Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фундамент Microsoft Word (7).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
4.42 Mб
Скачать

Плитні фундаменти під будинок

Плитні фундаменти під будинок або котедж являють собою різновид мелкозаглубленних стрічкових фундаментів, на відміну від стрічкового фундаменту мають жорсткий армований бетон по всій несучій навантаження площині, що дозволяє будь-якого роду деформації сприймати несучі навантаження, які виникають при переміщеннях грунту.

Фундаменти, які піддаються сезонному переміщенню, ще називаються "плаваючими фундаментами". У даному випадку така конструкція являє собою суцільну монолітну армовану або гратчасту плиту, виконану з монолітного залізобетону або зі збірних залізобетонних балок. При влаштуванні фундаментів у вологих грунтах необхідно застосовувати суцільні, цільні блоки, щоб виключити проникнення води і вологи.

Плитні фундаменти широко поширені завдяки своїй жорсткій конструкції - монолітної армованої плиті, виконаної під всією площею котеджу, їм не страшні ніякі переміщення грунту: плита переміщуються безпосередньо з грунтом, оберігаючи від руйнування конструкції котеджу. Тому подібні фундаменти називають - плаваючими.

Суцільна монолітна плита плаваючих фундаментів виготовляється із залізобетону і має армування по всій площині. Це збільшує їхню стійкість до великих навантажень, що виникають при заморожуванні, відтаванні і просіла грунту.

Плитні фундаменти в основному зводяться на проблемних грунтах - званих здимистими та просадними. Їх застосування природно виправдане при влаштуванні на вологих грунтах де є високим рівнем стояння грунтових вод.

Плитні фундаменти ідеально підходять для створення захисту від води підвалів і цокольних поверхів. Тому, якщо ви плануєте влаштувати під будинком гараж, підвал або цокольний поверх, то плитковий фундамент може стати кращим варіантом.

Суцільні фундаментні плити

а - без ребер; 6 - ребрами вниз; в - ребрами вгору; г - коробчаті; д - об'ємний фундамент, який використовується в якості гаража (Москва, Північне Чертаново)

Для пристрою плитного фундаменту спочатку риють котлован, потім його утрамбовують і роблять на дні подушку з шару піску і гравію. Зверху укладають гідроізоляційний матеріал. Поверх гідроізоляції наливають подушку, шар бетону. А потім укладають арматуру і укладають в котлован бетонний розчин. На виготовленої таким чином плиті влаштовується стрічковий монолітний фундамент під несучі стіни котеджу.

У такому випадку фундаментна плита може стати підлогою цокольного етажа.Плітние фундаменти досить дорогі із-за великих витрат на проведення робіт, бетон і арматуру. Для економії коштів при проектування, пропонують обійтися монолітним стрічковим фундаментом, а підлога в підвалі або цоколі робити окремо. На жаль, така конструкція не призводить до надійної гідроізоляції, і схильна до осіданням. Монолітна плита є в багатьох випадках краще.

Види монолітних фундаментів

Залежно від пристрою фундаменти-моноліти можуть бути

-стрічковими,

-стовпчастими

- суцільними.

Стрічковий монолітний фундамент являє собою залізобетонну смугу, яка йде по всьому периметру будівлі. Мелкозаглубленний стрічковий фундамент з моноліту утворює жорстку горизонтальну раму, забезпечуючи стійкість в умовах пучинистих грунтів. Така конструкція застосовується при будівництві легких будинків з бруса і колоди. Заглиблений стрічковий фундамент з моноліту встановлюється під важкі кам'яні будинки. Також застосовується, якщо під будинком планується будівництво підвалу, гаража або цокольного поверху.

Стовпчастий монолітний фундамент являє собою конструкцію з стовпів, які зводяться у всіх кутах, місцях перетину стін, в місцях з підвищеним навантаженням. Простір між стовпами засипається щебенем або грубозернистим піском, далі все заливається товстим шаром бетону або залізобетону. Така конструкція застосовується для легких будинків.

Суцільний фундамент-моноліт закладається під всією площею будівлі. Він застосовується в тих Випадки, коли грунт сильно стискається.

Головна перевага монолітного фундаменту - при переміщенні грунту плита рухається разом з ним, рятуючи будинок від руйнування.

Застосування монолітних фундаментів

Найчастіше монолітні фундаменти застосовуються для легких дерев'яних будинків. Їх будівництво не вимагає використання дорогої техніки. При таких фундаментах немає обмежень у плановій конфігурації будівель. Вони мають високу міцність і при цьому «з'їдають» не більше 15-18% бюджету від вартості всього будівництва.

Монолітний фундамент під будинок

Дерев'яні і алюмінієві конструкції можливо встановлювати на полегшені прості монолітні фундаменти, що призводить до істотного зниження вартості всієї будови.

Застосування монолітних фундаментів вимагає дотримання технологічних процесів, але в той же час немає необхідності в техніки. Немає обмежень у конфігурації будівлі, при цьому міцність таких фундаментів найбільша з усіх відомих.

Для зведення монолітних фундаментів під будівництво котеджу, викопується траншея на глибину закладення подушки фундаменту. Для влаштування цоколя над рівнем грунту встановлюється збірна опалубка. У опалубку і траншею закладається арматура і заливається готовий бетон.

Технологія виготовлення монолітного фундаменту така, монолітну плиту виготовляють на місці. Перша і найголовніша задача - це розрахунок плитного фундаменту, після починається закладка. Попередньо забирається верхній родючий шар грунту. Далі застеляється геотекстиль для запобігання змішування шарів землі та піску. Залежно від характеру грунтів засипається піщана подушка з обов'язковим ущільненням і трамбуванням віброплитою або віброкотком. Перед тим, як буде проводиться армування монолітної плити на подушку з піску стелять гідроізоляційні матеріали у два шари. Це дозволяє уникнути витоку цементного молочка з бетону і також відсікає грунтову вологу, не дозволяючи їй проникати в бетон. Після цього проводиться армування монолітної плити і далі її заливання бетоном з обов'язковим вібруванням. Процес вібрування обов'язковий він додає бетону необхідну міцність.