Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що таке діафрагма і витримка і що від них залеж...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

Довга витримка (2 з) дозволила зняти траєкторію руху «нло»

Дуже добре, коли в камері є режим bulb. У цьому режимі ви можете встановити уручну час, на який затвор буде відкритий. Режим ручної витримки виявиться корисним при нічній зйомці небесних об'єктів, при науковому фотографуванні, коли знімається процес, сповільнений в часі. Якщо знімати, наприклад, нічний пейзаж із зоряним небом в безмісячну ніч з витримкою декілька годин (при середньому значенні діафрагми), то на знімку вийдуть сліди обертання зірок, дуги щодо Полярної зірки. Але знову-таки слід пам'ятати про шуми в цифрових камерах, особливо при високих значеннях світлочутливості. На довгих витримках шуми стають часто просто нестерпними.

При підводній зйомці, наприклад, також потрібно використовувати короткі витримки, не довше 1/30 з, тому що ви постійно знаходитеся в русі, камера теж в русі. Велика витримка обов'язково приведе до «шевеленке». В цьому випадку потрібно застосовувати високу світлочутливість, бажане додаткове освітлення.

При зйомці з «проводкою» (прийом, який дає на знімку ефект руху, об'єкт виходить різким на змащеному фоні) камера рухається за об'єктом. Щоб сам об'єкт вийшов різким, потрібно встановити витримку 1/125-1/250 с. Якщо знімати з коротшими витримками, 1/500-1/1000, то ефект руху зменшиться або зникне зовсім. Оскільки коротка витримка видасть фон і об'єкт однаково різкими. Ефект руху в цьому випадку допоможе створити довгофокусний об'єктив.

Впливає встановлена витримка і на передачу погоди на знімку. Передати дощ суцільними лініями можна, використовуючи витримки від 1/4 з і довше. Якщо ж хочете «заморозити», зупинити окремі сніжинки у польоті, встановите витримку 1/125 с.

Джерело: tech-shop.ru