Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
граматика майб.вихователям.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Тип заняття – індивідуальне (3).

Мета: вправляти у вживанні дієслів утворених від прикметників на позначення кольору за допомогою суфіксів -і-, -а-, -и-; форм однини та множини, форм жіночого, чоловічого та середнього роду відприкметникових дієслів, утворених під час словозміни; форм теперішнього, минулого і майбутнього часів дієслів, ужитих у реченні.

Хід заняття:

Експериментатор: “Минулого разу ти дізнався про чарівну райдугу, яка з’явилася над річкою в лісі, де живе борсучок Пізнайко та його друзі. Як ти думаєш, чому ця райдуга казкова? (ПВ – вона могла зафарбувати все навколо в різні кольори). Пригадай, якого кольору стала річка після того, як над нею з’явилася райдуга? (ПВ – річка стала зеленою). А борсучок Пізнайко? (ПВ – жовтенький). А білочка Проня? (ПВ – синенька).

Сьогодні ти дізнаєшся, що трапилося з іншими друзями Пізнайка.

1 серія. Червоні промінці райдуги потрапили на хом’ячка Ласунчика. Вони пофарбували в червоний колір і кашкетика, і сорочечку, і штанці, і черевики, і навіть вушка та великі круглі щоки хом’ячка.

Якщо промінці фарбували Ласунчика саме в червоний колір, як можна сказати одним словом, що вони з ним робили? (ПВ – червоні промінці червонили Ласунчика (1, 2, 3)). Промінці райдуги червонили Ласунчика. Так що ж із ним відбувалося? (ПВ – Ласунчик червонів (1, 2, 3), червонішав (3)).

Відтепер спробуй відповісти на кілька запитань.

Сам хом’ячок Ласунчик червонів. А його кашкетик, сорочечка, штанці, черевики і навіть вушка та великі кругли щоки ... (ПВ – червоніли). Ласунчик червонів, а його сорочечка? (ПВ – червоніла), а його вушко? (ПВ – червоніло). Якщо Ласунчик червонів, промінці що з ним робили? (ПВ – червонили), Ласунчик червоніє, значить промінці що з ним роблять? (ПВ – червонять), коли Ласунчик тільки буде червоніти, промінці що з ним робитимуть? (ПВ – будуть червонити).

2 серія. Звірята так раділи своїй барвистості, що не помітили, як ліс за їхніми спинами поступово став блакитніти або блакитнішати, адже блакитні промінці райдуги повернулися саме на нього і почали блакитнити кожне дерево.

Скажи, будь ласка, коли ми кажемо блакитніти (1, 2, 3) або блакитнішати (3), а коли – блакитнити (1, 2, 3)? (ПВ – дерева у лісі ставали блакитними, тому ми кажемо, що вони блакитніли або блакитнішали, а промінці їх блакитнили – фарбували у блакитний колір).

Відтепер добери потрібне слово до запропонованих мною: блакитніє що?... (ПВ – ліс), блакитніли що?... (ПВ – дерева), блакитніло що?... (ПВ – дерево), блакитніла що?... (ПВ – ялинка, берізка тощо).

Спробуй знайти різницю між тим, що позначають слова блакитніє, блакитнів, буде блакитніти в таких реченнях: Біля річки блакитніє ліс. Біля річки блакитнів ліс, але райдуга сховалася, і він знову став зеленим. Якщо райдуга з’явиться, ліс знову стане блакитніти. (ПВ – слово блакитніє, позначає, що це відбувається зараз, блакитнів – що це вже було, а буде блакитніти – значить ліс ще тільки буде блакитним).

3 серія.

– Який незвичайний, майже казковий ліс! – захоплено вимовила Проня.

– Ходімо мандрувати блакитним лісом, я впевнений, що там ми побачимо щось незвичайне, – запропонував Пізнайко. Друзі з радістю погодилися.

Що за дивний птах летить їм назустріч із лісу? Та це ж їхня давня подружка Стара Ворона. Здогадайся, чому звірята її не впізнали? (ПВ – тому що вона теж поміняла колір). Подивись на малюнок і визнач, якого кольору стала Стара Ворона? (ПВ – Стара Ворона стала білою). Проте в райдуги немає білих промінців, що ж відбулося зі Старою Вороною?

Якщо промінці райдуги блакитнили ліс, червонили Ласунчика, то хтось Стару Ворону... (ПВ – білив (1, 2, 3)), і вона поступово ставала білою, тобто... (ПВ – біліла (1, 2, 3), білішала (3)). Ласунчик червонів, а Стара Ворона? (ПВ – біліла).

Кашкетик, сорочечка, штанці, черевики і, навіть, вушка та великі круглі щоки Ласунчика червоніли, а крила Старої Ворони? (ПВ – біліли). Кашкетик хом’ячка червонів, а одяг Старої Ворони? (ПВ – білів). Сорочечка хом’ячка червоніла, а хустинка Старої Ворони? (ПВ – біліла). Вушко Ласунчика червоніло, а намисто у Старої Ворони? (ПВ – біліло). Склади речення про Стару Ворону зі словами біліє, біліло, буде біліти. (ПВ – Раніше Стара Ворона була чорна, а зараз її хтось пофарбував і тепер вона біліє в блакитному лісі. Поки Стара Ворона була вся чорна, в неї біліла тільки хустинка. Стара Ворона летіла і думала: “Невже відтепер я завжди буду біліти?”).

Хто саме пофарбував подружку наших друзів і що відбувалося далі у казковому лісі ти дізнаєшся наступного разу”.