Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13-18.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
25.86 Кб
Скачать

17. Організація обліку платежів.

Повне та своєчасне надходження податків, зборів та інших обов'язкових платежів до бюджету та цільових фондів забезпечується досить складною системою їх обліку органами державної податкової служби. Цей облік забезпечує податкові органи, органи державного і управління та платників податків інформацією про нараховані, відстрочені, розстрочені та сплачені податкові зобов'язання, податковий борг та його погашення, переплати, відшкодування з бюджету в розрізі платників податків та платежів.

Дані обліку дозволяють не тільки знати стан розрахунків платників податків з податкових зобов'язань на будь-яку дату, але й планувати та прогнозувати надходження до державного бюджету в майбутньому. Крім того, облік платежів дозволяє приймати виважені, і обґрунтовані управлінські рішення для поточного та перспективного державного регулювання економікою країни.

Всю сукупність робіт по веденню обліку податків, зборів, інших обов'язкових платежів та складанню звітності можна умовно розділити на етапи.

На першому етапі здійснюють ведення оперативного обліку та контролю платежів, складання і подання вищестоящим органам звітності відповідної форми. Ці функції покладено на державні податкові інспекції в районах та містах. Основними завданнями обліку на першому етапі є:

-відкриття карток особових рахунків платників за кожним видом платежів;

-відображення в особових рахунках платників інформації про нараховані, відстрочені, розстрочені та сплачені податкові зобов'язання, податковий борг та його погашення, переплати, відшкодування з бюджету тощо в розрізі платників податків та платежів;

-підведення підсумків в особових рахунках платників, їх перевірка та закриття;

-формування за даними особових рахунків зведеної інформації в спеціальних реєстрах;

-складання і подання вищестоящим податковим органам та органам місцевого самоуправління відповідного рівня звітності про нарахування, надходження, податковий борг та переплат)' платежів до бюджету.

На другому етапі обліку відбувається обробка звітної інформації, яка формується в нижчестоящих податкових органах та передається до вищестоящих. На підставі інформації, що надходить від нижчестоящих органів, формуються звітні дані, призначені як для внутрішнього продажу, заміни, поставки. Слід упевнитися, щоб усі суми ПДВ. відображені у податкових накладних та в книзі продажу були також відображені за .кредитом і рахунка 641. При цьому звертається увага, щоб номер податкової накладної збігався з порядковим номером відображення відповідної операції в продажу. З метою виявлення випадків відвантаження товарів обороти з яких не включено для нарахування ПДВ, слід перевірити документи складського обліку, а салі є накладні, що засвідчують відпуск продукції зі складу підприємства.

18. Методи, форми та основні напрямки масово-роз’яснювальної роботи податкових органів.

Одним із показників ступеня цивілізованості громадських відносин в країні є рівень добровільно сплачених податків і зборів до бюджетів та державних цільових фондів. Очевидно, що чим вищий цей показник, тим держава менше затрачає адміністративних і фінансових ресурсів на виконання функцій і процедур податкового контролю. Добровільна сплата податків вигідна і для самого платника податків, оскільки, своєчасно і в повному обсязі сплачуючи податкові зобов'язання перед бюджетом і державними цільовими фондами, він не ризикує в разі застосування примусових заходів сплатити значно більші суми (пеня, штрафні санкції). Тому поряд з іншими механізмами стимулювання добровільної сплати податків податкові органи України широко використовують і пропаганду переваги добровільної сплати податків, масово-роз'яснювальну і виховну роботу серед платників податків.

Особливе значення в роботі з платниками податків має своєчасне інформування їх про нові нормативно-правові акти, зміни та доповнення до існуючих, а також роз'яснення порядку їх застосування на практиці. Ця робота важлива як для платників, так і для податкових органів, оскільки є формою попереднього податкового контролю. проводячи цю роботу, органи податкової служби запобігають виникненню навмисних порушень податкового законодавства. А платник податків, вірно застосовуючи положення нормативно-правових актів, запобігає виникненню нераціональних витрат, які могли б виникнути в разі застосування податковими органами санкцій за порушення законодавства.

Важливе значення для платника податків має і можливість звернутися до податкового органу за консультацією з того чи іншого питання в сфері застосування податкового законодавства. Надаючи такі консультації, податковий орган знову ж таки проводить процедури попереднього контролю, оскільки це гарантує вірне застосування податкового законодавства.

Законодавче підкріплення такої роботи визначено Законом України «Про державну податкову службу в Україні», в якому серед основних функцій податкових органів установлено завдання щодо роз'яснення порядку застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів з оподаткування через засоби масової інформації. На практиці ж податкова служба значно розширила цю функцію, оскільки вимоги даного Закону, враховуючи, що він був прийнятий у 1990 році, дещо застаріли, а соціально-економічні відносини між державою і платниками податків відтоді істотно змінилися.

Необхідність посилення роботи в цьому напрямку пов'язана також з тим, що на сьогодні у діяльності органів державної податкової служби поки що превалюють фіскальні методи роботи, коли всі зусилля спрямовуються, в першу чергу, на виконання контрольно-перевірочної функції. В той же час, роз'ясненню положень податкового законодавства широким верствам населення, профілактичній роботі, спрямованій на недопущення платниками податків несвідомих та випадкових помилок при його застосуванні, запобіганню податковим порушенням приділяється значно менше уваги. Масово-роз'яснювальна робота повинна сприяти злагоді та порозумінню в стосунках між тими, хто збирає податки, та тими, хто їх сплачує, - це важлива передумова підвищення ефективності не тільки податкової, а й взагалі економічної політики.

Основними завданнями підрозділів податкової служби по роботі з платниками податків визначено :

-формування податкової культури населення, у тому числі платників податків;

-інформування платників податків про податкове законодавство;

-роз'яснення порядку застосування податкового законодавства та інших нормативно-правових актів про податки, збори, обов'язкові платежі і неоподатковувані доходи, що сплачуються до бюджетів і державних цільових фондів;

-організація навчання платників податків і працівників податкових органів з питань застосування податкового законодавства;

-забезпечення зворотного зв'язку платників податків з органами влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]