Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розряд.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
131.49 Кб
Скачать

Тема 7. Такелажні роботи

Інструктаж за змістом занять. Підготовка необхідного інструменту та інвентарю, організація робочого місця. Первинний інструктаж з охорони праці при виконанні такелажних робіт.

Ознайомлення з такелажним обладнанням та оснащенням, яке застосовується при монтажі електрообладнання. Ознайомлення з будовою та конструкціями затискачів.

Вправи.

Кріплення затискачами кінців стропа. Засвоєння прийомів кантування вантажів. Вправи із засвоєння способів стропування вантажів. Визначення обсягів, маси вантажу, який потрібно транспортувати.

Кріплення блока поліспасту вантажопідйомністю до 5 т до такелажних пристроїв. Робота з лебідками.

Вправи з регулювання вантажів під час піднімання. Застосування відтягнень та гальмівних канатів. Вправи з подачі сигналів та команд під час переміщення вантажів. Вертикальне та горизонтальне переміщення вантажів.

Перевірка справності такелажного обладнання.

Навчально-виробничі роботи

Кріплення затискачами кінців стропа. Стропу-вання вантажів. Кантування вантажів. Визначення обсягів, маси вантажу, який потрібно транспортувати. Кріплення блока поліспасту вантажопідйомністю до 5 т до такелажних пристроїв. Робота з лебідками, регулювання вантажів під час піднімання. Застосування відтягнень та гальмівних канатів. Подача сигналів та команд під час переміщення вантажів. Вертикальне та горизонтальне переміщення вантажів.

Тема 8. Монтаж, технічне обслуговування та ремонт електричних машин змінного і постійного струмів

Інструктаж за змістом занять. Підготовка необхідного інструменту та інвентарю, організація робочого місця. Первинний інструктаж з охорони праці при виконанні монтажу, технічного обслуговування та ремонту електричних машин змінного і постійного струмів.

Вправи.

Монтаж електродвигунів. Транспортування електродвигуна до фундаменту. Підйом електродвигуна на фундамент. Огляд електродвигуна.

Знімання напівмуфт, шківів, зубчастих коліс. Знімання і заміна підшипників. Виймання ротора за допомогою пристроїв. Промивання та заповнення мастилом підшипників. Продування обмоток стисненим повітрям. Збирання електродвигунів. Перевірка зазорів. Засвоєння прийомів установлення електродвигунів. Установлення двигуна на фундамент, на плиту і на кронштейни. Вивірка електродвигуна відносно механізму. Вивірка співвісності валів за рівнем із застосуванням прокладок. Перевірка ізоляції обмоток двигунів. Сушіння двигунів повітродувкою, струмом короткого замикання та індукційним нагрівом. Підключення електродвигуна.

Технічне обслуговування. Огляд електродвигуна, визначення технічного стану його вузлів. Догляд за колектором та контактними кільцями. Полірування поверхні колектора та контактних кілець. Жолоблення колектора.

Контролювання стану щіток. Шліфування поверхні щіток. Промивання бензином мідних щіток. Перевірка тиску щіток на колектор.

Визначення причини вібрації двигуна. Вимірювання вібрації віброметром. Усунення вібрації з врахуванням причин, що її спричиняють.

Навчально-виробничі роботи

Транспортування електродвигуна до фундаменту. Підіймання електродвигуна на фундамент. Огляд електродвигуна. Знімання напівмуфт, шківів, зубчастих коліс. Знімання і заміна підшипників. Виймання ротора за допомогою пристроїв. Промивання та заповнення мастилом підшипників. Продування обмоток стисненим повітрям. Збирання електродвигунів. Перевірка зазорів. Засвоєння прийомів установлення електродвигунів. Установлення двигуна на фундамент, на плиту і на кронштейни. Вивірка електродвигуна відносно механізму. Вивірка співвісності валів за рівнем із застосуванням прокладок. Перевірка ізоляції обмоток двигунів. Сушіння двигунів повітродувкою, струмом короткого замикання та індукційним нагрівом. Підключення електродвигуна. Технічне обслуговування. Огляд електродвигуна, визначення технічного стану його вузлів. Догляд за колектором та контактними кільцями. Полірування поверхні колектора та контактних кілець. Жолоблення колектора. Контролювання стану щіток. Шліфування поверхні щіток. Промивання бензином мідних щіток. Перевірка тиску щіток на колектор. Визначення причини вібрації двигуна. Вимірювання вібрації віброметром. Усунення вібрації з врахуванням причин, що її спричиняють.