Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц ТП.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
810.5 Кб
Скачать

Глосарій до теми 10:

Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Основна заробітна плата — це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування) і посадових обов'язків, тобто у вигляді тарифної ставки (окладу), відрядних розцінок для робітників чи посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата — винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці (доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати тощо).

Мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитись оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

Тарифна система - це сукупність законодавчо визначених загальних вихідних положень щодо обчислення заробітної плати, в основі яких лежить урахування кваліфікації працівників, ступеня складності виконуваних робіт, умов, інтенсивності, якості праці та її результатів.

Тарифні ставки (годинні, денні, місячні) - це розмір винагороди за працю робітникам, зайнятим на різних видах робіт певної складності, за відповідну одиницю часу.

Тарифікація робіт - віднесення різних за складністю, точністю і відповідальністю робіт, фактично виконуваних на підприємстві, до певних розрядів тарифної сітки.

Надбавки – винагороди, що встановлюються для стимулювання підвищеної ділової активності і підвищення рівня майстерності працівників (за високу професійну майстерність, за класність водіям автомобілів і автобусів, за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливої роботи за певний термін тощо).

Доплати - винагороди, що компенсують підвищену інтенсивність праці або працю в умовах, що відхиляються від нормальних (за суміщення професій чи посад, за розширення зон обслуговування, за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника тощо).

Винагорода за вислугу років - займає особливе місце серед заохочувальних виплат, вводиться в нормативному порядку і виплачується за умови зайнятості працівника на роботах основного виробництва.

Система оплати праці - це спосіб обчислення розмірів винагороди, належної до виплати працівникам відповідно до здійснених ними затрат праці, а в ряді випадків і до її результатів.

Почасова система оплати праці - встановлюється, коли величина заробітку працівника залежить від фактично відпрацьованого ним часу і його тарифної ставки (окладу). Почасова оплата праці застосовується переважно для оплати праці службовців.

Відрядна система оплати праці - система оплати праці, за якою заробіток нараховується за виконаний обсяг роботи, вироблену продукцію за відрядними розцінками, обчисленими виходячи з установлених тарифних ставок і норм виробітку.

Пряма відрядна система оплати праці - полягає в тому, що кожна одиниця продукції оплачується за незмінною відрядною розцінкою незалежно від рівня виконаної норми виробітку чи норми часу.

Відрядно-прогресивна система оплати праці - передбачає, що працівник у разі перевиконання норми виробітку при дотриманні якісних показників праці одержує винагороду за прогресивно зростаючими відрядними розцінками.

Акордна система оплати праці – передбачає, що винагорода виплачується за кінцевий результат комплексу робіт - готовий будівельний об'єкт, монтаж обладнання тощо.

Побічно-відрядна система оплати праці - як правило, застосовується для оплати праці допоміжних робітників, які обслуговують основне виробництво, їх заробіток визначається за відрядними розцінками, що встановлені на одиницю продукції, виготовлену робітниками основного виробництва.

Преміювання - це виплата працівникам грошових сум понад основний заробіток з метою винагородження за досягнуті успіхи в роботі та стимулю­вання їх подальшого зростання.

Преміальна система оплати праці - передбачає виплату премії певному колу осіб на підставі попередньо визначених конкретних показників і умов преміювання.

Гарантійні виплати - це виплати, які захищають працівника від можливих втрат заробітку у зв'язку з тим, що він відволікається від виконання своєї трудової функції (впровадження винаходів та раціоналізаторських пропо­зицій, виконання державних або громадських обов'язків, службове відрядження тощо).

Гарантійні доплати проводяться у випадках, коли працівник з тих чи інших причин, передбачених законодавством, не може у повному обсязі виконувати свою трудову функцію (доплати деяким категоріям працівників, яким надаються спеціальні перерви для відпочинку, що включаються до робочого часу і підлягають оплаті тощо).

Компенсаційні виплати - це виплати, що мають за мету компенсувати працівнику понесені ним витрати у зв'язку з виконанням своїх трудових обов'язків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]