Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ТП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
810.5 Кб
Скачать

Глосарій до теми 15:

Трудові спори (в широкому розумінні) — це конфлікти між працівником і власником або між працівниками і роботодавцями з приводу застосування законодавства про працю або встановлення чи зміни умов праці, що розглядаються в установленому законом порядку.

Трудові спори (у вузькому розумінні) - це передані на розгляд відповідного юрисдикційного органу розбіжності, що виникають між суб'єктами трудового права з приводу встановлення умов праці, укладення трудового договору, застосування норм трудового законодавства.

Комісія по трудових спорах - обирається загальними зборами (конференцією) трудового колективу підприємства, установи, організації з кількістю працюючих не менш як 15 чоловік. Порядок обрання, чисельність, склад і строк повноважень комісії визначаються загальними зборами (конференцією) трудового колективу підприємства, установи, організації. При цьому кількість робітників у складі комісії по трудових спорах підприємства повинна бути не менше половини її складу. Комісія по трудових спорах обирає із свого складу голову, його заступників і секретаря комісії.

Колективний трудовий спір (конфлікт) - це розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин, щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту, укладення чи зміни колективного договору, угоди, виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень, невиконання вимог законодавства про працю.

Примирні процедури - це розгляд колективного трудового спору з метою його вирішення примирною комісією, сторонами або за участю незалежного посередника чи трудовим арбітражем.

Примирна комісія - орган, що складається з представників сторін і призначений для вироблення рішення, яке може задовольнити сторони колективного трудового спору (конфлікту).

Незалежний посередник визначена за спільним вибором сторін особа, яка сприяє встановленню взаємодії між сторонами, проведенню переговорів, бере участь у виробленні примирною комісією взаємоприйнятного рішення.

Трудовий арбітраж - орган, який складається із залучених сторонами фахівців, експертів, трудових арбітрів та інших осіб і приймає рішення по суті трудового спору (конфлікту).

Національна служба посередництва і примирення – спеціальний орган державної влади, який утворюється Президентом України з метою сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), їх прогнозування та сприяння своєчасному їх вирішенню, здійснення посередництва для вирішення таких спорів (конфліктів).

Страйк - це тимчасове колективне добровільне припинення роботи працівниками (невихід на роботу, невиконання своїх трудових обов'язків) підприємства, установи, організації (структурного підрозділу) з метою вирішення колективного трудового спору (конфлікту).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]