Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спадкове право Microsoft Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Задача 1

До суду надійшов позов від Проскуріної до Рубльова з вимогою про виплат) їй, як спадкоємиці померлого батька, художника Суркова, належної йому частки від вартості проданої картини і про відшкодування моральної шкоди, заподіяної відповідачем спадкодавцю.

Картину Суркова «Грім небесний» на виставці російських художників, поміщену туди автором, купив аматор живопису Рубльов. Через вік він продав картину на аукціоні за ціною, що перевищує попередню в півтора рази. Бабаків, довідавшись про це, вимагав, щоб Рубльов сплатив належну йому за законом частку від продажної ціни картини. Однак останній відмовився, заявивши, що нічого не повинний Суркову, тому що розплатився з ним цілком при покупці в нього картини. У той же день Бабаків з інфарктом міокарда був доставлений у лікарню, в якій і помер.

На думку Проскуріної, відмова Рубльова від задоволення справедливої вимоги Суркова послужив причиною його раптової смерті.

Питання до задачі

1. Які об'єкти спадкових правовідносин в даній задачі

2. Які юридичні факти є підставами виникнення права па спадщину в Проскуріної?

  1. Чи була обгрунтованою вимога Суркова до Рубльова - продавцю написаної ним картини? У якому законі варто шукати відповідь на це питання?

  2. Чи обґрунтована претензія Проскуріної до Рубльова про виплату їй грошей. що належали її батьку?

  3. Чи обґрунтована вимога Проскуріної про в і дій кодування моральної шкоди. заподіяної Рубльовим її батьку, їй?

  4. Яким, на Вашу думку, повинно бути рішення суду?

1. Які об'єкти спадкових правовідносин в даній задачі

Об'єктами спадкування є цивільні права й обов'язки спадкодавця, що можуть (мають здатність) переходити в спадщину.Разом із тим, варто підкреслити, що йдеться не про будь-які права та обов'язки, які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, а лише про ті, існування яких не припиняється смертю певної фізичної особи (ст. 1218 ЦК).

До об'єктів, які мають майновий характер, зокрема, належать: садиби, жилі будинки, квартири, дачі, садові будинки, предмети домашнього господарства, предмети особистого користування, земельні ділянки, засоби виробництва, вироблена продукція, транспортні засоби, грошові суми, цінні папери, пайовий внесок члена житлово-, дачно-, гаражно-будівельного кооперативів, садівничого товариства, а також інше майно споживчого й виробничого призначення.

До об'єктів немайнового характеру належать деякі права в галузі інтелектуальної власності. Це авторські права, в тому числі право на опублікування й розповсюдження творів науки, літератури, мистецтва та одержання винагороди; право на одержання диплому померлого автора, відкриття і винагороду за відкриття, авторського свідоцтва чи патенту на винахід, свідоцтва на раціоналізаторську пропозицію, свідоцтва чи патенту на промисловий зразок, право на одержання винагороди, а також виключне право на винахід, промисловий зразок, яке грунтується на патенті.

Сукупність зазначених цивільних прав і обов'язків називається спадщиною або спадковою масою (спадковим майном). У спадковому праві ці поняття використовуються як рівнозначні, хоча точнішим і таким, що більше відповідає вітчизняній традиції приватного права, є термін "спадщина".

Крім переходу до спадкоємців прав спадкодавця (наприклад, права власності на майно, права вимагати від божників спадкодавця повернення боргу), до них також переходять і обов'язки останнього (наприклад, борги). При цьому спадкоємці не можуть прийняти тільки права і відмовитися від прийняття обов'язків, оскільки спадщина має прийматися не частинами, а в цілому.