Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IBM Rational Ros-ukr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
609.28 Кб
Скачать

Case-засіб ibm Rational Rose 2003 (продовження)

Зміст

  1. Вікно браузера проекту

  2. Спеціальна панель інструментів і вікно діаграми

  3. Вікно документації і вікно журналу

  4. Призначення операцій головного меню Report, Query і Tools

  5. Призначення операцій головного меню Add-Ins, Window і Help

Особливості робочого інтерфейсу програми IBM Rational Rose 2003 і її загальний вигляд, а також призначення операцій головного меню File, Edit, View, Format і Browse були розглянуті в лекції 1. У даній лекції наводиться опис інших вікон робочого інтерфейсу і розглядається призначення операцій головного меню - Report, Query, Tools, Add-Ins, Window і Help.

1. Вікно браузера проекту

В ікно браузера проекту за умовчанням розташовується в лівій частині робочого інтерфейсу нижче стандартної панелі інструментів і має вигляд, показаний на малюнку 2.1. Браузер проекту організовує уявлення моделі у вигляді ієрархічної структури, яка спрощує навігацію і дозволяє відшукати будь-який елемент моделі в проекті. При цьому сам верхній рядок браузера проекту містить ім'я розроблюваного проекту. Будь-який елемент, який розробник додає в модель, відразу відображається у вікні браузера. Відповідно, вибравши елемент у вікні браузера, ми можемо його візуалізувати у вікні діаграми або змінити його специфікацію.

Рис. 2.1. Зовнішній вигляд браузера проекту з ієрархічним подання його структури

Браузер проекту дозволяє також організовувати елементи моделі в пакети і переміщати елементи між різними уявленнями моделі. При бажанні вікно браузера можна розташувати в іншому місці робочого інтерфейсу або приховати зовсім, використовуючи для цього операцію Browser головного меню View (Вид). Можна також змінити розміри браузера, перемістивши мишею кордон його зовнішньої рамки.

Ієрархічне представлення структури кожного розроблювального проекту організовано у формі 4-х уявлень:

• Use Case View - представлення варіантів використання, в якому містяться діаграми варіантів використання та їх реалізації у вигляді варіантів взаємодії;

• Logical View - логічне уявлення, в якому містяться діаграми класів, діаграми станів і діаграми діяльності;

• Component View - представлення компонентів, в якому містяться діаграми компонентів розробляється моделі;

• Deployment View - представлення розгортання, в якому міститься єдина діаграма розгортання розроблюваної моделі.

При створенні нового проекту зазначена ієрархічна структура формується програмою автоматично.

2. Спеціальна панель інструментів і вікно діаграми

Спеціальна панель інструментів розташовується між вікном браузера і вікном діаграми в середній частині робочого інтерфейсу. За умовчанням пропонується панель інструментів для побудови діаграми класів моделі (рис. 2.2).

Рис. 2.2. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми класів

Розташування спеціальної панелі інструментів можна змінювати, перемістивши рамку панелі в потрібне місце. Програма IBM Rational Rose 2003 дозволяє настроювати склад кнопок даної панелі, додаючи або видаляючи окремі кнопки, які відповідають тим чи іншим інструментам. Призначення окремих кнопок різних панелей інструментів будуть розглянуті далі. Назви кнопок даної панелі завжди можна дізнатися з спливаючих підказок, що з'являються після затримки покажчика миші над відповідною кнопкою.

Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів залежить не тільки від вибору типу розробляємої діаграми, але від вибору графічної нотації для зображення самих елементів цих діаграм. У IBM Rational Rose 2003 реалізовані три таких нотації: UML, OMT і Booch. Хоча останні дві нотації практично не використовуються на практиці, розробники незмінно включають їх у чергові версії програми IBM Rational Rose 2003, віддаючи цим данину пам'яті авторам перших версій мови UML. При використанні окремої нотації одна і та ж діаграма може бути представлена різним чином, для цього досить вибрати бажане подання через відповідну операцію головного меню View (Вид). При цьому ніяких додаткових дій виконувати не потрібно - діаграма перетворюється в обрану нотацію автоматично. Однак, розглядаючи використання програми IBM Rational Rose 2003 тільки в контексті мови UML, можна залишити без уваги особливості двох інших нотацій, які відображають еволюційний аспект цього програмного інструменту.

Вікно діаграми є основною графічної областю програми IBM Rational Rose 2003, в якій візуалізуються різні уявлення моделі проекту. За замовчуванням вікно діаграми розташовується в правій частині робочого інтерфейсу, проте його розташування і розміри також можна змінити. При розробці нового проекту, якщо не був використаний майстер проектів, вікно діаграми представляє собою чисту область, що не містить жодних елементів моделі (рис. 1.1). У міру розробки окремих діаграм у вікні діаграми будуть розташовуватися відповідні графічні елементи моделі (рис. 2.3).

Р ис. 2.3. Зовнішній вигляд вікна діаграми з діаграмою класів моделі

Назва діаграми, яка є активною і розташовується в даному вікні, яке розгорнуто на всю область діаграми, вказується в рядку заголовка програми IBM Rational Rose 2003. Якщо ж вікно діаграми не розгорнуто на всю область діаграми, то назва діаграми вказується в рядку заголовка вікна діаграми.

Одночасно в графічній області діаграм можуть бути присутні кілька вікон діаграм; при цьому активною може бути тільки одне з них. Переключення між діаграмами можна здійснити вибором потрібного подання на стандартній панелі інструментів, а також за допомогою виділення необхідної діаграми в браузері проекту або з допомогою операцій головного меню Window (Вікно). При активізації окремого виду діаграми змінюється зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів, що настроюється під конкретний вид діаграми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]