Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДПЗК-нмк-стац_онар.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Зміст робочої програми за темами лекцій

Змістовий модуль І Вступ, держава і право країн Стародавнього Сходу, Стародавній Єгипет, Стародавній Вавилон, Стародавня Індія, Стародавній Китай, держава і право країн Античного Світу, Стародавня Греція, Афіни, Спарта, Стародавній Рим.

ВСТУП

Предмет і метод науки. Методологія викладу і вивчення. Завдання історії держави і права зарубіжних країн, мета її вивчення, значення як науки. Місце в системі юридичних дисциплін, взаємозв’язок з ними. Періодизація історії держави і права зарубіжних країн. Джерела та література.

Стародавні держави і право (рабовласницький період)

Первіснообщинний лад, його характерні риси, стадії розвитку. Розпад первіснообщинного ладу. Зародження і розвиток приватної власності. Виникнення соціальної нерівності, поява класів. Суспільний поділ праці. Розподіл населення по території. Виникнення держави і права, їх визначення, суть, ознаки. Організація публічної влади в додержавному суспільстві, державного апарату, їх соціальне значення. Військова демократія. Звичаї. Перехід до держави.

Держава і право країн стародавнього сходу

Джерела знань. Природне середовище, його особливості. Населення, матеріальне виробництво. Зародження державності і права. Збереження сусідсько-територіальної общини. Відсутність приватної власності на землю. Домашній, патріархальний характер рабства. Східна деспотія управління.

Стародавній єгипет

Утворення і розвиток держави в Єгипті, періодизація. Суспільний лад та його еволюція. Вплив общинної організації на державно-політичний устрій та соціально-економічні відносини. Державний устрій: форма правління, фараон, центральне і місцеве управління. Роль жерців у державному апараті. Суд. Збройні сили. Джерела та основні риси права, судовий процес, докази. Причини загибелі Єгипетської держави.

Стародавній вавилон

Природні умови Месопотамії, населення, шумерійці і аккадяни, стан економіки. Особливості виникнення і періоди розвитку держави. Виникнення права.

Утворення Вавилонської держави. Правління царя Хаммурапі. Правове становище різних груп населення (авілум, мушкенум, жерці, тамкари, общинники). Особливості рабства та його джерела.

Державний устрій; Царська влада, центральне і місцеве управління, Суд, Збройні сили.

Джерела права. Закони царя Хаммурапі. Причини їх появи та системи. Характеристика основних галузей та інститутів вавилонського права. Пережитки первісно-общинного ладу. Судочинство, процес, докази.

Стародавня індія

Виникнення держави і права. Імперія Маур’їв. Особливості суспільного ладу та правового становища населення: збереження общини, система варн(каст).

Своєрідність форм і організацій державної влади. Центральні і місцеві органи управління. Суд. Збройні сили.

Основні джерела права. Артхашастра. Закони Ману, причини їх видання, система та характеристика. Зв’язок релігії і права. Основні галузі та інститути права. Судовий процес, докази.

Стародавній китай

Виникнення держави і права, їх розвиток та періодизація. Суспільний та державний устрій. Збереження общини і кругової поруки. Виникнення імперії. Влада імператора. Місцеве і центральне управління.

Правове становище різних груп населення, наявність світської аристократії. Джерела рабства. Система «колодязних полів».

Характеристика східної деспотії. Адміністративно-територіальний поділ, формування чиновницького апарату.

Судова система. Військо. Джерела і формування права. Етичні норми (лі). « Писані закони права. Звичаєве право. Судовий процес, докази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]