Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указания-бакалавров-УКР-укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

1.3. Організація виконання бакалаврської атестаційної роботи

Протягом 7-го семестру студентам видаються теми наукових напрямків, які ведуться кафедрою, що є визначальними при виборі тем бакалаврських робіт. Бакалаврська атестаційна робота виконується протягом семестру. Керівник видає студенту завдання по темі бакалаврської роботи, затверджене завідувачем кафедрою, і календарний графік його виконання, рекомендує необхідну літературу, довідковий матеріал тощо. Студент звітує про виконання етапів роботи перед своїм керівником у встановлений термін.

Керівник бакалаврської роботи направляє і контролює роботу студента, рекомендує необхідні матеріали, вказує на помилки, надає студенту можливість самостійно працювати. Уся відповідальність за прийняті рішення, виконані розрахунки, оформлення лягає на студента – виконавця роботи. Під час виконання бакалаврської атестаційної роботи студент не повинен обмежуватися знаннями, які він одержав під час навчання. Необхідно додатково опрацювати вітчизняну і закордонну літературу, періодичні і нормативні видання, і систематизувати матеріал, який торкається теми бакалаврської роботи.

За час приблизно двомісячного виконання проектних робіт студент зобов'язаний підготувати: демонстраційний варіант програмного продукту; чорновий варіант пояснювальної записки; графічні матеріали (принаймні ескізи); доповідь про виконану роботу.

Для оцінки якості демонстраційної версії програмного продукту на кафедрі створюються спеціальні комісії і встановлюються терміни захистів програмних продуктів і передзахисту. До складу комісії обов'язково повинен бути включений керівник студента. За результатами захисту програмного продукту виставляється оцінка. Результати захисту заносяться до відповідного протоколу (див. додаток 4). Оцінка, виставлена за програмний продукт, є визначальною в підсумковій оцінці за бакалаврську атестаційну роботу в цілому.

На передзахисті, що являє собою репетицію захисту бакалаврської роботи, комісія розглядає матеріали роботи і слухає доповідь студента. Студент повинен продемонструвати цілком готову пояснювальну записку і плакати, що складають графічну частину. На передзахисті даються рекомендації з виправлення помилок і приймається остаточне рішення про допущення чи недопущення студента до захисту. Результати передзахисту заносяться до відповідного протоколу (див. додаток 5). Після розгляду і схвалення бакалаврської роботи на передзахисті керівник підписує титульний лист пояснювальної записки і робить письмовий відгук. При позитивному відгуку щодо роботи комісія направляє студента до секретаря ДЕКу (Державна екзаменаційна комісія), що приймає всі супровідні до роботи документи і визначає зовнішню організацію для рецензування.

У випадку негативного рішення за результатами захисту програмного продукту чи передзахисту, це питання розглядається на кафедрі за участю керівника роботи. Рішенням може бути або зміни в індивідуальному плані підготовки бакалаврської роботи, або відрахування студента. Протокол засідання кафедри подається декану факультету на затвердження.

Робота вважається виконаною, якщо пояснювальна записка і весь графічний матеріал оформлені відповідно до вимог діючих стандартів, що приведені нижче. Перевірку правильності здійснює нормоконтролер – один з викладачів кафедри – і ставить свій підпис на 4-му аркуші пояснювальної записки і на кожному з плакатів. Після цього бакалаврську атестаційну роботу затверджує керівник і ставить свій підпис на записці і на плакатах.

Завершена бакалаврська робота з відгуком керівника і рецензією візується завідувачем кафедрою, що допускає роботу до захисту на ДЕК.