Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M-ka_po_strategiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Тема 2. Визначення місії та цілей підприємства

План

2.1. Формування стратегічного бачення і місії підприємства.

2.2. Місія, генеральна мета підприємства.

2.3. Встановлення цілей розвитку підприємства.

2.4. Класифікація цілей підприємства.

2.1. Формування стратегічного бачення і місії підприємства

Стратегія для підприємства подібна до штурвала літака, керма корабля, які задають правильний курс руху на шляху до досягнення мети. Джоел Росе і Мішель Камю з цього приводу відзначають, що «... без стратегії організація подібна до корабля без керма: пливе по колу або нагадує бурлаку, що не знає, куди йти». Тому дуже важливим моментом для керівника будь-якого рангу при розробці стратегії тя своєї організації є вміле вирішення трьох основних завдань. Першим завданням є формування «кредо», стратегічного бачення і місії підприємства. Другим — встановлення генеральної мети й системи підцілей розвитку підприємства. Третім — розробка стратегії підприємства відповідно до сформульованих генеральної мети і місії.

Стратегічне бачення. Розуміння значення словосполучення «стратегічне бачення» й подальше використання його як у спеціальному лексиконі, так і для розробки стратегії підприємства передбачає розуміння симбіозу двох термінів: «бачення» і «стратегічний».

Бачення (від франц. vision — бачення) — це картина того, про що можна мріяти, стан бізнесу, якого можна досягти у віддаленому майбутньому за найбільш сприятливих умов і до якого спрямовані сподівання власника підприємства.

Стратегічний — той, що стосується стратегії; найважливіший, першочерговий для досягнення генеральних цілей на певному етапі.

Стратегічне бачення - це перспективний погляд на напрями розвитку діяльності організації, базова концепція того, що організація намагається зробити й чого досягти.

З наведених визначень випливає, що погляде керівництва й ме­неджерів підприємства на те, чим буде займатися останнє» і є стратегіч­не бачення. Воно «малює» картину того, «чим є організація, чим вона займається і чого вона має намір досягти». Для відповіді на ці запитання менеджер повинен чітко уявляти собі характер діяльності підприємства нині і в майбутньому, а також продумати можливі потреби компанії на 5-10 років уперед. При цьому стратегічне бачення необхідне керівництву підприємства, щоб розвіяти всі сумніви щодо довгострокових перспектив розвитку. Добре продумане стратегічне бачення:

а) готує підприємство до майбутнього;

б) встановлює довгострокові напрями розвитку;

в) визначає намір підприємства зайняти конкретні ділові позиції, Зазначене ще раз засвщчує, що стратегічне бачення означає

«обчислювання» майбутнього і його підготовку. Стратегічне бачення можна формалізувати безліччю способів, але головним є окреслена програма дій, яка визначає етапи майбутнього розвитку і необхідні для цього засоби.

Місія - це те, що під­приємство, фірма чи компанія збирається робити і чим воно хоче стати. У загальному розумінні місія є призначенням організації. Отже, під місією підприємства, фірми, компанії будемо розуміти основну, загальну мету організації, чітко виражену причину її існування, її призначення. Наприклад, місія американської транспортної компанії Roadway Express сформульована так: «Ми будемо робити свій внесок в успіхи наших замовників і намагатися задовольняти їхні запити, надаючи їм надійні, оперативні й ефективні послуги. Наш основний продукт — це транспортні послуги з неповним завантаженням на маршрутах тривалістю від двох днів і довше на території Північної Америки, а також на міжнародних маршрутах, що починаються або закінчуються в Північній Америці».

Найбільший у Європі провайдер програмного забезпечення для керування ланцюгами постачань Mercia Software заявляє: «У сфері планування діяльності ланцюгів попиту й пропозиції місія Mercia — забезпечити замовників рішеннями, оптимальними з погляду цінності їхнього бізнесу».

Відзначимо, що місія формується, насамперед, з огляду на під» вищення соціальної ролі організації.

Визначити місію можна також як мету, заради шої існує під­приємство.

Управлінська цінність формулювання місії полягає у визначенні довгострокової орієнтації підприємства й основних рішень щодо погоджених дій з реалізації «бачення» його розвитку.

Наведені формулювання, що пояснюють термін «місія», дають чітке уявлення про її склад. Вона складається з:

а) довгострокового «бачення» того, що підприємство хоче робити, тобто якою діяльністю хоче зайнятися;

б) бажання підприємства стати «чимось», досягти «чогось». Встановлюючи місію, топ-менеджер визначає сферу діяльності підприємства, фірми, компанії, а ташж ті послуги, які вона буде надавати своїм клієнтам. За умови, що керівники підприємства «... не мають чіткого бачення того, що організація збирається зробити і чим хоче стати, їхні рішення і дії більше схожі на блокування шляхів розвитку зверху, ніж на їхнє розчищення».

Місія повинна бути чітко доведена й визначена. А це можливо лише за умови, що менеджер буде мати:

  • чітке уявлення про продукцію або послугу, які виробляються чи надаються підприємством;

  • знання організаційно-технологічних можлш; виготовлення конкурентоздатної продукції;

  • розуміння суспільної соціальної відповідальності за результати своєї діяльності і діяльності підприємства.

Роль міси в існуванні підприємства є визначальною, об'едную-чою та обмежуючою (рис. 2.1).

А. А Томпсон та А.Дж. Стрікленд попереджають про помилковість ототожнення місії з прибутком: «Іноді компанії помилково

визначають місію, формулюючи її, виходячи з поняття «прибуток». Однак прибуток — це швидше результат того, що робить компанія».

Рис. 2. 1. Рольове значення місії організації

Стратегічне бачення і місія компанії, фірми, підприємства строго індивідуальні. Загальні положення, що застосовуюся до будь-якої компанії або до будь-якої галузі, не мають управлінської цінності. Стратегічне бачення або місія ніби відокремлюють одну компа­нію від інших і надають їй власні відмітні риси, забезпечують напрям діяльності і шлях розвитку. Наприклад, місія Національного банку України, який діє в державному масштабі, має дуже мало спільного з призначенням місцевого банку будь-якого міста України.

Слід звернути увагу на три аспекти формування добре відпра­цьованого стратегічного бачення й обґрунтування місії підприємства:

1. розуміння, у яких сферах бізнесу працює підприємство;

2. пояснення всім учасникам організації і споживачам стратегіч­ного бачення і міси підприємства чітко, дохідливе й коректне;

3. своєчасне рішення щодо зміни стратегічного курсу й місії під­приємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]