Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методвказ до самроботи студ ЗФН з ФП-11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
368.64 Кб
Скачать

5.2. Зміст та оформлення індивідуальної науково-дослідної роботи

Вибір студентом теми для індивідуальної науково-дослідної роботи вільний. За основу можна брати рекомендовані теми рефератів, які попередньо погоджені з викладачем, що проводить лекційні заняття.

Завдання полягає в дослідженні проблемних питань та опрацюванні літературних джерел і наявної інформації із вибраної теми для самостійного виконання індивідуальної науково-дослідної роботи та оформлення отриманих результатів у формі наукового звіту студента. Виконання індивідуальних науково-дослідних робіт включає такі основні етапи:

1. Підбір і вивчення літератури.

Спираючись на списки рекомендованої літератури студент підбирає собі підручник по темі, який знайомить його з основними положеннями проблеми. Зрозумівши сутність проблеми, студент використовує енциклопедичні видання, в яких подаються визначення базових понять, а також опрацьовує монографічні роботи, в яких детально розглянуті певні теоретичні питання і практичні аспекти розв’язання проблеми. При цьому студент здійснює вибіркові виписки з опрацьованих матеріалів як принципових положень, так і цікавих цитат з їх критичною оцінкою та власним редагуванням фрагменту тексту для включення його до свого звіту.

2. Збір і опрацювання статистичної, звітної й поточної інформації.

Паралельно студент здійснює збір і опрацювання статистичної, звітної й поточної інформації як з вітчизняних, так і з міжнародних джерел про динаміку розвитку й сучасне становище проблеми. На основі зібраних фактичних даних студентом формується аналітично-табличне, структурно-логічне й графічно-динамічне відображення натуральних і відносних показників для кількісного і якісного аналізу процесу рішення проблеми як в країні, так і в світі. При цьому створюється база даних для моделювання й прогнозування майбутнього розвитку процесу, тобто отримання нового знання про ймовірність рішення проблеми. Також досліджуються фактори впливу, обґрунтовуються параметри та критерії ефективності рішення.

3. Написання та оформлення тесту наукового звіту.

Структура звіту повинна включати такі елементи:

  • титульний лист (зразок у додатку 1);

  • зміст (зразок у додатку 2);

  • вступ;

  • питання основної частини;

  • висновки;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Обсяг звіту про виконання індивідуальної науково-дослідної роботи повинен бути не менше 20 сторінок структурованого тексту, надрукованого на аркушах формату А4 шрифтом Nimes New Roman 14 pt через 1,5 інтервалу. Поля: зверху – 2 см, знизу – 2 см, справа – 2 см, зліва – 2,5 см, абзац – 1,25 см.

Зміст звіту повинен базуватися на опрацьованому матеріалі не менше 8-10 літературних джерел з аналізом зібраної інформації щодо сучасного стану проблеми та викладанням результатів свого власного дослідження з моделюванням сценарію ймовірної перспективи подальшого розвитку розглянутої проблеми та оцінкою очікуваної ефективності.

Вступ в межах 1 сторінки обґрунтовує актуальність теми, сутність проблемної ситуації, необхідність, ціль і завдання індивідуальної науково-дослідної роботи.

В основній частині у логічній послідовності викладаються результати дослідження по кожному питанню. Спочатку здійснюється короткий огляд літератури з теми, систематизуються основні методичні підходи до вирішення проблеми, критично розглядаються всі складові процесу та фактори впливу. Потім на основі аналізу зібраної інформації моделюється сценарій ймовірної стратегії розвитку проблеми з оцінкою ефективності її практичного рішення.

Заключна частина в межах 1 сторінки представляє підсумковий синтез нового, що відкрив студент для себе в дослідженні проблеми.

Список використаних джерел наводиться в кінці звіту в алфавітному порядку або в порядку їх використання в тексті роботи, причому номер в квадратних дужках після відповідного посилення обов’язково повинен відповідати номеру джерела в списку літератури.