Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБ.РОБОТИ 2 сем..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема: Табличний процесор Excel. Форматування комірок. Використання «Майстра функцій». Упорядкування даних. Використання фільтрів для пошуку даних.

Мета: Формування умінь для використання «Майстра функцій». Використання логічних функцій для розв’язування математичних задач. Упорядкування даних. Використання фільтрів для пошуку даних.

1 Теоретичні відомості

Для обчислення формул та функцій використовують «Майстер функцій».

Стандартні функції є декількох категорій:

  • математичні;

  • статистичні;

  • логічні;

  • фінансові

  • для роботи з датами, текстами та інші.

Упорядкування табличних даних можна проводити одночасно за одним і більше ключами. Спочатку вибирають частину таблиці з даними і назвами полів або всю таблицю (без заголовка таблиці і рядків з підсумками). Сортування виконують командою ДАНІ→СОРТУВАТИ, отримують список назв полів, де вибирають потрібну назву, і задають порядок сортування за зростанням чи спаданням.

Швидке сортування табличних даних за зростанням (спаданням) забезпечується двома однойменними кнопками-піктограмами ( та ). При цьому дані розміщуються за алфавітом чи в порядку зростання, або навпаки.

Пошук даних називають інакше фільтруванням даних. Спочатку вибирають рядок, що містить назви стовпців, і виконують команду ДАНІ→ФІЛЬТР→АВТОФІЛЬТР. Клітинки з назвами стовпців стають списками з кнопками розгортання. Розгортають потрібний список і вибирають значення Умова – відкривається вікно конструктора умов, у якому є зручні засоби для формулювання критерію пошуку. Після введення потрібної умови отримують результати пошуку. Щоб відновити на екрані всю таблицю, виконують команду ДАНІ→ФІЛЬТР→ПОКАЗАТИ ВСЕ .

2 Хід роботи

2.1 Постановка задачі

Задача 1 «Діяльність нафтогазовидобувного управляння України»

Нехай нафтогазовидобувне управляння України (НГВУ) має філіали в Надвірній, Долині, Стрию, Дрогобичі, Охтирці і є дані про щомісячні обсяги видобутку нафти у філіалах. За даними про діяльність НГВУ протягом трьох місяців, наприклад, січня, лютого, березня, створити таблицю для визначення обсягів видобутку нафти: максимальних, мінімальних і в цілому по Україні.

Таблиця називається «Діяльність нафтогазовидобувного управляння України» і складається з п’яти стовпців. Шапка таблиці :

Філіал

Січень

Лютий

Березень

Всього

Застосувати до таблиці автофільтр, щоб вивести рядки з назвами філіалів, які в лютому мали обсяги видобутку понад 5000 тон нафти. Вивести рядки з назвами філіалів, які в березні мали обсяги видобутку більші, ніж 2000 і менші, ніж 8000 тон нафти.

Відформатувати таблицю якнайкраще.

Побудувати об’ємну гістограму.

Задача 2 «Обчислення функції на заданому інтервалі»

Обчислити значення функції:

а=5 , , якщо

Визначити: суму всіх значень функції у; середнє значення функції у; добуток усіх значень функції у; максимальне значення функції F.

Дану задачу:

  1. Оформити у вигляді таблиці.

  2. У перший стовпець помістити значення незалежної змінної.

  3. В наступних стовпцях помістити значення функції.

  4. Результати розрахунків супроводжувати відповідними поясненнями.

  5. Результати разових розрахунків розташувати нижче вихідної таблиці.