Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
saenko.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Українська інженерно-педагогічна академія

Кафедра психології, філософії та освітніх технологій

Теорія та методика виховної роботи

Курсова робота

«Поєднання методів самовиховання та формування свідомості під час антинаркотичного виховання»

Виконав студент гр. 

Науковий керівник

Харків, 2012

ПЛАН

ВСТУП …………………………………………………….………………………3

1. ТЕОРЕТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Педагогічні особливості антинаркотичного виховання учнів ПТНЗ шляхом використання методів самовиховання та формування свідомості………………………………………………….………4

1.1 Особливості антинаркотичного виховання учнів ПТНЗ …..…………….4

1.2 Метод самовиховання та формування свідомості як ефективний метод у процесі антинаркотичного виховання учнів ПТНЗ …………………..………7

Висновки до теоретичного розділу …………………………………………....9

2. ПРАКТИЧНИЙ РОЗДІЛ. Виховний захід для учнів ПТНЗ за темою «Наркоманія»…………………………………………………………….…. …10

ВИСНОВКИ ……………………………………………………………………20

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ …………………………………21

Вступ

В нашій країні довгий час боротьба з наркоманією велася без належного висвітлення цієї проблеми. Існувала практика замовчування, яка призвела до низки негативних результатів: необізнаності населення про шкідливість наркотиків і про наслідки їх вживання, відсутності методів ранньої діагностики і виявлення наркоманів, засобів психопрофілактики тощо.

Низька поінформованість населення про шкоду наркотиків призвела деяку його частину до поблажливості по відношенню до наркоманії. У багатьох людей, особливо у молоді, склалося неправильне уявлення про наркоманію, як про розвагу, що уносить у світ неприродно-приємних відчуттів. Лікарський досвід показує, що ряди наркоманів поповнюють в основному люди, які не мають елементарних уявлень про наркотичні речовини і ті трагічні наслідки, до яких призводить їх вживання.

Не дивлячись на те, що людина є результатом суспільних відносин, що історично розвиваються, вона як і раніше являє собою частину природи і її тілесне життя підпорядковане біологічним законам.

У педагогічній літературі досліджувана нами проблема знайшла віддзеркалення у фундаментальних дослідженнях, Болдирєва Н.М., Харламова И.Ф. Амонашвілі Ш.А., Рувинського Л.І. та ін., в яких виявляється суть основних понять теорії антинаркотичного виховання, вказуються шляхи його подальшого розвитку.

Підкреслюючи цінність розробок вітчизняних і зарубіжних педагогів, слід зазначити, що у вітчизняній педагогічній науці на сьогодні все ж недостатньо досліджень щодо морального виховання учнів засобом використання методу виховних ситуацій.

Мета дослідження: теоретичне обґрунтування змісту і ефективних шляхів антинаркотичного виховання учнів ПТНЗ засобом використання методу формування свідомості

Об'єкт дослідження: навчально-виховний процес в ПТНЗ.

Предмет дослідження: антинаркотичне виховання учнів засобом використання методу формування свідомості та самовиховання

Гіпотеза дослідження: якщо в навчально-виховному процесі ПТНЗ активно розвивати моральні якості учнів через використання методу формування свідомості

Завдання дослідження:

1. Розкрити історичні і психолого-педагогічні основи антинаркотичного виховання учнів.

2. Виявити можливості використання методу формування свідомості

Методи дослідження: аналіз філософської, психолого-педагогічної літератури з проблеми морального виховання; порівняльний аналіз, дослідження офіційних матеріалів в області освіти; вивчення документації, учбових планів, програм, творчих робіт учителів; аналіз робіт учнів, методи спостереження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]