Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК-нмк-стац_онар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Феодальна держава і право в німечинні

Утворення і розвиток феодальної держави в X - XII ст. «Священна римська імперія німецької нації». Суспільний лад. Політична децентралізація. Влада князів та курфюрствів.

Виникнення та особливості станово-представницької монархії. Імперський сейм, його структура, компетенція; ландтаги, імперський суд. Поліція. Збройні сили. Становлення князівського абсолютизму. Селянська війна 1525 р. Реформація. Тридцятирічна війна та Вестфальський мир 1648 р. Економічна та політична роздробленість.

Особливості розвитку феодального права в Німечинні. Джерела права. Саксонське і Швабське Зерцала. Магдебурзьке право. Золота булла 1356 р. Кароліна 1532 р. Рецепція римського права.

Прусія. Суспільний лад та державний устрій. Пруський поліцейський абсолютизм, центральні та місцеві органи управління. Суд та збройні сили.

Австрія. Утворення Австрійської держави, її розвиток. Станово-представницька монархія. Суспільний лад. Державний устрій: імператорська влада, центральні і місцеві органи управління, суд, збройні сили.

Абсолютна монархія в Австрії. Освічений абсолютизм. Зміни в суспільному ладі і державному устрої. Реформи Марії-Терези та Йосифа (XVII ст). Джерела та характерні риси права. Терезіана (1776 р.). Йозефіана (1787 р.).

Виникнення та розвиток Арабського Халіфату

Особливості становлення соціальної організації і держави в арабів. Організація державної влади при Омейядах і Аббасидах. Особливості місцевого управління. Судова система.

Вплив законів Ісламу на розвиток мусульманського права. Характеристика писемного права (шаріат). Джерела і основні інститути мусульманського права. Коран.

Держава і право візантії

Утворення держави. Особливості розвитку соціально-економічних та політичних відносин у Візантії у V-VIIст. Суспільний лад та державний устрій. Реформи Юстиніана. Еволюція суспільно-політичного ладу у VIII- XI ст. Імператор і центральний державний апарат. Місцеве управління, його особливості. Судова система. Збройні сили.

Зміни у суспільному та державному ладі ХII-ХVст. Влада імператора. Центральні і місцеві органи управління. Зростання ролі збройних сил та «воєнізація» системи управління.

Основні джерела права (землеробський, військовий, морський закони, Номоканони, Еклога, Базиліки, Прохірон, Хрисофули і ін. Характеристика основних галузей та інститутів права. Судовий процес, докази. Вплив Візантійської державності і права на державно-правовий розвиток слов’янських народів. Падіння Візантійської держави та її історичне значення.

Держава і право болгарії

Виникнення феодальної держави. Перше і друге Болгарське царство, їх суспільний лад та державний устрій. Джерела права. «Закон судний людям».

Держава і право сербії

Виникнення та розвиток феодальної держави і права. Суспільний лад та державний устрій при Стефані Душані: царська влада, центральні та місцеві органи управління, суд, збройні сили.

Джерела права. Законник С. Душана 1349р. Характеристика основних галузей та інститутів права. Загибель Сербської держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]