Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Microsoft Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Задача 2

Письменник Пафнутій Пєтухов, 80 років, будучи громадянином України, з 1992 р. проживав в Австрії в м. Відні. У 2003 р. він потонув під час літньої повені. У нього залишилося наступне майно: цегельний будинок, якай складається з п'яти кімнат, і земельна ділянка, на якій він розташований, у м. Токмак, у якому жила його двоюрідна внучка - Катерина Єльнікова: трикімнатна квартира в м. Відні; автомобіль «Рено» - у м. Відні; грошовий внесок в одному з банків у м. Відні. Перераховане майно не було заповідано.

До нотаріуса м. Токмак із заявами про прийняття спадщини Пафнутія Пєтухова звернулися: його двоюрідна внучка - Катерина Єльнікова; його двоюрідна тітка - Марта Мухіна, 70 років, жителька м. Токмак, яка знаходилась на утриманні загиблого; його колишня дружина Єлизавета Пєтухова, 65 років, яка проживала в м.Токмак і стала непрацездатною через шість місяців після розірвання шлюбу, якій він був зобов'язаний платити аліменти за рішенням місцевого суду Токмакського району Запорізької області, але після від'їзду за кордон перестав їх виплачувати.

Питання бо задачі

  1. Яким чином особи, зазначені в задачі, можуть довести своє рідство з Пафнутієм Пєтухов?

  2. Чи вправі нотаріус м. Токмак вести справу про спадщину Пафнутія Пєтухова? Якщо ні, то хто повинний вести цю справу?

  1. .Яким чином особи, зазначені в задачі, можуть довести своє рідство з Пафнутієм Пєтухов?

Доказом родинних та інших відносин спадкоємців зі спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану; копії актових записів; записи в паспортах про другого з подружжя; копії рішень суду, що набрали законні сили, про встановлення факту родинних та інших відносин.

Факт перебування на утриманні підтверджується рішенням суду, що набрало законної сили, про встановлення факту перебування непрацездатної чи неповнолітньої особи на утриманні.

Непрацездатність утриманця, пов'язана з віком, перевіряється за паспортом, свідоцтвом органу цивільного стану про народження; непрацездатність, пов'язана зі станом здоров'я, - за пенсійною книжкою або довідкою, виданою відповідним органом медико-соціальної експертизи.

2 Чи вправі нотаріус м. Токмак вести справу про спадщину Пафнутія Пєтухова? Якщо ні, то хто повинний вести цю справу?

Відповідно до статті 70 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкові відносини регулюються правом держави, у якій спадкодавець мав останнє місце проживання, якщо спадкодавцем не обрано в заповіті право держави, громадянином якої він був. Вибір права спадкодавцем буде недійсним, якщо після складання заповіту його громадянство змінилося. Тому спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Та згідно до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

187. Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме, - місцезнаходження майна або його основної частини.

Після смерті військовослужбовців строкової служби, а також осіб, які навчалися в навчальних закладах, що знаходяться поза постійним місцем їх проживання, місцем відкриття спадщини визнається те місце, де вони постійно проживали до призову на строкову військову службу або до вступу до відповідного учбового закладу.

У випадках якщо останнім місцем проживання спадкодавця є територія іншої держави, нотаріусом установлюється наявність між Україною та такою державою відповідного договору про правову допомогу. При наявності такого договору застосовується загальне правило спадкоємства майна відповідно до законодавства держави, на території якої спадкодавець мав останнє постійне місце проживання. Винятком з цього правила є спадкоємство нерухомого майна, за наявності якого право на спадщину на таке майно оформлюється відповідно до законодавства тієї держави, на території якої воно знаходиться.

Список використаної літератури

1. Закон України “Про нотаріат” – ВВР – 1993, № 39, ст.. 383

2. Цивільний кодекс України вiд 16_01_2003 № 435-IV

3. Закон України “Про підприємництво” від 7.02. 1991 р. №698- ХІІ.

4. Закон України “Про підприємства в Україні” від 27.03. 1991 р. № 887- ХІІ

5. Закон України Про державну підтримку малого підприємництва, 2063-14,19.10.2000

6. Саніахметова Н.О. Підприємницьке право. – К: А.С.К., 2001.

7. Саніахметова Н. Поняття суб'єктів підприємницької діяльності // Право України № 9, 2001

8. Цивільне право/ Підручник за ред. О.А.Підопригори. - Київ, 1998.

9. Радзієвська Л.К. Пасічник С.Г. Нотаріат в Україні: Навч. посіб. — 2-е зад.. стер. За відп. ред. Л.К. Радзієвської. — К.: Юрінком Інтер. 2000.

10. Харитонов, Калітенко, Цивільний кодекс України. Коментар. – Х.:Одіссей, 2003.

11. Заіка Ю. О. Спадкове право в Україні: Становлення і розвиток : [монографія] 2ге вид. / Заіка Ю. О. – К. : КНТ, 2007. – 288 с. 1

12. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України : Затв. наказом Мва юстиції України № 20/5 від 03.03.2004 // Офіц. вісн. України. – 2004. – № 10. – Ст. 639. 1

13. Методичні рекомендації щодо вчинення нотаріальних дій, пов’язаних із вжиттям заходів щодо охорони спадкового майна, видачею свідоцтв про право на спадщину та свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя : Схвалено рішенням Науковоекспертної ради з питань нотаріату при Міністерстві юстиції України від 29.01.2009 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: minjust. gov. ua/0/18563