Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Теорія економічного аналізу

  1. Загальне поняття та характеристика економічного аналізу. Економічний аналіз як функція управління та знаряддя контролю за виробничою та фінансовою діяльністю підприємства. Історичні аспекти розвитку економічного аналізу. Еволюція підходів до економічного аналізу.

  2. Вимоги, що пред'являються до економічного аналізу. Види економічного аналізу. Предмет та об'єкти економічного аналізу.

  3. Зміст, функції, та завдання економічного налізу. Принципи економічного аналізу. Метод економічного аналізу, його характерні риси. Системний підхід в економічному аналізі. Методика комплексного економічного аналізу.

  4. Загальна характеристика методів та прийомів економічного аналізу. Технічні прийоми економічного аналізу та їх класифікація. Абстрактно-логічні прийоми економічного дослідження.

  5. Класифікація методів та прийомів економічного аналізу. Спосіб порівняння. Сутність відносних та середніх величин та їх застосування в економічному аналізі. Способи групування інформації. особливості використання групувань. Використання балансового методу в економічному аналізі.

  6. Статистичні методи, які застосовуються в аналізі. Прийоми групування і вибірки. Використання в економічному аналізі рядів динаміки. Табличний метод, його використання в економічному аналізі. Використання графічного способу в аналізі господарської діяльності.

  7. Поняття, типи та завдання факторного аналізу. Класифікація факторів в аналізі господарської діяльності.

  8. Основні типи моделей, які використовуються в економічному аналізі та в прогнозуванні. Елементи теорії моделювання і аналіз факторних систем. Способи перетворення моделей.

  9. Характеристика способу ланцюгових підстановок. Характеристика індексного методу. Характеристика способу абсолютних різниць. Характеристика способу відносних різниць.

  10. Характеристика способу пропорційного ділення та дольової участі. Характеристика інтегрального способу в економічному аналізі. Характеристика способу логарифмування в економічному аналізі.

  11. Методи розширення і подовження функцій (моделей) в детермінованому аналізі. Поняття стахостичного зв'язку і завдання кореляційного аналізу. Використання способів парної кореляції для вивчення стахостичних залежностей.

  12. Методика множинного кореляційного аналізу. Методика оцінки і практичного використання результатів кореляційного аналізу.

  13. Сутність моделювання господарської діяльності в економічному аналізі і засоби його реалізації. Використання математичних методів в економічному аналізі.

  14. Інтеграція застосування засобів моделювання та економіко-математичних методів у сучасних Інформаційних системах управління виробництвом на підприємстві.

  15. Поняття, економічна сутність господарських резервів. Класифікація та види господарських резервів за ознаками. Принципи організації пошуку та підрахунку резервів. Методика підрахунку та обґрунтування величини резервів.

  16. Сутність та завдання функціонально-вартісного аналізу. Принципи організації функціонально-вартісного аналізу. Послідовність проведення функціонально-вартісного аналізу. Досвід і перспективи використання функціонально-вартісного аналізу.

  17. Методичні принципи організації економічного аналізу. Головні етапи аналітичної роботи та їх характеристика. Сукупність джерел інформації економічного аналізу. Методика перевірки їхньої достовірності.

  18. Узагальнення та оформлення результатів аналізу. Система економічної інформації. Інформаційне забезпечення економічного аналізу та його структура.

  19. Підготовка і аналітична обробка вихідних даних в економічному аналізі. Документальне оформлення результатів аналізу.

  20. Комп’ютерні технології аналітичних робіт. Технологія обробки аналітичної інформації. Використання електронних таблиць в аналітичних розрахунках. Організація автоматизованого робочого місця аналітика.