Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1.3. Підприємництво. Текст.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
87.44 Кб
Скачать

Висновки

1. Підприємництво - це самостійна, ініціативна постійна діяльність у сфері виробництва, надання послуг і торгівлі, що здійснюється на власний страх і ризик з метою отримання прибутку. Умовами розвитку підприємництва є свобода у виборі напрямків і методів господарювання; самостійність у прийнятті рішень; відповідальність за прийняті рішення, їхні наслідки і пов'язаний з цим ризик; орієнтація на досягнення комерційного успіху, отримання прибутку.

2. Законодавством України, зокрема, Господарським кодексом, визначається сутність підприємництва і підприємства, принципи, на яких повинна здійснюватися підприємницька діяльність, класифікація підприємств, умови державної підтримки малого підприємництва. Розглянуто загальні напрямки підтримання умов для здорової конкуренції, застосування механізму банкрутства, ліцензування певних видів підприємницької діяльності та інших напрямків державного регулювання та стимулювання розвитку підприємницької діяльності.

3. Основними організаційними формами підприємництва у країнах з ринковою економікою є одноосібне володіння, товариство та корпорація. Кожна з цих форм має свої переваги та недоліки. Найбільш розповсюдженою формою є корпорації (акціонерні товариства), частка яких в обсязі виробництва продукції та надання послуг є переважною.

4. Підприємства можуть створювати об’єднання з метою координації спільної діяльності, встановлення контролю над ринком, отримання конкурентних переваг, об’єднання капіталів та ін. До найбільш відомих об’єднань підприємств ставляться картелі, концерни, консорціуми, синдикати, трести, холдинги, пули, промислово-фінансові групи. Зарубіжний досвід підприємництва є корисним при формуванні підприємницьких структур в Україні в процесі ринкової трансформації економіки.

5. Основними організаційними формами підприємницької діяльності в Україні є господарські товариства (акціонерні товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повні товариства, командитні товариства), кооперативи, орендні підприємства, фермерські господарства, підприємства з іноземними інвестиціями, іноземні підприємства та ін.

6. Чинним законодавством України передбачено такі види об’єднань підприємств, як господарські об'єднання, державні (комунальні) господарські об'єднання, асоціації, корпорації, консорціуми, концерни, промислово-фінансові групи, асоційовані підприємства, холдингові компанії.

7. Розвиток підприємницьких відносин та організаційних форм підприємницької діяльності в Україні ґрунтується на чинної нормативно-правовій базі, яка включає Господарський кодекс України, Цивільний кодекс України, закони про певні види підприємницької діяльності («Про фермерське господарство», «Про господарські товариства» та ін.)

Питання для самоконтролю

              1. Які умови необхідні для розвитку підприємництва? Назвіть основні чинники успіху підприємницької діяльності. Які з них найбільш актуальні в сучасних умовах господарювання в Україні?

              2. Які основні види підприємств діють в економіці України? За якими ознаками класифікуються підприємства?

              3. Які основні форми підприємництва використовуються у розвинутих країнах? Які можуть бути основні види корпорацій за типом відповідальності?

              4. Які об’єднання підприємств можуть створюватися у західних країнах?

              5. Які форми об'єднань підприємств передбачені чинним законодавством України?

              6. Що являє собою державне підприємництво? В яких випадках можуть створюватися казенні підприємства? В чому полягають особливості їх створення та діяльності?

              7. Які види господарських товариств передбачені чинним законодавством Україні?

              8. Якими можуть бути акціонерні товариства за можливістю придбання їх акцій? Дайте порівняльну характеристику різних видів акцій. Як визначається курс акцій?

              9. Що являє собою кооператив? Чим він відрізняється від господарських товариств? Які види кооперативів передбачені чинним законодавством України?

              10. Яке підприємство називають орендним? Які його основні риси? Що являють собою підприємство з іноземними інвестиціями та іноземні підприємства?