтації, здатну забезпечити саморегуляції особистості, мотивацію її поведінки та діяльності.

Актуальність дослідження Сучасне суспільство характеризується різноманіт­тям негативних впливів оточуючого середовища на здоров’я молоді. Окрім того, різке скорочення заходів оздоровчого спрямування серед молоді і одночасне стрімке зростання привабливих та несприятливих для здоров’я видовищ дають стійкі ознаки зниження якості життя. Про це свідчать неутішні дані всесвіт­ньої організації охорони здоров’я, державних органів влади та інших організацій, що опікуються здоров’ям молоді.

Аналіз літературних джерел із проблеми форму­вання здорового способу життя учнів ПТНЗ у другій половині ХХ століття свідчить про те, що в цей час відбувався активний процес пошуку нових напрямів, форм, методів та засобів формування здо­рового способу життя учнів, а також збережен­ня та зміцнення їхнього здоров’я. Рішенню проблем формування здорового способу життя присвячено праці сучасних науковців Л.Сущенко, Г.Апанасенко, М.Гончаренко, Т.Бойченко, Г.Будагьянц, О.Вакуленко, В.Горащук, О.Дубогай, С.Закопайло, О.Іонова, С.Кириленко, В.Кузьменко, С.Лапаєнко, С.Омельченко, В.Оржеховська, Н.Побірченко, В.Шпак та інш. Разом з тим сучасна практика потребує більш глибокого ви­вчення досвіду того історичного періоду, коли рівень здоров’я старшокласників знаходився на значно ви­щому рівні, ніж сучасний.

Об’єкт дослідження – виховання учнів ПТНЗ.

Предмет дослідження – формування здорового способу життя за допомогою методів самоаналізу та самоконтролю. 

Мета роботи – узагальнити та проаналізувати досвід формування здорового способу життя за допомогою методів самоаналізу та самоконтролю учнів ПТНЗ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]