Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

РОЗДІЛ 2

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
53.17 Кб
Скачать

РОЗДІЛ 2 СУЧАСНИЙ СТАН ОБЛІКУ І АУДИТУ РУХУ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ НА ТДВ «ХМЕЛЬНИЦЬКЗАЛІЗОБЕТОН»

2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю, створене відповідно до Господарського кодексу України, до Законів України «Про власність», «Про зовнішньо - економічну діяльність», «Про інвестиційну діяльність» шляхом об'єднання грошових та майнових вкладів учасників з метою отримання прибутку.

Товариство здійснює вільний вибір видів підприємницької діяльності, самостійно формує програми діяльності, вибирає постачальників та споживачів продукції робіт і послуг, встановлює ціни відповідно до чинного законодавства.

Для здійснення підприємницької діяльності Товариство залучає і використовує матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів-використання яких не заборонено чинним законодавством.

Товариство є юридичною особою, має відокремлене майно, яке відображене на самостійному балансі Товариства, круглу печатку і кутовий штамп за зразками, що затверджуються директором Товариства, власний товарний знак та інші реквізити юридичної особи. Товариство є повноправним суб'єктом цивільно-правових відносин, може виступати стороною будь-яких угод, крім тих, які заборонені чинним законодавством України, стороною та іншими учасниками цивільно-процесуальних і господарсько-процесуальних відносин, що виникають при порушенні судового провадження з питань, які зачіпають інтереси Товариства.

Товариство відкриває поточний та інші рахунки (в т.ч. валютні) в банках України, а також в банках інших держав, якщо це дозволено чинним законодавством.

Товариство може створювати дочірні підприємства, відособлені підрозділи з правом відкриття рахунків (філії, представництва), виступати учасником господарських товариств, добровільних об'єднань підприємств та інших організаційно-правових об'єднань, в яких допускається участь суб'єктів підприємницької діяльності. Право передбачене цим пунктом товариство може реалізувати як в Україні, так і за її межами.

Товариство може мати у своєму складі юридичні особи. Товариство на підставах та в порядку, передбачених чинним законодавством України, може випускати власні цінні папери. Сфера діяльності Товариства не обмежується ніякими географічними межами, крім випадків передбачених чинним законодавством України та міжнародними угодами.

Місцезнаходження Товариства (юридична адреса): Україна, місто Хмельницький, вул. Чорновола, 31.

Головною метою діяльності товариства є одержання законного прибутку шляхом спільної виробничої і комерційної діяльності членів Товариства і задоволення потреб суспільства у послугах.

Товариство є багатогалузевим та здійснює свою діяльність у будівництві промисловості, торгівлі, матеріально-технічному постачанні, в сфері послуг та в інших галузях як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках.

Предметом діяльності Товариства є:

  • виробництво залізбетоних виробів, виробів з деревини, дверних полотен;

  • електрозварювальні роботи;

  • токарні, фрезерні роботи;

  • ремонт, перемотування електродвигунів;

  • виготовлення закладних деталей;

  • транспортні послуги по доставці бетону та розчину, залізобетону;

  • розпиловку деревини;

  • опорядження деревини високоякісними фарбами та лаками;

  • реалізація товарної арматури;

  • реалізація стикованої арматури за зниженими цінами;

  • реалізація сіток кладки, каркасів ростверок;

  • автотранспортні послуги: автовишка, автомобільний кран, автоміксер, перевезення вантажів до 30 т., поставляє на будови розчин вапняний, цементно-вапняний, цементний всіх марок, бетони всіх марок;

  • випробувальна лабораторія: виконує випробування будівельних матеріалів, виробів та конструкцій на замовлення сторонніх організацій.

Товариство самостійно здійснює зовнішньоекономічну діяльність

згідно чинного законодавства України.

Майно Товариства становлять основі фонди та оборотні засоби, а також інші цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі Товариства. Товариство є власником:

  • майна, переданого йому Учасниками у власність;

  • одержаних ним коштів;

  • вступних, членських та додаткових внесків Учасників Товариства;

  • майна, набутого ним на підставах, не заборонених чинним законодавством.

Товариство самостійно визначає напрями використання чистого прибутку, що залишається після внесення платежів, установлених чинним законодавством. Відрахування до бюджету проводяться у порядку і розмірах, передбачених чинним законодавством.

