Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka финанси п-в2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
744.96 Кб
Скачать

II Структура курсової роботи

За змістом курсова робота складається із двох частин – теоретичної і розрахунково-аналітичної. В теоретичній частині курсової роботи розкривається одне із важливих питань фінансово-економічної теорії, що має своє віддзеркалення у фінансово-господарській діяльності підприємств. Друга частина курсової роботи включає фінансово-аналітичні розрахунки, що розкривають зміст основних напрямів фінансового управління на підприємствах. При цьому враховується, що студенти пройшли економічну практику і мають відповідне уявлення про зміст практичної роботи на підприємствах з фаху бухгалтера, фінансиста, економіста, менеджера зі збуту та ін.

Відповідно до цільового спрямування вивчення навчальної дисципліни “Фінанси підприємств” та призначення курсової роботи із формування у студентів теоретичних знань і практичних навиків фінансового управління підприємством пропонується наступна її структура.

Вступ

Розділ I. Теоретична частина роботи. В рамках вибраної студентом теми розкриваються окремі аспекти фінансово-кредитних відносин, що пов’язані із господарською діяльністю підприємств.

Розділ II. Аналіз і оцінка фінансового стану підприємства.

Розділ III. Нормування оборотних коштів за елементами та по підприємству в цілому. Оцінка ефективності використання оборотних коштів підприємства.

Висновки

Література

Додатки

Приведена структура курсової роботи може бути доповнена іншими розділами, виходячи з особливостей конкретного підприємства та напрямів науково-дослідницької роботи студента.

Інформаційною базою розрахунків курсової роботи є дані річної фінансово-бухгалтерської звітності підприємства, зокрема.

Форма № 1 – Баланс підприємства;

Форма № 2 – Звіт про фінансові результати.

З метою дослідження окремих аспектів фінансової діяльності підприємства в рамках індивідуальної науково-дослідницької роботи студента можуть бути використані дані наступних звітних документів підприємства:

Форма № 3 – Звіт про рух грошових коштів;

Форма № 4 – Звіт про власний капітал;

Форма № 5 – Примітки до річної фінансової звітності.

III. Методичні вказівки до змісту курсової роботи

У вступі до курсової роботи розкривається сутність та важливість завдань фінансового управління підприємством в системі заходів його загальногосподарського управління. Із врахуванням кваліфікаційних вимог до фахових знань і навиків спеціалістів фінансового профілю підприємств формуються мета й завдання курсової роботи. Визначається об’єкт та інформаційні джерела, з використанням яких будуть проводитися розрахунки і дослідження сформульованих завдань фінансового управління підприємством. Наводиться перелік основних методів дослідження, що будуть використані в курсовій роботі. Обсяг вступу – 2-3 сторінки.

Розділ 1. Теоретична частина курсової роботи

У першому розділі курсової роботи у відповідності з обраною темою розглядається одне з питань теорії фінансових відносин, що має вплив на ефективність функціонування підприємства. В преамбулі до розділу рекомендується розкрити сутність фінансів підприємства, навести характеристику структури і зв’язків повного відтворювального фінансово-економічного циклу у сфері матеріального виробництва. При цьому необхідно розкрити роль, особливості та основні завдання управління фінансами підприємства в сучасних умовах господарювання та жорсткому конкурентному середовищі постійного негативного впливу фінансових ризиків і т.п.

У основній частині розділу необхідно навести обґрунтування актуальності вибраного студентом для детального розгляду одного із спеціальних питань фінансування та кредитування підприємств. Зміст і напрями розгляду даного теоретичного питання передбачає вивчення студентом необхідного обсягу літературних джерел, осмислення різних точок зору на зміст проблеми, трактування якої в різних літературних джерелах може бути неоднозначним, сформулювати власну точку зору на проблему та причини її виникнення. В підсумковій частині розділу необхідно показати, яким чином успішне розв’язання даної проблеми може вплинути на зростання ефективності функціонування підприємств.

Обсяг першого розділу – 12-15 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]