Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що таке діафрагма і витримка і що від них залеж...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

Знімки зроблені з різною глибиною різкості. Різкість наводилася на кінчик авторучки. На лівому знімку діафрагма f1.8, на правом діафрагма f22

Мале діафрагмове число F - діафрагма велика. Діаметр отвору об'єктиву ширший - більше світла поступає на матрицю. Відкрита діафрагма - максимальна (пелюстки розкриті повністю, менше значення діафрагми), це значення f/1.4, f/2.8 і т.п. (залежить від конкретної моделі об'єктиву). Наприклад, у об'єктиву 50 мм f/1.8 максимальна діафрагма має значення 1.8, а мінімальна - 22. Це означає, що на великій діафрагмі з маленьким значенням 1.8 глибина різкості буде невеликою, а на малій діафрагмі з великим значенням 22 ГРІП буде максимальною.

При цьому потрібний витримка коротша, ніж при малій діафрагмі. Якщо ви ходите розмити задній план, зробити акцент на головному об'єкті, то знадобиться саме велика діафрагма, тобто мале діафрагмове число. Глибина різкості при цьому буде невеликою, перехід між розмитою областю кадру і областю, що знаходиться у фокусі, буде явним. Чим менше діафрагмове число F, тим менша частина кадру опиниться у фокусі. Це добре, коли, наприклад, ви хочете «заховати» непривабливий фон. Для портрета можна встановити діафрагму f2.8, тоді обличчя портретіруємого вийде різким, а задній фон - розмитим (за умови, звичайно, що камера сфокусується саме на обличчі).

При зйомці була встановлена велика діафрагма - в результаті вийшла мала глибина різкості

Вузький отвір затиснутої діафрагми пропускає мало світла. У чому тут перевага? Затискаючи діафрагму, ви отримуєте велику різкість на картинці. Переважаюча частина кадру знаходитиметься у фокусі, фон стане ясним, помітним. Якщо ви знімаєте пейзаж або сюжет, де повинно бути все різко - архітектура, панорамні кадри, натюрморт, інтер'єр, - те слід встановити маленьку діафрагму - зменшити отвір, діафрагмове число, відповідно, велике. На закритій діафрагмі f/22 або f/32 глибина різкості максимальна. Прагніть разом з цим врахувати, що на крайніх значеннях діафрагми більшість об'єктивів дають не саму кращу картинку. Тому потрібно прагнути уникати крайніх значень.

.

Глибина різкості - це один з виразних засобів фотографії. Класичні портрети, як правило, фотографують з використанням малою глибиною різкості. Об'єкт відділяється від фону, вся увага глядача притягується до об'єкту.

Велика глибина різкості, передній і задній фон однаково різкі - маленька діафрагма

При макрозйомці відстань до об'єкту дуже маленька, через це глибина різкості навіть при закритій діафрагмі буде всього декілька міліметрів. Тому важливі деталі можуть опинитися не в зоні різкості. Тут потрібно правильно знайти точку фокусування, щоб добитися найбільшої глибини різкості.

Витримка

Витримка - це відрізок часу, коли світлові промені потрапляють на світлочутливий елемент. Тобто за цей період часу через встановлений діаметр діафрагми на матрицю (при встановленій світлочутливості) встигає проскочити певну кількість світла. Витримка забезпечується затвором фотокамери.

Витримка разом з діафрагмою об'єктиву визначає експозицію знімка, витримка і діафрагма разом є експопара. Експозицію обчислюють, використовуючи експонометр, за допомогою таблиць або на базі практичного досвіду відповідно до значень яскравості об'єкту зйомки і світлочутливості використовуваного фотоматеріалу. У цифрових фотокамерах експонометри, звичайно, вбудовані.

Збільшення світлочутливості обернено пропорційно до експозиції. Збільшуючи удвічі світлочутливість, експозицію потрібно зменшити також удвічі. У випадку з цифровими камерами потрібно не забувати про «шуми» матриці при високих значеннях світлочутливості (ISO).