Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Західна Європа(середньовіччя).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

2. Мистецтво варварів V-IX ст.

Мистецтво варварів можна умовно розділити на два періоди:

1. Мистецтво меровінгів V-VIII ст.

2.Мистецтво каролінгів ост. чв. VIII- пер. пол. I Х ст.

Перший період охоплює V – VIII ст. У 476 р. вандали зайняли Рим. Поступово всю Римську імперію захопили варварські племена: Апеннінський півострів –остготи, Піренейський півострів – вестготи, Британські острови – англо-сакси, території по Рейну – франки, Північ Африки – вандали. На території Римської імперії було створено п’ять варварських королівств. Найбільш сильним з них було королівство франків. Франкський вождь Хлодвіг Меровей – зачинатель міровінгської династії об’єднав племена франків та підкорив собі інші. Він першим із варварських королів у 495 р. прийняв християнство і почав активно поширювати його на підкорених йому землях. У ІV-VI ст.ст. варварські племена прийняли християнство, хоча серед них були ще сильними язичницькі традиції. Хлодвіг Меровей ступив на престол десятилітнім хлопчиком. Він вражав всіх своїм розумом, волею та жорстокістю, і завдяки цим якостям втримав престол і став найсильнішим королем Європи. Ім’я Меровей означає «народжений морем», ходила легенда, що Меровей був сином морського чудовиська. Сам Меровей і його нащадки за традицією носили довге волосся, тому їх ще називають «патлатими королями». Меровінги панували в Західній Європі до VIII століття. Отже цей період мистецтва умовно називають добою Меровінгів.

Архітектура доби Меровінгів

З прийняттям християнства варвари почали будувати перші церкви, які були маленькі та грубі, прямокутні в плані, схожі на давньоримські базиліки. З часів меровінгів збереглось небагато споруд: крипта в Греноболі (7-8 ст.), баптістерій в Пуатьє (7-8 ст.). Найкраще збереглась гробниця остготського короля Теодоріха в Равенні (524-530). Це центрична двоповерхова споруда. Перший ярус являє собою вісьмикутник (октогон), другий ярус – циліндричної форми, перекритий масивним куполом. Гробниця сувора та велична.

Декоративна скульптура

У варварів не було об’ємної скульптури, оскільки її забороняла церква. Вважалося, що поклонятися тривимірній скульптурі все одно що поклонятися ідолам. Зате була розвинута декоративна рельєфна скульптура. На стінках саркофагів, престолів (особливо на передній стінці – антипендіумі), вівтарів вирізьблювали християнські символи: хрест, виноградну лозу – символ жертви Христа, троянду – символ Богородиці, плетінчастий орнамент – символ вічності. Приклад – плита Зігуальда з баптистерія в Чивідалє (762-776). В центрі композиції вирізьблений хрест, а по кутках – символи 4-х євангелістів, закомпоновані в кола. Це орел (символ Матвія), лев (символ Марка), бик (символ Луки), Ангел (символ Іоанна). Зображення грубі, примітивні, але підкупають своєю щирістю і наївністю.

Різьблення по дереву і каменю особливо було розвинуто у скндинавських народів. У Норвегії, біля Осло, в м. Осеберзі, було воявлено поховання королеви Осе. У похованні виявили великий корабель. На ньому були сани, віз, тканини, речі. Деталі корабля, саней, возу були вкриті різьбленням – стилізовані під орнамент тварини і птахи кусають і борються один з одним, переходять у орнаментальні завитки і стрічки.