Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання до ДЕК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Інвестиційний менеджмент

  1. Сутність і класифікація інвестицій, характеристика їх видів. Валові та чисті інвестиції. Роль інвестицій у забезпеченні стратегічного розвитку підприємства.

  2. Поняття інвестиційної діяльності підприємства. Особливості інвестиційної діяльності порівняно з операційною діяльністю.

  3. Сутність і значення інвестиційного менеджменту. Мета, завдання і функції інвестиційного менеджменту

  4. Основні методи державного регулювання інвестиційною діяльністю. Основні положення Закону України «Про інвестиційну діяльність».

  5. Концепція оцінки вартості грошей у часі при інвестуванні. Практичне використання методики оцінки вартості грошей

  6. Оцінка грошових потоків у часі. Грошові потоки пренумерандо і постнумерандо. Методика дисконтування по складному відсотку.

  7. Сутність і розрахунки по ануїтету. Алгоритми і їх практичне застосування в інвестиційному менеджменті

  8. Концепція і методика врахування фактора інфляції. Номінальна і реальна ставки відсотка. Формула Фішера.

  9. Форми реальних інвестицій, капітальні вкладення. Особливості реального інвестування порівняно з фінансовим

  10. Політика управління реальними інвестиціями. Послідовність формування і реалізації політики управління інвестиціями

  11. Оцінка ефективності реальних інвестицій. Принципи оцінки і основні показники ефективності

  12. Форми фінансових інвестицій. Особливості управління фінансовими інвестиціями

  13. Оцінка ефективності фінансових інвестицій. Принципи оцінки ефективності. Поняття реальної вартості фінансового активу

  14. Формування портфеля фінансових інвестицій. Типи портфеля і їх характеристика Оперативне управління фінансовими інвестиціями.

  15. Сутність і класифікація інвестиційних ризиків. Сутність і організація ризик-менеджменту. Основні правила ризик-менеджменту.

  16. Методи оцінки рівня інвестиційних ризиків. Основні економіко-статистичні методи оцінки ризику. Поняття β-коефіцієнта.

  17. Механізми (методи) зниження рівня інвестиційних ризиків.

Інноваційний менеджмент

  1. Опишіть сутність і завдання інноваційної діяльності на підприємстві. Охарактеризуйте чинники, що зумовлюють підприємство до залучення інновацій.

  2. Дайте визначення та розкрийте суть таких категорій: „інновація”, „інноваційна діяльність”, „інноваційний процес”, „інноваційний менеджмент”. Як Ви розумієте поняття „інноваційний лаг”, які чинники обумовлюють його наявність? Наведіть приклади.

  3. Якими законодавчими актами регулюється інноваційна діяльність суб‘єктів підприємництва в Україні? Назвіть та охарактеризуйте форми статистичної звітності підприємств, які містять інформацію щодо інноваційної діяльності. Охарактеризуйте сучасний стан інноваційної діяльності в Україні.

  4. Охарактеризуйте сутність та етапи інноваційного процесу. У чому полягає сутність дифузних процесів і формування інноваційного середовища? Опишіть особливості інноваційної діяльності в Україні. Назвіть основні заходи, що передбачені в законодавстві України для стимулювання інноваційної діяльності.

  5. Хто є суб’єктами інноваційної діяльності? Наведіть приклади відомих фірм-інноваторів. У чому проявляється циклічний характер інновацій? Охарактеризуйте стадії життєвого циклу інновацій.

  6. Наведіть класифікацію інновацій за різними ознаками. Вкажіть відмінності між продуктовими, технологічними та ринковими інноваціями.

  7. Охарактеризуйте етапи планування створення нового товару. Дайте визначення поняттям “комерціалізація”, “дифузія”, “оновлення”, “удосконалення” стосовно нововведень, “інноваційний лаг”. З якою метою здійснюється пробний маркетинг?

  8. Які підприємства відносяться до інноваційних в Україні? Які особливості їх оподаткування? У чому сутність бізнес-інкубатора і які послуги він може надавати? Чи є перспективними бізнес-інкубатори в Україні? Опишіть динаміку їх діяльності за останні роки.

  9. Охарактеризуйте завдання різних форм міжфірмової науково-технічної кооперації в інноваційних процесах. У чому сутність технопарків і якими є шляхи їх виникнення? Які основні завдання технопарку? За яких умов можливе виникнення технополісів?

  10. Наведіть класифікацію джерел фінансування інноваційних програм. У чому полягають завдання держави у сфері фінансування інноваційної діяльності? Яким чином здійснюють обгрунтування джерел фінансування та вибір інвестора для інноваційного проекту?

  11. Розкрийте суть категорії „венчурний бізнес” та його особливості. Охарактеризуйте стан розвитку венчурного бізнесу в Україні і в світі. Якими особливостями характеризується діяльність венчурних фондів?

  12. У чому полягають сутність і переваги лізингу для фінансування інновацій? Хто є об’єктами і суб’єктами лізингу? Опишіть відмінності між оперативним та фінансовим лізингом. На яких умовах можна здійснювати фінансовий лізинг?

  13. За якими критеріями оцінюють результати інноваційної діяльності? Охарактеризуйте види ефекту від реалізації інновацій. За якими показниками оцінюють соціальну ефективність інноваційної діяльності? Наведіть способи зниження ризику інноваційних проектів.

  14. На чому грунтується розрахунок економічної ефективності інноваційного проекту? Охарактеризуйте методи оцінювання економічної ефективності інноваційного проекту за показниками чистої наведеної ефективності вкладень, внутрішньої норми рентабельності, періоду окупності.

  15. Назвіть і охарактеризуйте сфери застосування маркетингового інструментарію на різних етапах інноваційного процесу. Опишіть сутність таких організаційних форм як лізинг, інжиніринг, факторинг, франчайзинг. Охарактеризуйте способи усунення бар’єрів запровадженню товарів-новинок в ринок.

  16. Охарактеризуйте типи державної інноваційної політики. Від чого залежить їх вибір? Опишіть методи і інструменти державної інноваційної політики. В чому полягає відмінність між прямими та непрямими методами? Які засоби регулювання інноваційної діяльності використовуються державними структурами відповідно до ЗУ “Про інноваційну діяльність”?

  17. Розкрийте стуність понять “інтелектуальна власність”, “авторське право”, “промислова власність”. Що є об’єктами інтелектуальної власності? Охарактеризуйте їх. Охарактеризуйте об’єкти промислової власності. Які ознаки патентоспроможності винаходу, корисної моделі, промислового зразка?