Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ-відповіді КПУ 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

87.Назвіть освітньо-культурні права та свободи людини і громадянина в Україні.

право на освіту (ст.53); право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості (ст.54); право на результати своєї інтелектуальної, творчої діяльності (ст.54). Крім того, до культурних (духовних) прав і свобод можуть бути віднесені такі права і свободи, передбачені Конституцією, як право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань (ст.34); право на інформацію, тобто право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір (ст.34); право на свободу світогляду і віросповідання (ст.35).

88.Поняття конституційних обов’язків особи. Це встановленні українською державою і закріпленні в Конституції та її законах зобовязання осіб на користь держави.

89.Види конституційних обов’язків особи. Політичні, соціально-економічні, громадянські, освітьно-культурні

90.Надзвичайний стан Надзвичайний стан - це передбачений Конституцією України особливий правовий режим діяльності державних органів, органів місцевого та регіонального самоврядування, підприємств, установ і організацій, який тимчасово допускає встановлені цим Законом обмеження в здійсненні конституційних прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб та покладає на них додаткові обов'язки.

91.Воєнний стан Воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

92 Підстави введення надзвичайного стану 1. Виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (стихійні лиха), що створюють загрозу життю і здоровю значних верств населення.2 Масового переходу державного кордону з територіює суміжних держав. 3. Виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами. 4. Спроби захоплення держ. влади чи змінну конституційного ладу шляхом насильства.

93.Підави введення воєнного стану

94.Зміст надзвичайного стануПравовий режим надзвичайного стану спрямований на забезпечення безпеки громадян у разі стихійного лиха, аварій і катастроф, епідемій і епізоотій, а також на захист прав і свобод громадян, конституційного ладу при масових порушеннях правопорядку, що створюють загрозу життю і здоров'ю громадян, або при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства. 95. Зміст правового режиму Воєнного стану (порядок його введення та скасування, правові засади діяльності органів державної влади, військового командування, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій в умовах воєнного стану, гарантії прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб) та відповідальність за порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану.