Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що таке діафрагма і витримка і що від них залеж...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

Довга витримка (2 з) дозволила зняти траєкторію руху «нло»

Дуже добре, коли в камері є режим bulb. У цьому режимі ви можете встановити уручну час, на який затвор буде відкритий. Режим ручної витримки виявиться корисним при нічній зйомці небесних об'єктів, при науковому фотографуванні, коли знімається процес, сповільнений в часі. Якщо знімати, наприклад, нічний пейзаж із зоряним небом в безмісячну ніч з витримкою декілька годин (при середньому значенні діафрагми), то на знімку вийдуть сліди обертання зірок, дуги щодо Полярної зірки. Але знову-таки слід пам'ятати про шуми в цифрових камерах, особливо при високих значеннях світлочутливості. На довгих витримках шуми стають часто просто нестерпними.

При підводній зйомці, наприклад, також потрібно використовувати короткі витримки, не довше 1/30 з, тому що ви постійно знаходитеся в русі, камера теж в русі. Велика витримка обов'язково приведе до «шевеленке». В цьому випадку потрібно застосовувати високу світлочутливість, бажане додаткове освітлення.

При зйомці з «проводкою» (прийом, який дає на знімку ефект руху, об'єкт виходить різким на змащеному фоні) камера рухається за об'єктом. Щоб сам об'єкт вийшов різким, потрібно встановити витримку 1/125-1/250 с. Якщо знімати з коротшими витримками, 1/500-1/1000, то ефект руху зменшиться або зникне зовсім. Оскільки коротка витримка видасть фон і об'єкт однаково різкими. Ефект руху в цьому випадку допоможе створити довгофокусний об'єктив.

Впливає встановлена витримка і на передачу погоди на знімку. Передати дощ суцільними лініями можна, використовуючи витримки від 1/4 з і довше. Якщо ж хочете «заморозити», зупинити окремі сніжинки у польоті, встановите витримку 1/125 с.

Джерело: tech-shop.ru

Що таке діафрагма і витримка і що від них залежить

Автор:

Автор

25.06.2008

Рубрика: Режими цифрових фотокамер, правила зйомки

. Теги:aperture, diaphragma, апертура, витримка, перегородка, пластикові вікна

Кожна людина, яка узяла в руки фотокамеру, напевно чула, що існують такі терміни, як витримка і діафрагма. Правда, на самому початку своєї фотопрактики далеко не всі власники цифровіков прагнуть з'ясувати, для чого взагалі все це потрібно. Набагато простіше довіритися кнопці «Авто», і «шедевр» готовий. Щось прийнятне, безумовно, вийде на знімку (при сучасній нагоді цифрових фотокамер), проте ви отримаєте набагато гнучкіший контроль над процесом зйомки і набагато кращий результат, якщо чітко представлятимете ці два ключові моменти фотографії. Автоматика звичайно, зручна штука, але не завжди надійна і передбачена.

Діафрагма

Цей термін походить від грецького слова diaphragma, що означає перегородка. Інша назва «апертура», від англ. aperture.

Об'єктиви камер мають різну світлосилу, тобто здатність пропускати через себе різну кількість світла. У об'єктиви вбудований спеціальний пристрій, який регулює діаметр отвору, проникного світло на світлочутливий елемент (матрицю), - діафрагма. Світлосила визначається як відношення діаметру отвору об'єктиву до фокусної відстані.

Діафрагмове число позначається латинською буквою F і є величиною, зворотною значенню відносного отвору об'єктиву. Визначається як відношення фокусної відстані до діаметру вхідної зіниці об'єктиву. У різних джерелах можна зустріти різне позначення - діафрагма, відповідна показнику 2.8, позначатиметься f/2.8 або f:2.8.

Об'єктив Геліос-44-2, встановлена діафрагма f11. Шкала діафрагми - верхня, з білими цифрами. Як видно за шкалою глибини різкості (зелена - середня), при установці відстані на 2 метри (жовта шкала відстані - ніжняя) в межах від 1,6 м до 2,9 м на знімку всі об'єкти будуть різкими. Це видно по інтервалу, відміряному цифрами 11 зеленої шкали

Меняя F на один ступінь (або F-стоп), отримуємо зміну діаметру отвору діафрагми в 1,4 разу. Кількість світла, що потрапляє на матрицю, міняється в 2 рази. Існує стандартний ряд значень F - 1,0, 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22, 32.

При більшій світлосилі об'єктиву ви можете встановити коротшу витримку. Це перевага, коли потрібно зняти рухомий об'єкт. Також велика світлосила об'єктиву дуже корисна перевага при зйомці, коли освітлення недостатньо: наприклад, зйомка в приміщенні увечері - вечірка, концертний зал і т.п.

Залежно від моделі фотоапарата потрібну діафрагму можна встановити уручну через меню камери, обертаючи колесо, що управляє, на корпусі камери або ж обертаючи кільце діафрагми на об'єктиві (не на всіх моделях знімної оптики воно є). У всіх випадках результат буде один - збільшиться або зменшиться діаметр отвору, проникного світло.

Що вам дасть можливість міняти діаметр отвору? Чим менше отвір діафрагми, тим більше глибина простору (ГРІП), що різко зображається, стисло - глибина різкості, тобто область чіткого фокусування навколо об'єкту, що знімається. ГРІП залежить від діафрагми, фокусної відстані, відстані до об'єкту, а також і від розміру матриці. Найбільш ефективний спосіб управління ГРІП - це регулювання діафрагми.