Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
276.48 Кб
Скачать

Ураження агресивними факторами навколишнього середовища

Під час обслуговування автотранспортної техніки, а також в побуті, людина стикається з різноманітними агресивними речовинами, які при порушенні правил техніки безпеки та недоцільному їх використанні можуть бути небезпечними для здоров’я і життя. Тому знання природи, характеру дії на організм шкідливих уражаючих факторів, методів надання першої медичної допомоги при ураженні ними є необхідним.

Розглянемо перебіг уражень, викликаних найбільш поширеними токсичними сполуками.

Отруєння чадним газом (оксидом вуглецю)

В даний час велика кількість отруєнь чадним газом зустрічається в промисловості та в побуті, його високі концентрації відмічаються у вихлопних газах двигунів внутрішнього згорання (1-7 %), світильному газі (30-60%). Значні токсичні концентрації чадного газу можуть виникати у зонах пожеж, закритих боксах і приміщеннях, де обслуговується автотехніка.

Оксид вуглецю — безбарвний, позбавлений запаху, легший за повітря газ. Він погано адсорбується активованим вугіллям та пористими поверхнями, тому фільтруючий протигаз не захищає людину від дії чадного газу.

Оксид вуглецю потрапляє в організм людини тільки через органи дихання. Високі концентрації чадного газу в повітрі призводять до смертельного ураження, якщо людина дихала такою сумішшю протягом 5-30 хвилин.

Чадний газ є переважно кров’яною отрутою. Проникаючи в кров, він вступає у взаємодію з гемоглобіном і утворює карбоксигемоглобін, внаслідок чого кров втрачає здатність переносити кисень. Розвивається кисневе голодування тканин за рахунок порушення киснево-транспортної функції крові.

Надзвичайно чутлива до токсичної дії чадного газу центральна нервова система. З цим пов’язують порушення вестибулярного апарату, зору, послаблення пам’яті, мислення, порушення психіки, виникнення паралічів і навіть смерть потерпілого. Крім цього, можуть розвинутись набряк легень і серцева недостатність.

Ознаки ураження. В залежності від концентрації оксиду вуглецю, а також терміну перебування в осередку небезпеки виявляються різні ступені важкості отруєння.

Легкий ступінь отруєння проявляється загальним недомаганням, головним болем. Спостерігаються рум’янець на обличчі та синюшність слизових, тремтіння кінцівок і помірне підвищення артеріального тиску. Після припинення дії чадного газу ці симптоми повільно зникають, але головний біль зберігається до доби і більше.

При отруєнні середнього ступеню важкості відмічаються головний біль, запаморочення, хитка хода, нудота, блювота, іноді непритомність. При поверненні до тями може спостерігатись стан, який нагадує алкогольне сп’яніння (збудження, незв’язана мова, може відмічатись в’ялість, байдужість). Шкірні покриви та слизові оболонки рожево-червоного кольору. Всі ці прояви поступово проходять, загальний стан покращується, але декілька діб зберігаються головний біль, слабкість, запаморочення, повторна блювота, поганий сон.

При важкій формі отруєння виникає тривала втрата свідомості (кілька годин, днів), порушення нервової та психічної діяльності (паралічі, судоми, галюцинації), глибокі розлади дихання та кровообігу.

Для попередження отруєння чадним газом необхідно здійснювати контроль за справністю двигунів внутрішнього згорання, опалювальних приладів, дотриманням правил техніки безпеки при роботі в гаражах, боксах і автомобільних кузовах та інших герметизованих приміщеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]