Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Єфімов О М Глава 10 Цивільна юрисдикція. Підсуд...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

§ 3. Функціональна підсудність.

Суть класифікації підсудності за функціями, що здійснюються судами, та територією, на яку поширюються повноваження певного суду, полягає у поділі усієї системи судів на ланки та розмежуванні судів у межах однієї ланки. У тому разі, коли уся судова система поділяється на ланки (місцеві суди, апеляційні суди, касаційний суд та Верховний Суд України), йдеться про функціональну підсудність, тобто про поділ судів на ланки в залежності від виконуваних ними функцій. Якщо ж суди у межах однієї ланки поділяються за територіальної ознакою, яка допомагає визначити, який саме суд уповноважений чинити правосуддя, йдеться про територіальну, а не функціональну підсудність.

Отже, функціональна підсудність – це підсудність, відповідно до якої визначається компетенція окремих ланок єдиної системи загальних судів України з розгляду й вирішення цивільних справ. За функціональною підсудністю усі загальні суди поділяються на суди першої інстанції, апеляційні суди та Вищий спеціалізований суд, який розглядає цивільні справи. Завершує систему судів, уповноважених розглядати цивільні справи, Верховний Суд України.

Судами першої інстанції, що виконують функцію розгляду і вирішення по суті усіх справ, підвідомчих цивільному судочинству, є місцеві загальні суди, до яких закон відносить районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди. Місцевий суд складається з суддів місцевого суду, з числа яких призначаються голова та заступник голови суду. Місцевий суд є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності (ст. 21 і 22 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 107 ЦПК Ук­раїни). Ці ж суди є судами, до компетенції яких віднесено перегляд своїх рішень та ухвал у зв’язку з нововиявленими обставинами (ст. 363 ЦПК України).

Апеляційними судами з розгляду цивільних справ, є: апеляційні суди областей, апеляційні суди міст Києва та Севастополя, Апеляційний суд Автономної Республіки Крим. У складі апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ у межах відповідної судової юрисдикції. Судову палату очолює секретар судової палати, який призначається з числа суддів цього суду. Рішення про утворення судової палати, її склад, а також про призначення секретаря судової палати приймаються зборами суддів апеляційного суду за пропозицією голови суду. Секретар судової палати організовує роботу відповідної палати, контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів апеляційного суду про діяльність судової палати. Відповідно до встановлених процесуальних законодавством повноважень апеляційний суд:

1) розглядає справи відповідної судової юрисдикції в апеляційному порядку згідно з процесуальним законом;

2) у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої інстанції;

3) аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику;

4) надає місцевим судам методичну допомогу в застосуванні законодавства;

5) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Відповідно до ст.303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених у суді першої інстанції, має повноваження досліджувати докази, які судом першої інстанції були досліджені з порушенням встановленого порядку або в дослідженні яких було неправомірно відмовлено, а також нові докази, неподання яких до суду першої інстанції було зумовлено поважними причинами. При цьому, варто зазначити, що апеляційний суд не обмежений доводами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено неправильне застосування норм матеріального права або порушення норм процесуального права, які є обов’язковою підставою для скасування рішення. Якщо ж поза увагою доводів апеляційної скарги залишилась очевидна незаконність або необґрунтованість рішення суду першої інстанції у справах окремого провадження, апеляційний суд повинен перевірити справу в повному обсязі. Крім перелічених повноважень апеляційні суди переглядають у зв’язку з нововиявленими обставинами ухвалені ними рішення, ухвали, що набрали законної сили (ст. 363 ЦПК України).

У системі загальних судів загальної юрисдикції діє вищий спеціалізований суд як суд касаційної інстанції з розгляду цивільних справ. Так, вищим спеціалізованим судом є Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ст. 31 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», ст. 323 ЦПК України). У Вищому спеціалізованому суді утворюються палати з розгляду окремих категорій справ у межах відповідної судової юрисдикції. Судову палату очолює секретар судової палати, який призначається з числа суддів цього суду. Рішення про утворення судової палати, її склад, а також про призначення секретаря судової палати приймаються зборами суддів вищого спеціалізованого суду за пропозицією голови суду. Секретар судової палати організовує роботу відповідної палати, контролює здійснення аналізу та узагальнення судової практики у справах, віднесених до компетенції палати, інформує збори суддів вищого спеціалізованого суду про діяльність судової палати. У вищому спеціалізованому суді також діє пленум вищого спеціалізованого суду для вирішення питань, визначених Законом «Про судоустрій і статус суддів». Склад і порядок діяльності пленуму вищого спеціалізованого суду визначаються цим же Законом. Відповідно до наданих йому повноважень Вищий спеціалізований суд:

1) розглядає справи відповідної судової юрисдикції в касаційному порядку згідно з процесуальним законом;

2) у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої або апеляційної інстанції;

3) аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику;

4) надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції та законів України у судовій практиці на основі її узагальнення та аналізу судової статистики; дає спеціалізованим судам нижчого рівня рекомендаційні роз’яснення з питань застосування законодавства щодо вирішення справ відповідної судової юрисдикції;

5) здійснює інші повноваження, визначені законом.

Крім перелічених повноважень Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ переглядає у зв’язку з нововиявленими обставинами ухвалені ним рішення, ухвали, що набрали законної сили (ст. 363 ЦПК України).

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України. До його загальних повноважень процесуальне законодавство відносить:

1) перегляд справ з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріального права у подібних правовідносинах у порядку, передбаченому процесуальним законом;

2) перегляд справ у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом;

3) надання висновку про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; внесення за зверненням Верховної Ради України письмового подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я;

4) звернення до Конституційного Суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Повноваженнями Верховного Суду України у цивільних процесуальних відносинах є перегляд судових рішень у цивільних справах виключно з двох підстав: з підстави неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, що потягло ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах; та з підстави встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом. За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з постанов: про повне або часткове задоволення заяви; про відмову в задоволенні заяви. Постанова Верховного Суду України є остаточною і може бути оскаржена тільки на підставі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов’язань при вирішенні справи судом.

У теорії цивільного процесуального права виділяється також родова (предметна) підсудність, яка визначається як підсудність справ залежно від їх ознак судам, що належать до різних ланок судової системи, як судам першої інстанції. Родова підсудність визначає компетенцію різних ланок су­дової системи щодо розгляду цивільних справ у першій інстанції залежно від роду справи, або залежно від предмета цивільного спо­ру, чи суб’єктного складу сторін спірних правовідносин [37, с.228].

Згідно із ст. 27 Закону «Про судоустрій і статус суддів» апеляційний суд у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої інстанції. А відповідно до ст.32 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вищий спеціалізований суд у випадках, передбачених процесуальним законом, розглядає справи відповідної судової юрисдикції як суд першої або апеляційної інстанції. Прикладом родової підсудності щодо адміністративних справ є наступний: відповідно до частини четвертої статті 18 КАС України Вищому адміністративному суду України, як суду першої інстанції, підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи про дострокове припинення повноважень народного депутата України, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.