Товариство створює страховий фонд, до якого щорічно відраховує не менш як 5% від чистого прибутку, поки він не досягне 25% від розміру Статутного фонду. Товариство не відповідає по зобов'язанням держави і Учасників, а держава і Учасники не відповідають по зобов'язанням Товариства. У випадку, якщо належного Товариству майна не вистачає для покриття боргів і немає можливості для фінансового оздоровлення, Товариство може бути визначено банкрутом за рішенням суду або господарського суду.

Органи управління Товариством є Збори Учасників і Дирекція. У Товаристві діє Ревізійна комісія. Вищим органом Товариства є Загальні Збори Учасників, які далі іменуються «Збори». Збори складаються з Учасників або призначених ними представників - далі «Представники». Учасник має право передавати свої повноваження на Збори іншому Учаснику.

Збори вважаються повноважними, якщо на них присутні Учасники (представники), що володіють у сукупності більш як 60% голосів, а з питань, які потребують одностайності - всі Учасники.

Службові особи Дирекції можуть брати участь у Зборах з правом дорадчого голосу.

Учасники Товариства зобов'язані:

  • робити внески в порядку і розмірах, передбачених даним Статутом;

  • робити додаткові внески в розмірах, способом і в порядку прийнятими рішенням зборів;

  • виконувати прийняті у встановленому порядку зобов'язання по відношенню до Товариства, згідно установчих документів;

  • не розголошувати конфіденційну інформацію про діяльність Товариства;

  • сприяти Товариству у здійсненні ним статутної діяльності;

Трудові відносини в Товаристві регулюються законодавством про працю з урахуванням особливостей, передбачених даним Статутом.

Товариство визначає порядок найму і звільнення працівників, форми в системи оплати праці, правила внутрішнього розпорядку, керуючись при цьому чинним законодавством. Товариство вносить в державний бюджет відрахування по соціальному страхуванню згідно діючого законодавства.

Товариство веде оперативний бухгалтерський і статистичний звіт і облік в порядку, встановленому діючим законодавством України. Звернення стягнення на частку Учасника у Товариству по його власних зобов'язанням не допускається. Учасники несуть відповідальність за зобов'язаннями Товариства в межах своїх вкладів. Учасники, які не повністю внесли свої вклади, відповідають за зобов'язаннями Товариства також у межах внесеної частини вкладу.

Перевірка фінансової та господарської діяльності Товариства здійснюється державними органами в межах їх компетенції. Товариство зобов'язане проводити ревізію своєї фінансово-господарської діяльності не менш одного разу на рік. Ревізії та перевірки не повинні порушувати нормальний режим роботи Товариства.

Директор має право вимагати від працівників, допущених до конфіденційної інформації та комерційної таємниці, дотримуватися встановленого порядку і правил їх охорони. Товариство має право не надавати стороннім організаціям і фізичним особам інформацію яка складає комерційну таємницю (крім випадків, встановлених законодавством України).

Під структурою будь-якого підприємства заведено розуміти його внутрішній устрій, який характеризує склад підрозділів і систему зв’язків, підпорядкованості та взаємодії між ними. При цьому розрізняють виробничу і організаційну структуру. Виробнича структура характеризується наявністю цехів, а організаційна функціональними структурними підрозділами апарату управління див. рис 2.1).

На ТДВ «Хмельницькзалізобетон» виробнича структура представлена наявністю трьох виробничих цехів. Цех - це адміністративно відокремлена частина підприємства, в якій виконується комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації.

Цех №1:

  • збірний залізобетон - 88 тис.м3

  • блоки СП - 4,2 тис.м3

  • борт, поребрик - 1 тис.м3

  • бруківка - 3,7 тис.м2

  • товарний бетон - 90 тис.м3

Цех №2:

  • збірний залізобетон - 69 тис.м3

  • блоки СП - 12 тис.м3

  • товарний розчин - 55 тис.м2

  • товарний бетон - 33 тис.м3

Цех №3:

  • столярні вироби - 3 тис.м2

  • пиломатеріали - 4 тис.м3

  • струганий погонаж - 600 тис.м/п

В справі будівництва потрібно працювати з справжніми професіоналами, саме таким є підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон», який понад 50 років пропонує свої послуги на ринку будівництва. За цей період підприємство пройшло всі етапи становлення та розвитку:

- з 1997 року якість продукції підтверджено сертифікатами відповідності на продукцію в системі Укр.-СЕПРО;

- у 2007 році видано сертифікат на систему управління якістю на відповідність вимогам ДСТУ ISO9001-2001;

- на підприємстві діє акредитована лабораторія, яка забезпечує високий рівень якості сировини та готової продукції;

- з 2008 року вперше у Захїдній Україні впроваджується екструзійна технологія виготовлення попередньо напружених плит перекриття за фінською технологією фірми ELEMATIC.

Підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон» тримає курс на запровадження нових, прогресивних сучасних технологій, удосконалення управлінських та виробничих процесів для досягнення максимальної якості продукції та задоволення потреб споживача.

Організаційну структуру створює сукупність управлінських підрозділів підприємства. ТДВ «Хмельницькзалізобетон» очолює директор. Він здійснює керівництво підприємством у цілому, розпоряджається в межах чинного законодавства його майном. Укладає договори. Відкриває в банках розрахункові рахунки. Бухгалтерія здійснює облік виробництва, контроль за використанням засобів, складає баланси, здійснює розрахунки з робітниками та службовцями. Виробничий відділ відповідає за забезпечення виконання планів підприємства, тобто виробляє потрібну кількість продукції, забезпечує ритмічну роботу для кожного цеху. Виконавчим органом, який здійснює керівництво її поточною діяльністю, є її директор.

Схема структури бухгалтерії зазначена на рис. 2.2.

Головний бухгалтер

Бухгалтерія

Рис 2.2 Схема структури бухгалтерії ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

Таблиця 2.1 Основні економічні показники діяльності на ТДВ «Хмельницькзалізобетон»

Показники

Одиниця виміру

2009 рік

2010 рік

Відхилення, (+;-)

Темп росту, %

Дохід від реалізації продукції

Тис. грн.

78,301

91,070

+ 12,769

+ 116,307

Чистий дохід від реалізації продукції

Тис. грн.

65,251

75,892

+ 10,641

+ 116,307

Витрати на оплату праці

Тис. грн.

11,094

12,096

+ 1,002

+ 109,031

Матеріальні затрати

Тис. грн.

42,212

49,570

+ 7,358

+ 117,431

Відрахування на соціальні заходи

Тис. грн.

4,158

4,158

+ 0

+ 100

Інші операційні витрати

Тис. грн.

1,924

4,363

+ 2,439

+ 226,767

Інші операційні доходи

Тис. грн.

842

679

+ 41,1

+ 80,64

Єдиний податок (10%)

Тис. грн.

25,5

41,5

+ 16,0

+162,7

Середньооблікова чисельність робітників

Чол.

123

112

- 11

+0,911

Собівартість реалізованої продукції

Тис. грн.

54,996

63,465

+ 8,469

+ 115,399

Чистий прибуток (збиток)

Тис. грн.

1,783

2,544

+ 0,761

+ 70,086

Проаналізувавши основні економічні показники діяльності ТДВ «Хмельницькзалізобетон», ми бачимо що за 2010 рік дохід від реалізації продукції збільшився на 116,307%, або на 12,769 тис. грн. це відбулося за рахунок збільшення обсягу реалізованої продукції. За рік підприємство збільшило свій чистий прибуток з 1,783 до 2,544 тис. грн., або на 70,086% у відносному виражені.

Підприємство за 2009-10 pp. збільшило матеріальні витрати на 117,431%, що в абсолютному виразі становить 7,358 тис. грн. за рахунок збільшення випуску продукції.

Також зросли інші операційні витрати на 226,767%, що в абсолюті становить 2,439 тис. грн., але разом з тим зросли і інші операційні доходи, на 80,64%, що в абсолютному виражені становить 41,1 тис. грн.

За 2009-10 pp. зросла собівартість продукції на 9,7%) , або 0,7 тис. грн., це відбулося в зв'язку з підвищенням цін на сировину і матеріали, а також у зв'язку з підвищенням розцінок за виконану роботу.

У 2010 році збільшились витрати на оплату праці до 1,002 тис. грн. в порівнянні з 11,094 тис. грн. у 2009 році, що у відносному відношенні складає 109,031%), це відбулось за рахунок збільшення розміру заробітної плати працівникам ТДВ «Хмельницькзалізобетон».

