Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що таке діафрагма і витримка і що від них залеж...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
506.37 Кб
Скачать

Коротка витримка «заморозила» рух крапель води

Обчислюється витримка в долях секунди: наприклад, 1/30 з, 1/60 з, 1/125 з, 1/250 с. Відображається ж на екрані багатьох камер тільки знаменник - «60», «125», «250». Нерідко довгі витримки відображаються числом з лапками - 0”8, 2”5. Також існує стандартний ряд витримок. 1, 1/ 2, 1/ 4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000, 1/4000 с. Суміжні величини відрізняються на один ступінь - міняється експозиція кадру відповідно в 2 рази.

По аналогії з діафрагмою в камері можна встановити пріоритет витримки або встановити її уручну. У простеньких компактних камерах ручні режими можуть бути відсутніми.

Коротка витримка

Вона може використовуватися для зйомки рухомих об'єктів. Коротка витримка також дозволяє уникнути «шевеленки», тобто змазування картинки із-за руху самої камери.

Потрібну витримку приблизно ви можете визначити таким чином. Вам потрібно знати, на якій фокусній відстані ви зніматимете. Якщо у вас зеркалка, ділення фокусної відстані відмічені на самому об'єктиві. А якщо ж у вас компакт-диск, то можете «прикинути» на око. Наприклад, об'єктив вашої камери 24-105 мм, ви його висунули наполовину - це приблизно 80 мм. Максимальна витримка повинна бути обернено пропорційна фокусній відстані, тобто в даному випадку витримку потрібно встановити не довше 1/80 с. Довші витримки - 1/60 з, 1/30 з і т.д., тобто довше, ніж 1/80 з, - швидше за все, приведуть до «шевеленке». Коротші витримки підходять краще, оскільки це гарантовано позбавить від «шевеленки». Зменшити вірогідність «шевеленки» допоможе оптична стабілізація зображення, що дає перевагу звичайно в 2-3 ступені експозиції.

.

Використовуючи коротку витримку, вам вдасться «заморозити» рух. Це може бути легкоатлет, що біжить, птах, що летить, гоночний автомобіль. При зйомці таких сцен, якщо витримка буде довгою, навіть при встановленій нерухомо камері рухомий об'єкт на знімку вийде змащеним.

Досить довга витримка, 1/20 з, передала рух води

Якщо ви уручну зменшуєте витримку, то доведеться збільшити діафрагму, щоб забезпечити нормальну експозицію, щоб на сенсор потрапила достатня кількість світла. Інакше знімок буде темним, недосвеченним. Так само і при зміні діафрагми потрібно буде змінити витримку. Також зміни можна компенсувати за рахунок зміни значення ISO.

Довга витримка

Довга витримка дає можливість нормально проекспоніровать кадр, особливо коли освітлення недостатньо - у сутінках, вночі. Також вона дозволяє зняти багато цікавих сюжетів. Оскільки при довгій витримці є вірогідність появи «шевеленки», змазування, то бажано використовувати стабілізацію, якщо вона є в камері або об'єктиві. У подібних випадках хорошим помічником виявиться штатив. Стабілізацію при установці камери на штатив слід вимкнути.

Тривала витримка дозволить при нічній і вечірній зйомці отримати красивий «вогненний» шлейф - довгий слід, що світиться, від автомобільних фар. Для нічної зйомки бажано використовувати светосильную оптику. Відповідно, камеру бажано встановити на штатив або забезпечити їй нерухомість іншими способами. Добре, якщо ви використовуєте автоспуск або пульт дистанційного керування для зменшення вібрацій при зйомці. З рук нічну зйомку можна застосовувати, коли вулиця дуже добре освітлена, і в камері встановлена висока світлочутливість. Але висока світлочутливість практично завжди зв'язана з підвищенням рівня колірного шуму, зернистості.

Для нічної зйомки можна порекомендувати таблицю витримок, відпрацьовану ще з «плівкових часів». Вона розрахована на світлочутливість 100 одиниць ISO при встановленій діафрагмі 5,6 і дасть можливість приблизно розрахувати знімальні параметри.

Величина витримки має велике значення для передачі на знімку води. Якщо витримка коротка, то вода нагадує замерзлі «стекла». А коли ви встановите дуже довгу витримку, то смазанность створить враження відсутності різкості. Якщо ви знімаєте повільні струмки і річки, то будуть корисними витримки від 1/30 до 1/125 с. При легковажнішій погоді, коли на морі хвилі з «баранчиками», можете використовувати витримки від 1/125 1/250 з . Коли ви зніматимете стрімкі гірські річки або хвилі, що розбиваються об скелі, вам знадобиться коротша витримка - близько 1/1000 с. Вона дасть можливість добре пропрацювати дрібні бризки. А якщо при цьому ви вдало направите камеру, то бризки гратимуть сонячними відблисками. А ось при зйомці фонтанів, водопадів довга витримка стане в нагоді - вона дозволить передати на знімку рух води.

.