Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ренуар дега та постімпресіонізм.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
105.47 Кб
Скачать

Постімпресіонізм

Постімпресіонізм (лат. пост-після) – загальна умовна назва напрямків у живописі к.19-п.-20 ст., що виникли у Франції як реакція на імпресіонізм.

Художники прагнуть відкрити нові шляхи творчого методу, цікавлячись символізмом, декоративними прийомами.

На останній виставці імпресіоністів в 1886 р. була виставлена робота фр. худ. Жоржа Сьора «Неділя після полудня на острові Гранд-Жатт», що представила нову течію в живописі – пуантилізм.

Пуантилізм (фр. писати точками) - це манера письма окремими мазками правильної крапковидної форми.

Ж. Сьора (1859-1891) – народ. в Парижі. Навчався в Школі витончених мистецтв. На відміну від інших імпресіоністів створював продуману композицію. «Канкан», «Цирк».

Поль Сіньяк (1863-1935) – фр. художник. Народ. в Парижі. Послідовник Сьора. З 1900 р. відмовляється від пуантилістичних мазків і накладає фарбу прямокутної форми – дивізіонізм (фр. розділення). В 1911 р. був нагороджений Орденом Почесного Легіону. Роботи: «Папський палац в Авіньйоні», «Гавань в Марселі», «Сосна», «Сент-Тропе. Буря».

Поль Сезанн

Поль Сезанн (1839-1906) – фр. живописець, представник постімпресіонізму. Народився на пд. Франції в Ексі у сім’ї банкіра. Відвідував академію Сьюїса в Парижі. Був самоучкою, не сприймав академічне мистецтво.

В натюрмортах, пейзажах, портретах намагався виявити за допомогою чистого кольору, стійкої композиції, матеріальність предметного світу, його пластичне багатство. Іноді використовував зворотну перспективу і поєднання різних точок зору. Об’єм і простір буд. за допомогою лише кольору.

В 1880 р. Сезанн заклав основи конструктивного живопису, що значно вплинуло на формування худ. концепції кубізму. Визнання до художника прийшло в 1900 р. Його полотна були представлені на Всесвітній виставці в Парижі. Сезанн був популярним серед молодих художників.

Роботи: П’єро та Арлекін, Натюрморт з чорним годинником, Автопортрет(46), Натюрморт з драперією, Сучасна Олімпія, Натюрморт з амуром, Гора Сент-Віктуар.

Творчість Поля Гогена

Поль Гоген (1848-1903) – французький живописець, скульптор, графік. Народився в Парижі у сім’ї журналіста. До семи років жив у Перу, потім у Франції. З 17 років служив моряком. З 1871 р. стає біржовим маклером і робить успішну кар’єру, колекціонує картини.

З 1883 р. повністю присвячує себе живопису. Гоген цікавиться екзотикою. Створює власну техніку – клуазонізм (від фр.- перегородка). Для того, щоб чітко сприймалися форми окреслює їх чорною або темно-синьою фарбою і рівномірно заповнює кольором. Художник спрощує форми, використовує яскравий локальний колорит, прагне до чіткості.

В 1888 р. працює в Арлі з Ван Гогом (“Кафе в Арлі”). З 1891 р. працює на острові Таїті. Тут створені найкращі твори художника, а також його шедевр 4-х метрове полотно “Звідки ми прийшли? Хто ми? Куди йдемо?”. У декоративних, насичених по кольору, статичних по композиції площинних полотнах на тему побуту і легенд Океанії, Гоген створив світ гармонії людини і природи.

Роботи: «А ти ревнуєш?»; «Автопортрет»; «Дружина короля»; «Пейзаж з павичами»; «Збір плодів»; «Жовтий Христос», «Автопортрет з жовтим Христом».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]