Середньооблікова чисельність працівників у 2010 році збільшилось з чоловік у 2009 році до чоловік, це відбулось завдяки створенню додаткових робочих місць.

Підприємство ТДВ «Хмельницькзалізобетон» у 2010 році на 62,7% більше сплатила 10%-го єдиного податку, що у абсолютному виразі становить 41,5 тис. грн. в порівнянні з 25,5 тис. грн., що відбулось завдяки збільшенню випуску продукції. Також зросли на 14,0 тис. грн. у 2010 році відрахування на соціальні заходи, або на 62,8%.

2.2 Стан і процедура обліку основних засобів та їх руху і технічного стану

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №7 «Основні засоби» до основних засобів належать матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу).

Об'єкт основних засобів визнається як актив тоді, коли існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з використанням активу, і його вартість може бути достовірно визначена. Отже згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку №7 об'єктом амортизації є вартість основних фондів (окрім вартості землі та незавершених капітальних інвестицій). Нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкту активом (при зарахуванні на балансні призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Синтетичний облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який має субрахунками:

  • 101 «Земельні ділянки»,

  • 102 «Капітальні витрати на поліпшення земель»,

  • 103 «Будинки і споруди»,

  • 104 «Машини й обладнання»,

  • 105 «Транспортні засоби»,

  • 106 «Інструменти, прилади та інвентар»,

  • 107 «Робоча і продуктивна худоба»,

  • 108 «Багаторічні насадження»,

  • 109 «Інші основні засоби».

По дебету рахунка 10 «Основні засоби» відображається надходження основних засобів, а по кредиту - вибуття.

Таблиця 2.2 Кореспонденція рахунків по основних засобах на ТДВ «Хмельницькзалізобетон»:

№ п/п

Зміст господарської операції

Дебет

Кредит

Сума, тис. грн.

1.

Відображення суми за договором постачання

15

63

12,3

2.

Зарахування об'єктів до складу основних засобів

10

15

0,3

3.

Відображення фактичних затрат на спорудження і виготовлення основних засобів

15

23,66

4,5

4.

Відображення вартості безоплатно отриманих основних засобів

10

42

1,8

Аналітичний облік основних засобів ведеться по кожному об'єкту окремо. На ТДВ «Хмельницькзалізобетон»: нарахування амортизації основних фондів проводиться із застосуванням прямолінійного методу, за яким річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується на строк корисного використання об'єкта основних фондів.

Об'єкт основних засобів може бути придбаний в результаті обміну на інший неподібний об'єкт основних засобів, або на подібний об'єкт, який використовується при виробництві продукції та має таку ж саму справедливу вартість.

Щодо переоцінки основних засобів, то вона проводиться за рішенням керівництва та оформлюється наказом підприємства. Основний засіб списується з балансу підприємства у випадку якщо з будь-яких причин основний засіб не відповідає ознакам активу, приймається рішення про його списання, у разі продажу, морального зносу, за договором дарування.

На всі основні засоби нараховується амортизація протягом усього строку корисної експлуатації об'єкта, який визначається самим підприємством з врахуванням таких чинників:

  • очікуваної потужності або фізичної продуктивності об'єкта;

  • очікуваного фізичного зносу;

  • морального зносу.

На ТДВ «Хмельницькзалізобетон» бухгалтер нараховує амортизацію за прямолінійним методом, який базуються на часі використання основних засобів.

За прямолінійним методом вартість об'єкта, що амортизується, рівномірно розподіляється протягом строку його служби. При цьому річна норма та річна сума амортизації залишаються постійними на весь строк корисної служби об'єкта, накопичена амортизація збільшується, а балансова вартість об'єкта зменшується. Розраховується сума амортизаційних відрахувань за формулою:

А= ЗВ - На,

Норма амортизації:

На = 100% / Т = 100% / 60 = 1,6

де, А - річна сума амортизаційних відрахувань;

ЗВ - первісна вартість;

Т - термін корисного використання об'єкта;

На - норма амортизаційних відрахувань.

Крім основних засобів на підприємстві утримуються інші необоротні матеріальні активи.

