Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розряд.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
131.49 Кб
Скачать

І. Виробниче навчання

1.1. Виробниче навчання у майстерні

Тема 1. Вступне заняття. Безпека праці, електробезпека та пожежна безпека у навчальних майстернях

Навчально-виробничі та виховні завдання курсу. Базове підприємство училища: продукція, яка випускається підприємством, трудові традиції. Роль виробничого навчання у формуванні навиків ефективної та якісної праці. Виробнича діяльність навчальної групи та навчального закладу. Значення дотримання трудової та технологічної дисципліни, забезпечення якості роботи. Організація контролю над якістю робіт, які виконують учні.

Ознайомлення учнів з навчальною майстернею, режимом роботи, формою організації праці та правилами внутрішнього розпорядку, порядком одержання і здавання інструменту та пристроїв.

Розміщення учнів на робочих місцях.

Первинний інструктаж з охорони праці при роботі в навчальних майстернях. Правила та норми безпеки праці в навчальних майстернях. Вимоги безпеки праці до виробничого обладнання і виробничого процесу.

Основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, що трапляються під час роботи в майстернях. Заходи щодо зменшення впливу цих факторів на організм людини. Причини травматизму. Види травм. Заходи щодо попередження травматизму.

Первинний інструктаж з пожежної безпеки. Причини пожеж у навчальних майстернях та інших приміщеннях навчального закладу. Заходи попередження пожеж. Запобіжні заходи при користуванні пожежнонебезпечними рідинами та газами.

Правила поведінки учнів під час пожежі. Порядок виклику пожежної команди. Користування первинними засобами пожежогасіння. Заходи щодо забезпечення пожежної безпеки, шляхи евакуації.

Основні правила та норми електробезпеки. Правила користування електронагрівальними приладами і електроінструментом, заземлення електроустановок, відключення мережі.

Можлива дія електроструму на організм людини, технічні засоби та способи захисту, умови зовнішнього середовища. Запобіжні написи, сигнальні фарбування та знаки безпеки. Види електротравм. Надання першої допомоги.

Тема 2. Електромонтажні роботи

Інструктаж за змістом занять. Підготовка необхідного інструменту та інвентарю, організація робочого місця. Первинний інструктаж з охорони праці при виконанні електромонтажних робіт.

Ознайомлення з вимогами щодо якості виконуваних робіт, огляд технічної і технологічної документації. Вивчення заходів раціональної організації робочого місця.

Вправи.

Монтаж панелей щитків, складання шаф. Монтаж приладів і апаратів. Монтаж проводів вторинних кіл. Монтаж контрольних кабелів. З’єднання різних видів проводів напругою понад 1000 В способами паяння, опресування і зварювання.

Розмічальні роботи при прокладанні проводів і установленні апаратів (автоматів, рубильників, лічильників, приладів та ін.).

Свердління отворів для установлення електроапаратури. Нарізування різьби для кріплення апаратів. З’єднання алюмінієвих і мідних жил болтовими і гвинтовими затискачами. Встановлення, кріплення електроапаратів, перевірка цілісності вторинних кіл і правильності їх монтажу. Маркування електричних кіл.

Контроль якості виконання робіт.

Навчально-виробничі роботи

Монтаж панелей щитків, складання шаф. Монтаж приладів і апаратів. Монтаж проводів вторинних кіл. Монтаж контрольних кабелів. З’єднання різних видів проводів напругою понад 1000 В способами паяння, опресування і зварювання. Розмічальні роботи при прокладанні проводів і установленні апаратів (автоматів, рубильників, лічильників, приладів та ін.). Свердління отворів для установлення електроапаратури. Нарізування різьби для кріплення апаратів. З’єднання алюмінієвих і мідних жил болтовими і гвинтовими затискачами. Встановлення, кріплення електроапаратів, перевірка цілісності вторинних кіл і правильності їх монтажу. Маркування електричних кіл.