Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граматика майб.вихователям.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Тип заняття – індивідуальне (4).

Мета: вправляти у вживанні прислівників, утворених від прикметників на позначення кольору за допомогою суфікса -о.

Хід заняття:

Експериментатор: “Звичайно, ти пам’ятаєш, що пригоди, про які я розповідаю, відбуваються в казковому лісі, мешканцями якого є борсучок Пізнайко та його друзі. Останнього разу ми залишили Пізнайка, Проню та Ласунчика біля Старої Ворони, яка замість чорної була білою. Що ж з нею трапилося? Зараз ми про це й дізнаємося.

– Вороно, – запитав у подружки Пізнайко. – А чому ти вся білісінька, адже райдуга не має білих промінців?

– Я все вам розповім, милі друзі, – почала Стара Ворона. – Подорожую я собі лісом, дихаю чистим повітрям, милуюся зеленою травичкою та різнокольоровими квіточками, і тут бачу троє тендітних струнких дівчат схожих одна на одну й обличчям, і статурою, і одягом. Тільки віночки на їхніх головах були сплетені із квітів різного кольору – на першій був віночок із білих квітів, на другій – із рожевих, а на третій – із різнокольорових.

Мені дуже сподобалися ці дівчата, до того ж на них було таке яскраве намисто, що я вирішила з ними привітатися. Крім того, що троє дівчат були вродливі, вони виявилися дуже чемними – запитали в мене моє ім’я, а про себе розповіли, що вони – донечки царя чарівної країни Кольоровії, і що як і їхній батько вони – чарівниці, адже можуть все навколо зафарбувати в колір квіточок у їхніх віночках. Тоді я розповіла їм про нашу райдугу, яка теж фарбує все навколо, лише на той час, поки вона на небі, на що сестрички мені розповіли, що вони можуть поміняти колір на будь-який час, а для того, щоб повернутися до справжнього кольору, треба зірвати пелюсток з квіточки, яку подарує чарівниця. Я забажала стати білою, адже скільки я можу бути чорною? Чи не хочете ви, мої любі друзі, познайомитися із сестрами-чарівницями?

– Із величезною радістю – заплескали в долоньки друзі.

І ось вони вже на галявинці, біля своїх нових знайомих, імена яких, до речі, були такі: Білявочка, Рожевочка і Квіточка.

1 серія. Білявочка зняла з голови віночок, махнула ним і все навколо стало білим – білі квіти, біла трава, білі дерева, значить як стало навколо? (ПВ – навколо стало біло (1, 2, 3)). Потім вона зірвала одну пелюсточку з квіточки і раптом все знов набуло свій колір.

2 серія. Ось і Рожевочка махнула своїм рожевим віночком, відтепер навколо стало рожево (1, 2, 3). Як ти гадаєш, коли слід казати рожевий, а коли рожево? (ПВ – коли один або кілька предметів, можна сказати, що вони рожеві, а коли дуже багато – значить навколо від них рожево).

3 серія. Коли віночком махнула Білявочка, навколо стало біло, коли Рожевочка – рожево. А чи пам’ятаєш ти, якого кольору віночок був на голові у Квіточки? Правильно, різнокольоровий. Вона махнула ним і як стало навколо? (ПВ – різнокольорово (1, 2, 3)).

Сестрички запросили друзів до себе на гостини, ті з радістю погодилися, й ось Пізнайко, Ласунчик, Стара Ворона й Проня вже на шляху до країни Кольоровії, про яку ти дізнаєшся наступного разу”.