Активи, призначені для використання протягом періоду більшого за один рік (або операційного циклу, якщо він більше одного року), відносяться до необоротних. Протягом 2010 року в структурі основних фондів ТДВ «Хмельницькзалізобетон» відбулися значні зміни: на 1,2% зменшилась частка машин і обладнання, або на 2,2 тис. грн.

Сума нарахованої за 2010 рік амортизації на ТДВ «Хмельницькзалізо-бетон» становить: - 1,6 тис. грн.

2.3 Процедурні положення аудиту руху основних засобів

До основних засобів належать матеріальні необоротні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду, очікуваний строк корисного використання яких більше одного року (або операційний цикл, якщо він довший за один рік). При цьому аудитор керується Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби». Облік основних засобів ведеться на рахунку 10 «Основні засоби», який має дев'ять субрахунків; за дебетом рахунка 10 відображається надходження (придбання) основних засобів, за кредитом - вибуття.

Спочатку аудитору слід впевнитися у правильності організації аналітичного обліку і визначити, чи всі основні засоби підприємства закріплено за матеріально відповідальними особами. Джерелами аудиту операцій з обліку основних засобів є первинні документи на їх надходження, вибуття і внутрішнє переміщення (акти приймання-здавання об'єктів, акти на списання, інвентарна картка, картка обліку руху основних засобів, інвентарний список, розрахунки амортизації), дані аналітичного і синтетичного обліку.

Аудитор перевіряє правильність ведення інвентарних карток індивідуального і групового обліку основних засобів, своєчасне заповнення всіх реквізитів у них. Якщо карток на окремі об'єкти немає, аудитор пропонує керівництву підприємства відновити аналітичний пооб'єктний облік основних засобів. Достовірність даних про наявність і рух основних засобів перевіряють зіставленням суми за інвентарною карткою із сумою, показаною в описі інвентарних карток.

Крім того, встановлюють відповідність даних аналітичного обліку основних засобів їхньому залишку за рахунком 10 «Основні засоби» на відповідні дати. Якщо є розходження між даними аналітичного і синтетичного обліку, то аудитор з'ясовує причини, винних осіб, визначає наслідки (недонарахування або зайве нарахування амортизації) і пропонує усунути недоліки.

Аудитор також перевіряє повноту і своєчасність проведення інвентаризації основних засобів, правильність відображення її результатів у бухгалтерському обліку. Цим самим він з'ясовує, чи можна довіряти результатам проведеної інвентаризації, щоб зменшити аудиторський ризик.

Повноту і своєчасність оприбуткування основних засобів можна визначити шляхом порівняння дати оприбуткування за рахунком 10 «Основні засоби» з датами, вказаними у первинних документах (актах введення в експлуатацію, актах приймання-передання основних засобів тощо).

Аудитом правильності проведення річної інвентаризації основних засобів слід з'ясувати, чи реально відображені в балансі підприємства у статті «Основні засоби» (код рядка 031) їх первісна (балансова) та залишкова (код рядка 030) вартість, а також сума нарахованого зносу. Причому ця сума стосується як власних, так і орендованих основних засобів.

Для відображення в обліку реальної вартості об'єктів основні фонди періодично підлягають індексації, під час якої всі основні фонди оцінюють за відновною вартістю при одночасному встановленні їх зносу.

Переоцінена первинна вартість та знос об'єкта основних засобів визначаються як добуток первісної вартості або зносу та індексу переоцінки. Індекс переоцінки визначається діленням справедливої вартості об'єкта, який переоцінюється, на його залишкову вартість. Сума дооцінки залишкової вартості об'єкта основних засобів відображається у складі додаткового капіталу, а сума уцінки - у складі затрат звітного періоду.

У зв'язку з цим у бухгалтерському обліку записують:

  • д-т рахунка 10 «Основні засоби»;

  • к-т рахунка 42 «Додатковий капітал» (423 «Дооцінка активів»).

Далі ревізор перевіряє правильність ведення обліку амортизації основних засобів.

Згідно з П(С)БО 7 «Основні засоби» з 1 січня 2000 р. метод амортизації має враховувати форму, в якій економічну вигоду від активу отримує підприємство. Вибір методу амортизації основних засобів підприємство здійснює самостійно. Обрані методи амортизації основних засобів є елементами облікової політики підприємства: