Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп. процес 2011 (інд графік).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
233.98 Кб
Скачать

6. Учасники судового процесу

Питання

1. Склад учасників господарського процесу.

2. Сторони в господарському процесі.

3. Процесуальне правонаступництво.

4. Участь у справі декількох позивачів та відповідачів.

5. Участь у господарському процесі третіх осіб.

6. Участь прокурора в господарському процесі.

7. Представництво в господарському суді.

Завдання (викласти письмово)

1. Хто входить до складу учасників господарського процесу?

2. Хто входить до складу "інших осіб, які беруть участь у господар­ському процесі"?

3. Склад суду.

4. Підстави, за якими суддя підлягає відводу (самовідводу).

5. Права третьої особи в господарському процесі. Вступ у справу третьої особи.

6. Умови залучення до справи іншого відповідача.

7. Участь у господарському процесі судового експерта.

8. В яких випадках відособлені підрозділи мають право на участь у господарському процесі?

Практичні завдання

1. Суддя Петров А.А. прийняв позовну заяву від ВАТ «Альфа» до ТОВ «Гамбіт» про стягнення 100 млн. грн. і своєю ухвалою призначив розгляд справи на 28 січня 2002 року.

До призначення суддею господарського суду Петром А.А. працював юрисконсультом ТОВ «Гамбіт». Представнику позивача став відомий цей факт, і до початку вирішення спору він в усній формі заявив відвід судді Петрову А.А.

Чи підлягає задоволенню клопотання представника позивача?

В якій формі повинен бути заявлений відвід судді?

Складіть заяву про відвід судді Петрова А.А.

7. Позов у господарському процесі

Питання

1. Позовна форма захисту права у господарському процесі.

2. Поняття позову. Елементи та види позовів.

3. Право на позов.

4. Зустрічний позов. Забезпечення позову.

Завдання (викласти письмово)

1. Суттєві риси позовної форми захисту права.

2. Порядок пред'явлення позову.

3. Елементи позову.

4. Види позовів. Умови прийняття господарським судом позову.

5. Можливість пред'явлення зустрічного позову.

6. Заходи забезпечення позову.

Практичні завдання

1. Державна податкова інспекція Шевченківського району м Києва звернулася до господарського суду з позовом до ТОВ "Автосервіс" про звернення стягнення на майно. Відповідач без поважних причин не подав до господарського суду відзив на позовну заяву та не забезпечив явку свого представника у призначене судове засідання.

Господарський суд розглянув справу за наявними матеріалами та задовольнив позов.

Чи законні дії господарського суду?

2. АТ "Приват-інвест" звернулося до місцевого господарського суду м. Києва про визнання недійсним рішення Київської міської державної адміністрації, яким анульовано реєстрацію АТ.

Вважаючи, що рішенням міської державної адміністрації порушені права АТ, позивач просив рішення скасувати.

Господарський суд установив, що АТ не вжило заходів досудового врегулювання спору.

Ухвалою господарського суду справа провадженням припинена.

Чи законні дії суду?

Розкрийте відмінність наслідків припинення провадження у справі та залишення позову без розгляду.

3. Дочірнє підприємство ірландської фірми "Порцелак-ЛТД" звернулося до господарського суду з позовом до Державного департаменту авіаційного транспорту України (далі - Укравіатранс), щоб зобов’язати його спростувати відомості, які не відповідають дійсності та завдають шкоди діловій репутації компанії. Крім того, позивач заявив вимогу про відшкодування моральної шкоди, що була заподіяна позивачеві цими діями відповідача.

Перевіривши відповідність поданої заяви вимогам закону, суддя дійшов висновку, що в заяві не зазначена ціна позову, не сплачене державне мито у встановлених порядку і розмірі. Крім того, на дум­ку судді, докази, подані позивачем, є недостатніми. Доданий до заяви лист голови Укравіатрансу від 17.07.2000 р. №1/17-1232 на ім'я генерального директора підприємства "Порцелак-ЛТД" не стверджує факту поширення відповідачем відомостей, що порочать ділову репута­цію відповідача та завдають йому моральної шкоди. В цьому листі з метою визначення можливості й доцільності акредитації цього під­приємства при Укравіатрансі пропонувалося подати Укравіатрансу ряд документів (установчі, ліцензії тощо); а також робилося посилан­ня на листи фірми "РАПІСКАН", які не підтверджують повноважень підприємства "Порцелак-ЛТД" як представника цієї фірми.

Які вимоги до форми і змісту позовної заяви передбачені чинним законодавством? Які правові наслідки настають, якщо заява цим ви­могам не відповідає?

Які процесуальні дії повинен здійснити суддя у цьому випадку?

4. Науково-практична юридична компанія "Укрправо" звернулася до господарського суду за захистом інтересів Товариства з обмеже­ною відповідальністю "МКС-Сервіс" з позовом до Українського бан­ку "Відродження" про визнання останнього банкрутом. Позовна заява була підписана директором науково-практичної юридичної компанії "Укрправо".

Суддя повернув позовну заяву позивачеві на підставі того, що за­ява підписана особою, яка не має права її підписувати: відповідно до закону господарський суд порушує справи за позовними заявами під­приємств та організацій, які захищають свої права та охоронювані законом інтереси за підписом керівника підприємства або організації. Крім того, перелік документів та інших доказів, що підтверджують позовні вимоги і додаються до заяви, не містить вказівки про наяв­ність аудиторського висновку щодо фінансово-господарської діяльнос­ті відповідача, і до заяви цей висновок не доданий.

Чи є підстави щодо повернення позовної заяви?

Які документи додаються до позовної заяви?

Додання необхідних документів до позовної заяви є обов'язком чи правом позивача?

Які правові наслідки передбачені законом у зв'язку з невиконан­ням вимог щодо додання необхідних документів до позовної заяви?

5. Малинське колективне меблеве підприємство "Клен" звернуло­ся з позовом до спільного українсько-німецького підприємства "ММТ" про стягнення 1900000 грн. Позивач зазначив, що між ним та СП "ММТ" було укладено договір комісії на поставку за кордон 4000 м2 дубового паркету за ціною 25 німецьких марок за 1 м2 шляхом укладення контракту між комісіонером та інофірмою. Відповідно до цього договору позивач передав відповідачеві 676 м2 паркету на суму 16900 нім. марок, що еквівалентно 1900000 грн. за встановленим курсом валют на день звернення до суду з позовом.

Водночас відповідач не виконав умов договору комісії в частині укладення договору з інофірмою у зв'язку з поставкою неякісної продукції, що відповідачем документально не підтверджено: відповідач не склав відповідного акта щодо поставки неякісної продукції, не прийняв її на зберігання, не заявив претензію та позов у зв’язку з цим. Таким чином, відповідач у порушення п. 3.1 договору комісії безпідставно відмовився сплатити вартість паркету.

Суддя відмовив у прийнятті позовної заяви, бо вона не підлягає розгляду господарським судом за такими підставами. Документи, які додані до позовної заяви, свідчать про те, що позивач декілька разів направляв до відповідача листи за підписом юрисконсульта з проханням сплатити вартість отриманої продукції, що не можна розглядати як вжиття заходів досудового врегулювання спору в установленому порядку. Крім того, вже минув встановлений строк для звернення до суду з позовом без поважних причин.

Проаналізуйте дії судді з точки зору їх відповідності чинному законодавству.

Які підстави передбачені Господарським процесуальним кодексом України щодо відмови в прийнятті позовної заяви?