Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SUM_U-21, 22, 23, 24_Morfemika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Практичне заняття № 7

Тема. Числівник як частина мови

Мета: закріпити знання студентів про числівник як частиномовну морфологічну периферію, про семантичні розряди, морфологічні категорії, структурні особливості числівників; удосконалення вміння і навчити щодо відмінювання і морфологічного аналізу числівників.

Основні знання, які повинні набути студенти під час вивчення теми: а) знати визначення числівника, його морфологічні, синтаксичні особливості; б) семантичні і структурно-морфологічні розряди (з історичним коментарем) числівників; в) характер сполучуваності числівників з іменниками; г) особливості відмінювання числівників.

Основні вміння, які повинні набути студенти під час вивчення теми: а) уміти визначати числівники в тексті, відносити до розряду за семантикою і структурою; б) відмінювати і узгоджувати з іменниками; в) виконувати морфологічний розбір числівників.

План

  1. Проблеми частиномовної природи числівників.

  2. Семантичні розряди числівників. Кількісні числівники (власне кількісні, збірні, дробові, неозначено-кількісні). Порядкові числівники.

  3. Структурні розряди числівників.

  4. Морфологічні категорії числівників. Нівеляція категорії роду як характерна риса числівників. Особливості категорії числа у числівниках. Особливості категорії відмінка у числівниках.

  5. Характер сполучуваності числівників з іменниками.

  6. Відмінювання числівників.

Література

а) основна

Сучасна українська літературна мова. Морфологія / За ред. І.К. Білодіда. – К.: Наук. думка, 1969. – С. 237-257.

Безпояско О.К., Городенська К.Г., Русанівський В.М.. Граматика української мови. – Морфологія. – К.: Либідь, 1993. – С. 142-157.

Арполенко Г.П., Городенська К.Г., Щербатюк Г.Х. Числівник української мови. – К.: Наукова думка, 1980. – 242 с.

Горпинич В.О. Морфологія української мови. Підручник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: ВЦ “Академія”, 2004. – С. 118-135.

Вихованець І., Городенська К. Теоретична морфологія української мови. – К.: Унів. вид-во “Пульсари”, 2004. – С. 151-184.

Жовтобрюх М.А., Кулик Б.М. Курс сучасної української літературної мови. – К.: Вищи школа, 1972. – С. 278-290.

Сучасна українська мова / за ред. А.П. Грищенка. – К.: Вища школа, 1997. – С. 378-393.

Сучасна українська мова / за ред. М.Я. Плющ. – К.: Вища школа, 1994. – С. 378-393.

Сучасна українська мова / за ред. О.Д. Пономарева. – К.: Либідь, 1997. – С. 150-157.

б) додаткова

Бевзенко С.П.Історична морфологія української мови (Нариси із словозміни та словотвору). – Ужгород: Закарпатське обласне видавництво, 1960. – С. 225-249.

Вихованець І.Р. Частини мови в семантико-граматичному аспекті. – К.: Наук. думка, 1988. – С. 10-41.

Городенська К.Г. Вираження неозначеної кількості засобами української мови // Мовознавство. – 1978. – № 4. – С. 18-22.

Лукінова Т.Б. Числівники в слов’янських мовах (порівняльно-історичний нарис). – К.: Наук. думка, 2000. – 370 с.

Герасимчук В.А. Майже все про числівник. – К., 1995. – 121 с.

Методичні рекомендації

1. Готуючись до практичного заняття, ретельно опрацюйте запропоновану літературу.

2. Семантичною основою числівника є поняття кількості і числа. Кількість є філософською (і логічною) категорією, що характеризує зовнішній аспект предметів і явищ з погляду їх вимірюваності (величини, маси, числа, об’єму, ступеня розвитку властивості тощо). У реальній дійсності кількість виражається за допомогою поняття числа. Число становить сукупність певної кількості чого-небудь.

Поняття числа є абстрактним і дає лише загальне уявлення про кількість, формуючись у процесі пізнання картини світу. Первісно воно було пов’язане з предметністю і виникло з неї, а коли людина в процесі пізнання світу навчилася абстрактно мислити (узагальнювати), звільнилося від предметності й набуло абстрактного значення.

3. Морфологічні ознаки, суфікси й синтаксичні властивості протиставляють числівник іменникові тп прикметникові двоїстим статусом і дискретною валентністю в словосполученнях і виокремлюють його в самостійну частину мови.

4. Схема морфологічного розбору числівника:

1) аналізована словоформа; 2) початкова форма; 3) розряд і група за значенням; 4) група за будовою; 5) рід, засоби його вираження; 6) число; 7) відмінок, засоби його вираження; 8) морфемний аналіз; 9) від якого слова залежить?; 10) синтаксична роль.

Аналізуючи числівник, звертай увагу на: п.5, 6, 7 (Кількісні числівники відмінюються лише за відмінками. Відмінок у них виражається флексією або флексією і прийменником. Числівник один і порядкові відмінюються за родами (в однині), числами і відмінками, які виражаються флексією. Числівник два і називному і знахідному відмінках уживаються з іменником чоловічого та середнього роду, а дві – з іменником жіночого роду); п. 9 (Кількісні числівники можуть залежати від іменника в непрямому відмінку, дієслова, дієприслівника, дієслівної форми на -но, -то, від числівника. Порядкові числівники залежать від іменника).Схему морфологічного розбору вивчіть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]