Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указания-бакалавров-УКР-укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

7.3. Оформлення графічних матеріалів (плакатів)

Графічний матеріал оформлюється на аркушах формату А1 (594 840 мм).

Графічний матеріал призначений для ілюстрування доповіді на захисті і може містити схеми, креслення, діаграми й ін. Наносити на плакати зображення, що не мають прямого відношення до розробки, не допускається. Рекомендується уникати зафарбованих областей і яскравих кольорів. Загальне число кольорів не повинне бути більше 8, включаючи і чорний. Розмір елементів зображення повинен дозволяти читання плакату з відстані не менш 4 м (чому відповідає розмір шрифту не менш 36).

Для бакалаврських робіт плакати оформлюються з кутовим штампом за ДСТ 2.104-68 Форма 2. Допускається оформлення плакату в сторінковому форматі (597 840).

Креслення блок-схеми виконується на аркуші з кутовим штампом за ДСТ 2.104-68 Форма 1. Блок-схема алгоритму виконується відповідно до ДСТ 19.701-90 (викладені нижче).

На всіх аркушах у кутовому штампі заповнюються поля: код розробки (див. нижче), розробник, керівник (Пров.), нормоконтролер, назва плакату, номер аркуша, кількість аркушів графічного матеріалу в документі.

Після захисту всі плакати згортають відповідно до формату А4 для збереження їх в архіві. Правила згортки і збереження регламентуються [6].

7.4. Кодування документів

Реєстраційний номер формується в такий спосіб:

Структура позначення програми і програмного документа – специфікації (у записці Додаток 1):

Наприклад: УКР.ВМУРоЛУУ.КС0120_04Б для бакалаврської атестаційної роботи чи УКР.ВМУРоЛУУ.КС0120_06С - для диплома спеціаліста.

Структура позначення інших програмних документів:

Наприклад: УКР.УКРАЇНА.КС0110_05Б 12-1 для бакалаврської атестаційної роботи чи УКР.УКРАЇНА.КС0110_05С 12-1 - для диплома спеціаліста.

Види документів приведені в наступній таблиці:

Код

Вид документа

05

12

13

20

31

32

33

34

35

46

81

Відомость тримачів першотворів

Текст програми

Опис програми

Відомость експлуатаційних документів

Опис застосування

Керівництво системного програміста

Керівництво прикладного програміста

Керівництво оператора

Опис мови

Посібник із технічного обслуговування

Пояснювальна записка

Структура позначення аркушів графічного матеріалу:

Наприклад: УКР.ВМУРоЛУУ.КС0110_05Б-01 для бакалаврської атестаційної роботи (1-й лист) чи УКР.ВМУРоЛУУ.КС0110_05С-05 (5-й лист) - для диплома спеціаліста.

7.5. Правила виконання схем та застосування символів

Символ призначений для графічної ідентифікації функції, яку він відображає, незалежно від тексту усередині цього символу. Символи в схемі повинні розташовуватися рівномірно. Варто дотримуватися розумної довжини з'єднань і мінімального числа довгих ліній.

Наведені вище форми символів повинні служити керівництвом для фактично використовуваних символів. Не повинні змінюватися кути й інші параметри, що впливають на відповідну форму символів. Розміри символів призначаються з наступних міркувань. Менший геометричний розмір символу (за винятком з'єднувачів і коментарів) вибирається з ряду 80, 120, 160, . . . мм. Співвідношення більшого і меншого розміру повинне складати 1,5. Всі основні символи на схемі повинні бути, по можливості, одного розміру.

Наприклад:

Мінімальна кількість тексту, необхідного для розуміння функції даного символу, варто розміщувати усередині даного символу. Текст для читання повинен записуватися ліворуч, праворуч і зверху вниз, незалежно від напрямку потоку. Якщо обсяг тексту, що розміщується усередині символу, перевищує його розміри, варто використовувати символ коментаря.

У схемах для посилань на програму або опис, може використовуватися ідентифікатор символу. Ідентифікатор символу повинен розташовуватися ліворуч над символом. Параметри процесу чи будь-яка інша інформація про функціонування символу повинна розташовуватися праворуч над символом.

У схемах може використовуватися докладне представлення, що позначається за допомогою символу зі смугою. Символ зі смугою вказує, що в цьому ж комплекті документації в іншому місці мається більш докладне представлення. Символ зі смугою є будь-яким символом, усередині якого у верхній частині проведена горизонтальна лінія. Між цією лінією і верхньою лінією символу розміщено ідентифікатор, що вказує на докладне представлення даного символу. Наприклад: