Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розряд.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
131.49 Кб
Скачать
    1. Виробниче навчання на виробництві

Тема 1. Вступний та первинний інструктаж з охорони праці. Монтаж, технічне обслуговування та ремонт електричних машин змінного і постійного струмів

Вступний та первинний інструктаж з охорони праці.

Ремонт електродвигунів змінного струму. Ремонт і заміна підшипників. Визначення викривленості вала. Виконання виправляння вала. Усунення замикань в магнітопроводі статора.

Перевірка стану вводів, контактних кілець, щіткотримачів, заміна та притирка щіток. Визначення опору ізоляції обмоток і ступеня їх зволожування. Сушіння обмоток. Визначення обривів у фазах, виткових замикань та їх усунення.

Ремонт машин постійного струму. Заміна та притирка щіток. Регулювання тиску щіток на колектор. Заміна та ремонт підшипників. Усунення замикань у магнітопроводі. Визначення дефектів обмоток. Визначення опору ізоляції та ступеня їх зволоження. Ознайомлення з процесами сушіння обмоток та виконання нової обмотки: статорів, роторів, якорів.

Тема 2. Технічне обслуговування та ремонт трансформаторів

Інструктаж за змістом занять. Підготовка необхідного інструменту та інвентарю, організація робочого місця. Первинний інструктаж з охорони праці при технічному обслуговуванні та ремонті трансформаторів.

Ознайомлення з діями персоналу при технічному обслуговуванні силових, вимірювальних і зварювальних трансформаторів. Набуття навиків з технічного обслуговування силових трансформаторів: перевірки стану газового реле та роботи газового захисту.

Ремонт силових трансформаторів. Визначення дефектів у трансформаторі. Розбирання силового трансформатора. Чищення активної частини трансформатора. Ремонт обмоток: визначення місць виткових замикань в обмотках, заміна пошкодженої ізоляції проводів, клинів і прокладок.

Ремонт магнітопроводів: контроль за ізоляцією стяжних шпильок магнітопроводу: заміна пошкоджених стальних листів, перевірка кріпильних деталей.

Ремонт вводів: заміна вводу, армування фарфорових ізоляторів, вибір армувальної замазки. Збирання вводу.

Ремонт пошкоджених стержнів.

Ремонт перемикачів: чистка контактів, їх закріплення, перевірка дії вимикача, заміна пошкодженої пружини.

Ремонт пробивного запобіжника: заміна слюдистої пластинки, чищення контактних поверхонь запобіжників.

Ремонт гільз для термометрів, бака та покришки, виконання допоміжних операцій, заміна прокладок. Ремонт розширювача: чищення, промивання мастилом, лакування внутрішньої поверхні. Ремонт мастилопокажчика; чищення чи заміна скляної трубки, встановлення обмежувальної трубки.

Технічне обслуговування та ремонт вимірювальних трансформаторів. Перевірка фарфорових ізоляторів, покришок, відсутність обриву в колі вторинної обмотки, стан ізоляції між первинною та вторинною обмотками.

Виконання ремонтних робіт при виявленні пошкоджень в трансформаторах струму. Ознайомлення з ремонтом зварювальних трансформаторів.

Тема 3. Технічне обслуговування та ремонт електроустаткування розподільних пристроїв

Інструктаж за змістом занять. Підготовка необхідного інструменту та інвентарю, організація робочого місця. Первинний інструктаж з охорони праці при обслуговуванні та ремонті електроустаткування розподільних пристроїв.

Ознайомлення з різними типами розподільних пристроїв, їх конструкціями та принципами дії. Ознайомлення з діями персоналу при технічному обслуговуванні розподільних пристроїв. Ознайомлення з ремонтним інструментом та пристроями.

Виконання обов’язків обслуговуючого персоналу при профілактичному огляді розподільних пристроїв.

Ознайомлення з ремонтом масляних вимикачів, роз’єднувачів, розрядників. Ремонт низьковольтних запобіжників, розподільних шин, контактних з’єднань, заземлювальних пристроїв.