Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IBM Rational Ros-ukr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
609.28 Кб
Скачать

CASE-засіб IBM Rational Rose 2003

Зміст

  1. Загальна характеристика CASE-засобу IBM Rational Rose 2003

  2. Особливості робочого інтерфейсу програми IBM Rational Rose 2003

  3. Головне меню і стандартна панель інструментів

  4. Призначення операцій головного меню File і Edit

  5. Призначення операцій головного меню View, Format і Browse

Серед всіх фірм-виробників CASE-засобів саме компанія IBM Rational Software Corp. (До серпня 2003 року - Rational Software Corp.) одна з перших усвідомила стратегічну перспективність розвитку об'єктно-орієнтованих технологій аналізу і проектування програмних систем. Ця компанія виступила ініціатором уніфікації мови візуального моделювання в рамках консорціуму OMG, що призвело до появи перших версій мови UML. І ця ж компанія першою розробила інструментальний об'єктно-орієнтований CASE-засіб, в якому була реалізована мова UML як базова нотація візуального моделювання.

IBM Rational Rose - надійне рішення для розробки додатків на основі моделей і мови UML. Його основні характеристики:

• Повністю автоматизована генерація для моделі програмного коду на мовах Java, C і C + +.

• Виконання моделі в режимі реального часу, генерація виконуваного коду і можливість візуального налагодження.

• Автоматичне створення драйверів, заглушок, тестових наборів і сценаріїв.

• Пакет оптимізований для роботи з паралельними і розподіленими додатками, керованими подіями.

• Додаткові конструкції моделювання, що дозволяють відображати і задовольняти суворі вимоги до часу очікування, пропускної здатності та надійності.

• Призначений для розробки найбільш технологічно складних додатків.

• Включає IBM Rational RoseR RealTime (Windows, UNIX, Linux) для повномасштабної розробки на основі моделей для мов Java, C і C + +.

• Включає IBM Rational RoseR for UNIX / Linux і IBM Rational RoseR Enterprise for Windows для інтеграції на рівні проектування з мовами Java, C + + і Ada.

1. Загальна характеристика case-засобу ibm Rational Rose 2003

CASE-засіб IBM Rational Rose з часу своєї появи зазнав серйозної еволюції, і в даний час являє собою сучасний інтегрований інструментарій для проектування архітектури, аналізу, моделювання та розробки програмних систем. Саме в IBM Rational Rose мова UML стала базовою технологією візуалізації та розробки програмних систем, що визначило популярність і стратегічну перспективність цього інструментарію.

У рамках загального продукту IBM Rational Rose існують різні варіанти цього засобу, які відрізняються між собою діапазоном наданих можливостей. Базовим засобом в даний час є IBM Rational Rose Enterprise Edition, яка володіє найбільш повними можливостями. Останньою версією цього CASE-засобу на момент написання лекцій є програма IBM Rational Rose 2003 (release 2003.06.00), можливості якої акумулюють практично всі сучасні досягнення в області інформаційних технологій. Найбільш характерні функціональні особливості цієї програми полягають у наступному:

• інтеграція з MS Visual Studio 6, яка включає підтримку на рівні прямої і зворотної генерації кодів і діаграм Visual Basic і Visual С + + з використанням ATL (Microsoft Active Template Library), Web-Класів, DHTML і протоколів доступу до різних баз даних;

• безпосередня робота (інжиніринг і реінжиніринг) з виконуваними модулями і бібліотеками форматів EXE, DLL, TLB, OCX.

• підтримка технологій MTS (Microsoft Transaction Server) і ADO (ActiveX Data Objects) на рівні шаблонів та вихідного коду, а також елементів технології Microsoft - COM + (DCOM);

• повна підтримка компонентів CORBA і J2EE, включаючи реалізацію технології компонентної розробки додатків CBD ( Component-Based Development), мови визначення інтерфейсу IDL (Interface Definition Language) і мови визначення даних DDL (Data Definition Language);

• повна підтримка середовища розробки Java-додатків, включаючи пряму і зворотну генерацію класів Java формату JAR, а також роботу з файлами формату CAB і ZIP.

2. Особливості робочого інтерфейсу програми ibm Rational Rose 2003

У CASE-засобі IBM Rational Rose 2003 реалізовані загальноприйняті стандарти на робочий інтерфейс програми, аналогічно відомим середовищам візуального програмування. Після установки IBM Rational Rose 2003 на комп'ютер користувача запуск цього засобу в середовищі MS Windows 2000/XP призводить до появи на екрані відповідного робочого інтерфейсу (мал. 1.1).

Робочий інтерфейс програми IBM Rational Rose 2003 складається з різних елементів, основними з яких є:

• головне меню;

• стандартна панель інструментів;

• спеціальна панель інструментів;

• вікно браузера проекту;

• робоча область зображення діаграми або вікно діаграми;

• вікно документації;

• вікно журналу.

Рис. 1.1. Загальний вигляд робочого інтерфейсу CASE-засоби IBM Rational Rose 2003

3. Головне меню і стандартна панель інструментів

Головне меню програми IBM Rational Rose 2003 виконано в загальноприйнятому стандарті і має наступний вигляд (рис. 1.2).

Рис. 1.2. Зовнішній вигляд головного меню програми

Окремі пункти меню об'єднують подібні операції, пов'язані з проектом в цілому. Деякі з пунктів меню містять добре знайомі операції, такі як відкриття проекту, виведення на друк діаграм, копіювання в буфер і вставка з буфера різних елементів діаграм. Інші операції настільки специфічні, що можуть знадобитися додаткові зусилля для їх вивчення (властивості операцій генерації програмного коду або перевірки узгодженості моделей). Призначення окремих операцій головного меню наводиться далі в даній лекції.

Стандартна панель інструментів розташовується нижче рядка головного меню і має наступний вигляд (рис. 1.3). Деякі з інструментів недоступні для нового проекту, який не має ніяких елементів. Стандартна панель інструментів забезпечує швидкий доступ до тих команд меню, які виконуються розробниками найбільш часто.

Рис. 1.3. Зовнішній вигляд стандартної панелі інструментів

Користувач може налаштувати зовнішній вигляд цієї панелі на свій розсуд. Для цього необхідно виконати операцію головного меню: Tools Options (Інструменти), відкрити вкладку Toolbars (Панелі інструментів) діалогового вікна і натиснути кнопку Standard (Стандартна). У додатково відкритому вікні можна переносити необхідні кнопки з лівого списку в правий список, а непотрібні кнопки - з правого списку в лівий. Даним способом можна показати або приховати різні кнопки інструментів, а також змінити їх розмір. Призначення окремих кнопок стандартної панелі інструментів наведена далі при розгляді операцій головного меню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]