Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.указания-бакалавров-УКР-укр.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
734.72 Кб
Скачать

1.2. Тематика бакалаврських атестаційних робіт

Тематика бакалаврських атестаційних робіт повинна відповідати сучасному стану і перспективам розвитку комп'ютерних технологій. Бакалаврська атестаційна робота являє собою проектну, науково-дослідну чи інструментальну розробку, в якій зважується актуальна задача для напрямку "Комп'ютерні науки" та “Комп’ютерна інженерія” по дослідженню предметної області і проектуванню інформаційних систем. Вимоги до змісту, обсягу і структури бакалаврської атестаційної роботи визначаються вищим навчальним закладом на підставі положення про підсумкову державну атестацію випускників вищих навчальних закладів, затвердженого Міністерством освіти і науки України, державного освітнього стандарту для напрямів підготовки дипломованого фахівця "Комп'ютерні науки" та “Комп’ютерна інженерія”, Закону України про вищу освіту і даних методичних рекомендацій.

Більш докладно критерії оцінювання бакалаврських робіт наведені в розд.9.

Теми бакалаврських робіт призначають у відповідності з наступними напрямками:

  1. Науковий інтерес керівника в галузі комп'ютерних наук та комп’ютерної інженерії;

  2. Науково-дослідний напрямок, яким займається кафедра;

  3. Забезпечення навчального процесу;

  4. Виконання госпдоговірної тематики.

Рекомендується вибирати теми, що зв'язані з автоматизацією проектування з використанням сучасних автоматизованих систем, геометричним моделюванням, керуванням, прогнозуванням, візуалізацією, розробкою інформаційно-пошукових систем, експертних систем, баз даних, WEB-технологіями, і питаннями аналізу й обробки даних, прогнозування, керування, екології і т.інш.

Вибір тематики бакалаврських атестаційних робіт у загальному випадку не обумовлений спеціальністю, оскільки ці розходження незначні й освітньо-кваліфікаційний рівень підготовки студентів однаково високий для всіх спеціальностей і напрям підготовки єдиний – «Комп'ютерні науки».

Приклади тем бакалаврських атестаційних робіт:

  1. Автоматизована база даних з екологічного законодавства

  2. Ведення і реплікація каталогів у тематичній мережі

Бакалаврські атестаційні роботи можуть бути і комплексними. Комплексні роботи мають місце при розробці або використанні складного і багатофункціонального програмного забезпечення, чи при реалізації трудомістких конструкторських рішень. Комплексні бакалаврські роботи виконуються двома чи навіть більше студентами, при цьому, як правило, загальною частиною робіт є програмна система в цілому, а поділ по проектних роботах полягає в різних розділах предметної області, або полягає в реалізації різних функцій системи та етапів проектування.

Приклади комплексних тем:

  1. Система дистанційного навчання з дисципліни «Дослідження операцій» («Лінійне програмування»)

  2. Система дистанційного навчання з дисципліни «Дослідження операцій» («Нелінійне програмування»)

Теми повинні формулюватися чітко, без зайвої інформації і починатися або з предмета розробки («...система ...», і т.п.), або з процесу, що буде реалізовано («розробка ...», «...аналіз ...», «моделювання ...», «...аудит ...», тощо).

Студент має право вибрати тему бакалаврської роботи з тем, що пропонуються кафедрою, а також може запропонувати свою тему.