Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ТП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
810.5 Кб
Скачать

Глосарій до теми: 11

Трудова дисципліна (як правова категорія) - це встановлений нормами права порядок взаємовідносин учасників трудового процесу, що визначає точне виконання ними своїх трудових функцій. Крім того, трудова дисципліна розглядається як: самостійний інститут трудового права; один з принципів трудового права; елемент трудових правовідносин; фактична поведінка працівників.

Трудова дисципліна (як інститут трудового права) — це сукупність, правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок і встановлюють трудові права та обов'язки сторін трудового договору, а також, заохочення за успіхи в роботі та відповідальність за умисне невиконання трудових обов'язків.

Методи забезпечення трудової дисципліни - переконання, заохочення, примус.

Заохочення – офіційне застосування заходів морального та (або) матеріального стимулювання до працівників за зразкове виконання трудових обов'язків, підвищену продуктивність праці, покращення якості продукції, тривалу і безперервну роботу, новаторство у праці і за інші досягнення в роботі або за особливі трудові заслуги; до працівників підприємств, установ, організацій можуть застосовуватись будь-які заохочення, що містяться в затверджених правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Внутрішній трудовий розпорядок – це система трудових правовідносин, що складаються в трудовому колективі у процесі виконання колективної праці.

Правила внутрішнього трудового розпорядку це локальний нормативний акт, що затверджується роботодавцем (власником або уповноваженим ним органом) за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил та визначає трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях.

Дисциплінарна відповідальність - це обов'язок працівника понести негативні наслідки за невиконання або неналежне виконання ним з його вини трудових обов'язків.

Загальна дисциплінарна відповідальність – один із видів дисциплінарної відповідальності за нормами трудового права, який поширюється на всіх працівників і регулюється КЗпП України у випадках, передбачених статтями 147-152.

Спеціальна дисциплінарна відповідальність - один із видів дисциплінарної відповідальності за нормами трудового права, який передбачається лише для окремих конкретних категорій працівників на підставі статутів та положень про дисципліну і спеціальних нормативних актів.

Дисциплінарний проступок - це винне невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього законодавством про працю, колективним і трудовим договорами трудових обов'язків. Воно є правовою підставою притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності

Умови притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності – невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов’язків, внаслідок чого була заподіяна шкода; винні і протиправні дії (поведінка) працівника; умисна чи необережна вина; причинний зв'язок між винною і протиправною поведінкою працівника і завданою шкодою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]