Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розрахункова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

1.3Поштова галузь і послуга поштового зв'язку

Галузь –це сукупність організаційних та виробничих структур, яка характеризується єдиним видом виробленої продукції (робіт, послуг), визначеними характеристиками персоналу (фахівців), яка пропонує споживачам певний тип продукту. До складу галузі можуть входити різноманітні фірми, організації, підприємства, головною метою діяльності яких є надання споживачеві свого кінцевого продукту.

Критеріями класифікації галузей можуть бути такі характеристики:

 тип кінцевого продукту;

основні види сировини, що переробляється або видобувається в розглянутої галузі.

Галузь господарства (industry) - це группа підприємств або одне підприємство, що виробляють ідентичні або схожі продукти. поштовий зв'язок -це галузь, яка виробляє послуги поштового зв'язку.

Послуга – це будь-який захід чи зручність, які одна сторона може запропонувати інший і які в основному невловимі і не приводять до заволодіння чим-небудь. Виробництво послуг може бути, а може і не бути пов'язане з товаром в його матеріальному вигляді.Так, наприклад, послуги надають: відділення поштового зв'язку, поштамти (підприємства поштового зв'язку), сервісні центри електрозв'язку, міжміські та міжнародні телефонні станції (підприємства електрозв'язку), провайдери Internet, банки готелі, лікарі, вчителі, юристи, торгівля, транспорт.

Послугам притаманні чотири головних властивості:

невідчутність, їх неможливо побачити, спробувати, почути або нюхати до моменту придбання;

невіддільність від джерела – послуга невіддільна від свого джерела, будь то людина або машина, тоді як товар у матеріальному вигляді існує незалежно від присутності чи відсутності його джерела (заводу,фабрики);

непостійність якості – якість послуг коливається в великих межах;

незбереження- послуги неможливо зберігати.

Ознаками класифікації послуг можуть бути:

 джерело послуг - людина або машина;

 чи обов'язково присутність клієнта в момент надання послуги (при відправленні посилки або грошового переказу - так, при ремонті автомобіля- ні);

 мотиви придбання послуги - особисті або ділові;

 мотиви постачальника послуг – отримання доходу або морального задоволення.

Послуга поштового зв'язку –це діяльність поштової галузі, фірми, організації чи підприємства з надання споживачеві можливості перемістити в просторі письмову або друковану кореспонденцію, будь-які предмети - посилки, бандеролі або грошові кошти.

Послугами у поштовому зв'язку, відповідно до "Поштових правил", називаються:

 листи (прості, рекомендовані, з оголошеною цінністю);

 поштові картки (прості, рекомендовані);

 бандеролі та спеціальні мішки "М" (прості, рекомендовані);

 секограми (прості, рекомендовані);

 дрібні пакети (рекомендовані);

посилки (звичайні, з оголошеною цінністю);

 відправлення міжнародної прискореної пошти;

 відправлення електронної пошти.

Послуги поштового зв'язку - це складний операційний процес, який характеризується участю людей, використанням інформації, механізмів і транспорту. Операційна система з надання послуг поштового зв'язку повинна бути організована і функціонувати на всій території держави, де проживають люди, або діють будь-які організації, фірми, підприємства.

Операційний процесс з надання послуг поштового зв'язку, як правило, визначається величиною поштового потоку

Поштовий потік – це число поштових відправлень, які слідують в певному напрямку. Величину поштового потоку в межах держави визначають демографічні та макроекономічні характеристики, політичні, кліматичні, культурні та спортивні події регіонального чи глобального масштабу, рівень розвитку промислового виробництва. Поштові потоки поділяють на магістральні (між обласними центрами, між столицею та обласними центрами), внутрішньообласні, внутрішньорайонні, міські. Вимірювання потоків здійснюється за допомогою організації інформаційних систем обліку поштового обміну.

Поштовий обмін - це частина поштового потоку, яка вимірюється на вихідному, транзитному та вхідному етапах створення послуг поштового зв'язку.Вихідний обмін - це прийом або збір поштових відправлень в спеціально організованих та обладнаних місцях: поштові скриньки, відділення або пункти поштового зв'язку, поштові вагони або купе, поштові каюти. Вхідний обмін – це видача або доставка адресату поштових відправлень. Транзитний обмін – це внутрішньо виробничі операції, необхідні для організації руху поштових відправлень (потоків) для оптимального проходження в установленному порядку та для виконання контрольних термінів проходження поштового відправлення від відправника до одержувача (адресата).

Вихідними вважаються поштові відправлення, які вийняті з поштових скриньок та прийняті листоношами під час обходу доставних ділянок, позаштатними співробітниками поштового зв'язку, пересувними відділеннями зв'язку (ОС), пунктами зв'язку та безпосередньо на робочих місцях зональних вузлів, поштамтів, вузлів зв'язку (УС), а також роз'їзні бригадами поштових вагонів, поштових кают морських і річкових суден для переміщення і доставки адресатам. До вихідних періодичним друкованим виданням відносяться газети і журнали, що отримані зональними вузлами, відділеннями перевезення пошти від місцевих видавництв і пунктів децентралізованої друку газет для доставки передплатникам і розповсюдження у роздрібній торгівлі поштамту, вузлами зв'язку, відділеннями зв'язку, які обслуговують дані населені пункти, а також інші населені пункти, які обслуговуються іншими поштамту, УС і ОС.

Послуга поштового зв'язку, на відміну від загальної характеристики послуги, представлена як потік внаслідок обов'язкової участі в її створенні не тільки двох елементів споживач - творець і обміну між ними благами, а та участі обов'язково два споживачі: відправника та одержувача, які бажають виконання своїх запитів в самі короткі проміжки часу.

Представимо, що є безліч споживачів будь-якої послуги й безліч творців цієї послуги, тоді обмін між їхніми благами здійснюється безпосередньо, що можна схематично представити за допомогою мал. 1.4,а. Споживачі послуг поштового зв'язку містять у собі безліч споживачів – як відправників поштових повідомлень, так і одержувачів цих поштових повідомлень (мал. 1.4,б), причому, створення вартості, тобто оплата всієї послуги, як правило, відбувається на вихідному етапі. Потрібно ще раз нагадати, що в споживачів послуг поштового зв'язку можуть бути різні неявні цілі. Внаслідок цього вся безліч споживачів, у свою чергу, поділяються на споживачів – населення, особистих споживачів, і споживачів ділових, для яких поштові послуги – це продовження їх ділових операцій. Наприклад, поштові повідомлення про обсяги й строки поставок сировини, продукції або пересилання по пошті грошових документів. Схематично такий потік створення послуг поштового зв'язку представлений на мал. 1.4,в.