Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК-нмк-стац_онар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Держава і право польщі

Виникнення держави та її розвиток. Прийняття християнства. Реформи Мєшка І. Суспільний лад. Магнати і шляхта, їх боротьба за привілеї. Закріпачення селянства. Німецька колонізація.

Станово-представницька монархія, її особливості. Діяльність Казимира III. Захоплення Галицько-Волинського князівства. Кревська унія 1385р. Люблінська унія 1569р.

Утворення Речі Посполитої, її суспільний лад та державний устрій: королівська влада, її слабкість, вальний сейм, органи центрального і місцевого управління, суд і судочинство, збройні сили. Перехід від дворянської демократії до магнатської олігархії. Крах Речі Посполитої, її поділи.

Джерела права, основні галузі і інститути права. «Польська правда», Кошицький привілей 1374р., Нешавські статути 1454р., Петраковський статут 1496р. та ін.

ДЕРЖАВА І ПРАВО ЧЕХІЇ

Виникнення і розвиток держави. Суспільний лад та організація державної влади. Станово-представницька монархія та її особливості, суспільний лад та державний устрій. Гуситські війни. Захоплення Чехії Австрією. Джерела та характерні риси права.

РИМО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Виникнення християнства та римо-католицької церкви. Організаційна структура церкви і її роль у феодальному суспільстві. Світська влада церкви. Церковні суди і канонічне право. Інквізиція. Релігійні війни та їх значення. Реформація. (вивчається самостійно)

Міста і міські республіки в містах Західної Європи.

Виникнення і розвиток міст. Боротьба за міське самоврядування. Міські республіки. Роль міст в утворенні станово-представницьких монархій. Міські стани. Цехи і гільдії. Братства. Суд. Міське право. Рецепція римського права.

ДЕРЖАВА І ПРАВО РОСІЇ (ХIII - сер. XVІ ст.)

Передумова утворення російської централізованої держави. Розвіяння міфу про «Третій Рим» як імперської ідеології.

Суспільний лад. Феодали. Духовенство. Селяни. Розвиток кріпосного права. Холопи. Міське населення. Державний лад. Посилення влади великого князя. Боярська дума.

Двірцево-вотчинна система управління. Створення перших приказів. Місцеві органи управління. Система кормління. Губернські землі і судові реформи 30-50-х років XVI ст.

Джерела права. Князівське законодавство. Двінська і Білозерська уставні грамоти. Судебник 1497р. Характеристика цивільного права. Форми земельної власності. Зобов’язальне право. Кримінальне, процесуальне право, сімейне і спадкове право.

Змістовий модуль ІІІ. Історія держави і права Нового часу, Англія, Сполучені Штати Америки, Франція, Німеччина, Японія, Південно-Східна та Східна Європа, абсолютна монархія в Росії (хvііі-хіх ст.), держава і право Росії в період краху самодержавства (1905-1917рр.), конституційна монархія.

Історія держави і права нового часу (буржуазна держава і право XVII -XIX ст. Поч. XX ст.)

Поява і суть капіталістичного способу виробництва та буржуазних політико-правових теорій. Економічні і політичні передумови буржуазних революцій. Виникнення та характерні риси буржуазної держави і права. їх періодизація.

АНГЛІЯ

Передумови, етапи та особливості англійської буржуазної революції. Скликання парламенту. «Петиція про право» 1628р. Зародження буржуазної державності. «Довгий парламент», його діяльність, «Трирічний акт» 1641р. Громадянська війна. Проголошення республіки, її державний устрій. Навігаційний акт 1651р. та «Знаряддя управління» 1653р.

Реставрація монархії, її суть та конституційне оформлення. Торі і віги. «НаЬeas соrpus асt» 1679р., «Славна революція» 1688р., «Біль про права» 1689р. та «Акт про престолонаслідування» 1707р. Посилення парламенту. Розвиток конституційної монархії і парламентаризму в ХVII - ХІХст.

Державний устрій цього народу. Королівська влада, Парламент, Кабінет Міністрів, Місцеве самоврядування. Судова система.

Аграрний і промисловий переворот у кінці ХVІІІ ст. Зміни в соціальній структурі суспільства. Виборча реформа 1832р. Утворення партій консерваторів та лібералів. Чартистський рух. Виборча реформа 1867р. Посилення влади уряду. Послаблення королівської влади. Органи центрального і місцевого управління у першій половині ХІХ ст.

Створення колоніальної імперії. Управління колоніями і залежними територіями.

Англія в кінці ХІХ ст. - на початку ХХ ст. Зміни в державному устрої. Дальше посилення ролі Кабінету Міністрів. Виборча реформа 1884-1885рр.

Реформи місцевого управління. Утворення Лейбористської партії (1906р.) Акт про парламент 1911р.

Британська імперія кінця ХІХ - початку ХХ ст. Домініони, Імперські конференції.

Основні джерела і риси права. Зміни в основних галузях та інститутах права після Буржуазної революції. Англосаксонська система права та її вплив на право інших країн. Судова реформа 1875р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]