Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп. процес 2011 (інд графік).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

13. Вирішення господарських спорів

Питання

1. Строки вирішення спорів. Склад господарського суду. Порядок ве­дення засідання.

2. Вирішення спорів за відсутністю відзиву на позовну заяву і матеріалів, витребуваних господарським судом.

3. Відкладення розгляду справи, перерва в засіданні.

4. Відмова позивача від позову, зменшення або збільшення розміру позовних вимог.

5. Визнання позову відповідачем.

6. Припинення справи та її поновлення. Залишення позову без роз­гляду.

Завдання (викласти письмово)

1. Чи може господарський суд зменшити розмір відповідальності боржника?

2. Чи може господарський суд при вирішенні спорів між постачальниками та покупцями імпортних товарів призупинити провадження по справі до розгляду іноземними постачальниками претензії зовнішньоторговельної установи?

3. Підстави для зупинення провадження у справі.

4. Підстави для припинення провадження у справі та залишення позову без розгляду.

5. Чи можуть сторони укласти угоду про передачу спору на вирішення третейського суду, якщо за цим спором порушене провадження у господарському суді?

6. Наслідки порушення вимог ст.59 ГПК України.

7. Відмінність наслідків припинення провадження у справі від наслідків залишення позову без розгляду?

8. Що повинні робити суддя, прокурор, сторони, якщо за якоюсь позовною вимогою, яку було розглянуто в засіданні господарського суду, суддя не прийняв рішення або не вирішив питання про розподіл судових витрат?

9. Окрема ухвала господарського суду.

10. Повідомлення органам внутрішніх справ та прокуратури.

Практичні завдання

1. У процесі судового розгляду справи суддя звернувся до голови місцевого господарського суду області з поданням щодо продовження строку вирішення справи на два місяці, посилаючись як на участь у справі декількох відповідачів, так і на значний обсяг поданих сторонами доказів та документів на обґрунтування своїх вимог та заперечень позову.

Чи підлягає задоволенню подання судді?

В яких випадках і хто має право продовжити строк вирішення спору?

2. У господарському суді Харківської області слухалася справа за позовом ТОВ "Оптфармація" до ТОВ " Август" про стягнення 2100 грн. заборгованості за поставлену продукцію згідно з договором №18/97. Представник відповідача в своїх поясненнях не заперечував проти позовних вимог, але вказав, що пункт 8.1. договору №18/97 передбачає, що всі спори, які можуть виникнути при виконанні договору, підлягають розгляду в третейському суді. На цій підставі він просить закрити провадження у справі.

Як повинен діяти суд?

Які є підстави для закриття провадження в справі?

3. До господарського суду Одеської області 01.03.2003 р. надійшла позовна заява одеської фірми "Побутрадіосервіс" до одеської фірми "Ренком" та Одеського міського виконкому про виселення з нежитлового приміщення за адресою: м. Одеса, вул. Перекопської дивізії, 65. Розгляд справи було призначено на 15.05.2003 р.

Під час розгляду справи представник позивача заявив клопотання про відкладення її розгляду до 18.06.2003 р. у зв'язку з тим, що в та­кий термін він зможе подати документ про право власності на спірне приміщення. Проти заявленого клопотання відповідач не заперечував. Суддя господарського суду задовольнив клопотання.

Які порушення законодавства мали місце? Чи є підстави для відкладення розгляду справи? В який термін мають бути розглянуті господарські спори в господарських судах?

4. АТ "Страхова компанія "Геополіс" звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до Промінвестбанку України про стягнення 45589 грн., які були списані відповідачем у безспірному порядку. В судовому засіданні з'ясувалося, що відповідач не надіслав ні відповідь на претензію на адресу позивача, ні відзив на позовну заяву до господарського суду.

Чи може бути розглянута справа за відсутності відзиву на позовну заяву? Яких заходів може вжити господарський суд щодо відповідача?