Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Перша медична допомога при зовнішній кровотечі:

  • пальцеве притискання судини на її протязі;

  • накладання кровоспинного джгута;

  • накладання на рану тиснучої пов’язки;

  • припідняте положення травмованої кінцівки;

  • максимальне згинання кінцівки в суглобах.

Найнебезпечнішими є артеріальні кровотечі, особливо – з крупних артерій (стегнова, сонна, підключична), так як вони можуть швидко призвести до смерті потерпілого. При виявленні артеріальної кровотечі необхідно в першу чергу не розгубитись і швидко притиснути місце ураження пальцем, кулаком, долонею. При цьому артерію слід притискати до кісткових виступів і, якщо можливо, необхідно притискати не саму рану, а судину вище місця пошкодження. Рекомендовані такі місця для притискання кровоточивих артерій:

    • попереду вуха – скронева артерія;

    • попереду ключиці – підключична;

    • на передній поверхні шиї – сонна артерія;

    • в пахвовій ямці і на плечі – артерії руки;

    • в ділянці паху – артерія стегна.

Якщо є можливість, то, притиснувши артерію, слід покликати когось з оточуючих, щоб принесли кровоспинний джгут (стандартний чи імпровізований).

Для зупинки артеріальної кровотечі також можна застосувати максимальне згинання ураженої кінцівки в суглобі, нижче якого знаходиться кровоточива рана. При цьому на згинальну поверхню ушкодженої ділянки тіла (кінцівки), зокрема суглоб, кладуть ватний валик і максимально згинають кінцівку, закріплюючи її в такому положенні бинтом . Тиснуча пов’язка, накладена на місце артеріальної кровотечі без використання кровоспинного джгута, неефективна.

Для зупинки венозної кровотечі використовують накладання кровоспинного джгута, джгута-закрутки, тиснучої пов’язки, піднімання догори ураженої кінцівки. Венозні кровотечі не є такими небезпечними, як артеріальні, однак поранення вен шиї може призвести до засмоктування туди повітря – емболії, яка може стати причиною смерті потерпілого. Це пов’язане з тим, що ці вени не спадаються і внаслідок різниці тиску в атмосфері і судинах повітря ззовні може засмоктуватися до судини (емболія).

Накладання гумового стандартного джгута потребує дотримання загальних правил: кінцівку перед накладанням джгута піднімають угору; джгут накладають вище рани на відстані 5-7 см від її верхнього краю; на місце накладення джгута попередньо підкладають яку-небудь тканину або його накладають поверх легкого верхнього одягу. Перед накладанням джгута пошкоджену судину вище рани, як вказувалось раніше, притискають пальцем, що дозволяє без поспіху підготуватись до його накладання. З цією ж метою можна тимчасово дуже максимально зігнути кінцівку в суглобі.

В теплу пору року джгут можна не знімати протягом 2 годин, а в холодну – до однієї години; обов’язково залишити записку, в якій вказати час накладання джгута. Надалі джгут через вказані терміни слід періодично послаблювати, попередньо притиснувши пальцем пошкоджену судину вище рани, через 5-10 хв. – повторно затягнути (при наявності кровотечі). При венозних кровотечах джгут через 20-30 хв. можна послабити, якщо пов’язка після цього не почала просякати кров’ю, то його можна залишити провізорно на випадок відновлення кровотечі, тому потрібен постійний контроль за станом рани!

При накладанні джгута-закрутки з підручного матеріалу (хустка, вузький ремінь, рушник) роблять петлю діаметром, більшим за товщину пошкодженої кінцівки. Після накладання на поверхню кінцівки якої-небудь тканини натягують петлю вузлом догори. Під вузол вкладають паличку, а вільну частину петлі затягають, стискаючи кінцівку до зупинки кровотечі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]