Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
77.44 Кб
Скачать

34. Відтворення суспільного продукту

У процесі відтворення сукупного суспільного продукту відбувається відшкодування всіх затрат і, водночас, формуються три фонди: відшкодування (кошти, направляються на заміщення спожитих засобів виробництва), споживання (предмети особистого споживання), нагромадження (засоби, що направляються на розширення виробництва).

Співвідношення між цими фондами в загальному вигляді відбиває структуру продукту в матеріальному виробництві. Відшкодування виробничих витрат відбувається на ринку , де кожне підприємство купує необхідні ресурси. Проміжне споживання (витрати на товари, матеріальні і нематеріальні послуги, які використані господарствами для виробничих потреб) складає основну частину фонду відшкодування. Воно не враховує лише тих засобів, що використані На поновлення основного капіталу. Тому рух ресурсів проміжного споживання фактично відбиває реалізацію або відтворення фонду відшкодування.

Фонди споживання і нагромадження, на відміну від проміжного споживання, представляють собою готову продукцію. За своїм змістом – це додана в усіх галузях вартість, тобто створений валовий внутрішній продукт.

35. Сутність і причини безробіття.

Безробіття – соціально – економічна ситуація в суспільстві, за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботу, яку вони здатні виконувати, що обумовлена перевищенням пропозиції праці над попитом на неї. За визначенням Міжнародної організації праці, безробітним є та особа, яка хоче і може працювати, але не має робочого місця. У Законі України зазначено, що безробітним є громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку і трудового доходу, зареєстровані в державній службі зайнятості як особи, що шукають роботу.

Першу спробу пояснити сутність і причини безробіття спробував Мальту, він пояснював його надто швидкім зростання населення, яке випереджає збільшення кількості засобів для існування; засобами для усунення безробіття він вважав: війни, епідемії, свідоме обмежування народжуваності. Недоліком цієї теорії є те що, людина розглядається лише як біологічна істота, ігноруються Ії соціальна сутність.

Технологічна теорія безробіття – причиною є прогрес техніки, технічні зміни у виробництві; боротьба з цим процесом – обмеження технологічного процесу.

Кейнсіанська теорія – причина : недостатній попит на товари, що зумовлено схильністю людей до заощадження та недостатніми стимулами до інвестицій. Засіб боротьби: збільшення інвестицій, які спрямовуються на розширення громадських робіт і навіть на військові витрати.

Марксистка теорія – безробіття це закономірність капіталістичного способу виробництва.

Комплекс причин безробіття:

  • структурні зміни в економіці

  • нерівномірність розвитку продуктивних сил у народному господарстві, в окремих регіонах

  • постійний прогрес техніки – НТР

  • пошук працівниками нових робочих місць, де вища заробітна плата, змістовніша робота

  • диспропорційність розвитку економіки

  • обмеженість попиту на товари та послуги

Розрізняють:

  1. технологічне безробіття – витіснення працівників внаслідок впровадження нової, переважно автоматизованої техніки

  2. фрикційне – пов’язане з плинністю робочої сили, зумовленої її професійними, віковими та регіональними переміщеннями

  3. структурне – зумовлено структурними змінами, що спричиняють невідповідність структури робочих місць і професійну невідповідність

  4. циклічне – зумовлено економічними циклами, насамперед кризами

  5. конверсійне – зумовлено закінченням військових дій, значним скороченням виробництва військової продукції

  6. регіональне.

У розвинутих країнах світу майже 50% приросту безробітних зумовлено структурною формою безробіття. Залежно від віку розрізняють : молодіжне, безробіття серед людей старшого віку...

Безробіття заподіює значних економічних збитків державі. За Законом Оукена , збільшення безробіття на 1% призводить до втрати річної продукції більш як на 2%.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]